Alter Ego: Eπειδή το τσιγάρο σκοτώνει εκτός από τον άνθρωπο και το περιβάλλον «Όλοι μαζί στο Αντιγόπινγκ»!

Alter Ego: Eπειδή το τσιγάρο σκοτώνει εκτός από τον άνθρωπο και το περιβάλλον «Όλοι μαζί στο Αντιγόπινγκ»!

Ένα τσιγάρο σβησμένο, μια γόπα πεταμένη από ένα παράθυρο αυτοκινήτου, μια γόπα πατημένη στο πεζοδρόμιο, θαμμένη στην άμμο της θάλασσας, μια γόπα που επιπλέει αηδιαστικά μαζί με άλλες σ’ ένα πλαστικό ποτήρι με απομεινάρια καφέ, μια γόπα σ’ ένα παρτέρι της μεγάλης λεωφόρου, ή δίπλα σ’ ένα παγκάκι του κήπου – μια γόπα παντού…

Ζούμε σ’ έναν κόσμο γεμάτο από γόπες τσιγάρων. Έχουμε συνηθίσει να τις βλέπουμε – και να τις αγνοούμε, να τις υποτιμούμε. Όσο κι αν, τα τελευταία χρόνια, έχει κάπως αυξηθεί η σχετική ευαισθητοποίηση, όσο κι αν κάποιοι καπνιστές έπαψαν να πετούν τις γόπες τους, όσο κι αν όλο και περισσότεροι άνθρωποι φιλοτιμούνται να τις μαζέψουν αποχωρώντας από τις παραλίες, αυτές εκεί, πανταχού παρούσες, επίμονες ψηφίδες στο σκηνικό της καθημερινότητάς μας.

Συζητώντας για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, συνηθίζουμε (και ορθώς, κατ’ αρχήν) να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην άμεση ζημιά που προκαλείται στην ανθρώπινη υγεία. Υπάρχει όμως και μια άλλη, ιδιαίτερα βλαπτική διάσταση του ζητήματος, που έχει σχέση με το περιβάλλον – και στην οποία πρωταγωνιστεί η γνωστή… γόπα. Τα επιστημονικά δεδομένα προκαλούν σοκ:

Οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί και τα επιστημονικά συμπεράσματα αδιάσειστα: οι γόπες δεν είναι απλώς ενοχλητικά σκουπίδια, είναι επικίνδυνα τοξικά απόβλητα που μολύνουν το έδαφος και το νερό, αποτελώντας μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή πάνω στη γη. Όπως έχει αποδειχθεί, πολλά θηλαστικά, ψάρια και πτηνά θεωρούν τις γόπες τροφή με αποτέλεσμα να πνίγονται ή να δηλητηριάζονται.

Ειδικά για το θαλάσσιο περιβάλλον, οι επιπτώσεις είναι τρομακτικές: οι γόπες, πέρα από το ότι είναι το νο1 απόβλητο και στις παραλίες (ξεπερνώντας κατά πολύ τα πλαστικά μπουκάλια, τις σακούλες και τα λοιπά), όταν πεταχτούν στο έδαφος ή σε φρεάτια, με τη βοήθεια του νερού της βροχής, συνήθως καταλήγουν στη θάλασσα. Κι εκεί, η μέση θανατηφόρα δόση για τους θαλάσσιους οργανισμούς είναι ένα αποτσίγαρο ανά λίτρο νερού…

Στην Alter Ego αισθανθήκαμε ότι πρέπει να αντιδράσουμε – στο μέτρο των δυνάμεών μας.  και οργανώσαμε την εβδομάδα «αντιγόπινγκ» στα καταστήματά μας και στη σελίδα μας στο facebook. Ξεκινάμε την πρωτοβουλία μας στις 7 Μαϊου και σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε, να αναδείξουμε την πραγματική έκταση ενός τεράστιου προβλήματος με πλανητικές επιπτώσεις, περιβαλλοντικές και οικονομικές – άλλη μια καταστροφική συνέπεια του καπνίσματος.

Θελήσαμε επίσης να δώσουμε μια πρακτική διάσταση στην προσπάθειά μας, γι αυτό και ζητούμε από τους επισκέπτες μας, είτε στα μαγαζιά Alter Ego, είτε στη σελίδα μας στο facebook, να κάνουν ένα συμβολικό κλικ συμπαράστασης στις ειδικές ενημερωτικές εφαρμογές που αναπτύξαμε. Όλα αυτά τα κλικ εμείς θα τα μετατρέψουμε σε έμπρακτη στήριξη της MΟm / Eταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, υιοθετώντας νεαρές φώκιες που βρίσκονται υπό τη φροντίδα αυτής της σπουδαίας οργάνωσης, η οποία συνεισφέρει αποτελεσματικά και με πάθος στην προστασία της θαλάσσια ζωής στην πατρίδα μας.

Σκεφτείτε το και πάλι: μόνο οι Έλληνες, πετούν πάνω από 60 εκατομμύρια γόπες ημερησίως – περίπου 22 δισεκατομμύρια τον χρόνο! Ας στρατευτούμε όλοι στην προσπάθεια «αντιγόπινγκ» κι ας βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να ξεφύγουν από τον λήθαργο της αδράνειας και της αδιαφορίας σε σχέση με τις τρομακτικές βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Στήριξε και εσύ την εκστρατεία «αντιγόπινγκ», με μία επίσκεψη στα καταστήματά μας, ή στη σελίδα μας στο facebook.

ΠΗΓΕΣ:

news.nationalgeographic.com, www.cigarettelitter.org, www.cnn.gr, www.zmescience.com  www.beachapedia.org, tobaccofreeboonecounty.com, tobaccofreeca.com, www.kab.org www.verywellmind.com,truthinitiative.org, www.thebalance.com, www.theguardian.com www.naftemporiki.gr, www.ert.gr