Ιταλία: Ο επιστήμονας R. Polosa έπεισε την κυβέρνηση να εξαιρέσει τα καταστήματα ατμίσματος από το lockdown

Ιταλία: Ο επιστήμονας R. Polosa έπεισε την κυβέρνηση να εξαιρέσει τα καταστήματα ατμίσματος από το lockdown
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει ιδιαίτερα την Ιταλία, και η γειτονική μας χώρα δυστυχώς μετράει χιλιάδες θύματα και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα. Η κυβέρνηση άργησε να πάρει αυστηρά μέτρα, με αποτέλεσμα τώρα η χώρα να υποφέρει πραγματικά, ενώ έχει επιβληθεί ολικό lock down για τις επιχειρήσεις που δεν εμπορεύονται προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Όμως, ένας γνωστός ερευνητής, ο Riccardo Polosa, χρησιμοποιώντας τα ακλόνητα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη ηλεκτρονικό τσιγάρο και τη μείωση της βλάβης που επιφέρει στη δημόσια υγεία ως εναλλακτικό του καπνίσματος μέσο, κατάφερε να πείσει τις Αρχές να εξαιρεθούν τα καταστήματα του κλάδου από την απαγόρευση λειτουργίας!

Όπως τονίζει σε συνέντευξη του ο ερευνητής, με τις δεκάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις γύρω από το ζήτημα, αρχικά η κυβέρνηση είχε συμπεριλάβει τα καταστήματα ηλεκτρονικού τσιγάρου στις απαγορεύσεις, όμως αργότερα αναίρεσε αυτή την απόφαση και περιέλαβε τον κλάδο στις εξαιρέσεις, όπως είναι τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ (όπου πωλούνται συμβατικά τσιγάρα).

Ανοικτά τα καταστήματα ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ιταλία

Δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης, στις 13 Μαρτίου 2020, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας αξιολόγησαν την κατάσταση και δήλωσαν ότι θα μείνουν ανοιχτά και τα καταστήματα ηλεκτρονικού τσιγάρου.

 

Ο Riccardo Polosa από την ανακοίνωση ήδη του lock down εξέδωσε έναν αριθμό από ανακοινώσεις, τονίζοντας πόσο λάθος είναι αυτή η απόφαση, δεδομένου ότι σε μια περίοδο έντονου στρες και αβεβαιότητας, οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο κάπνισμα, και υπήρχε φόβος για πολλούς ατμιστές, που δεν θα έβρισκαν τα προϊόντα τους, να επιστρέψουν στο συμβατικό τσιγάρο

Επρόκειτο για σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας. Χιλιάδες ατμιστές έχουν δει βελτίωση στο αναπνευστικό τους σύστημα από τότε που έκοψαν το κάπνισμα, και δεδομένου του κορωνοϊού και της διασποράς του, αν επέστρεφαν στο κάπνισμα θα είχαμε περισσότερες περιπτώσεις ασθενών με πρόβλημα στο αναπνευστικό, και ένα σύστημα υγείας που ήδη έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και δεν θα μπορούσε να τους περιθάλψει», αναφέρει.

«Αυτή είναι μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση πραγματικά αντιλαμβάνεται την αξία του ατμίσματος έναντι στο κάπνισμα, όταν δεν υπάρχουν στη μέση ιδεολογικά ζητήματα», πρόσθεσε ο Polosa στη συνέντευξη του.

Στην Ιταλία, υπάρχουν 1 εκατομμύριο ατμιστές και 16 εκατομμύρια καπνιστές.