Χρήση Ηλεκτρονικών Τσιγάρων σε δημόσιους χώρους – Επιστήμονες εκφράζουν την αντίθεση τους σε πιθανή απαγόρευση!

Χρήση Ηλεκτρονικών Τσιγάρων σε δημόσιους χώρους – Επιστήμονες εκφράζουν την αντίθεση τους σε πιθανή απαγόρευση!
Σε αφιέρωμά του η βρετανική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Guardian σκιαγραφεί τις γνώμες ειδικών πάνω στο ερώτημα: «Θα έπρεπε να απαγορευτεί η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς δημόσιους χώρους»; Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα, καθώς το θέμα θα μας απασχολήσει σχεδόν σίγουρα και εδώ.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύεται με αφορμή τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της Ουαλίας να προβεί σε απαγόρευση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους κλειστούς δημόσιους χώρους από το 2017.

Από όσους μίλησαν στην εφημερίδα, όλοι εκτός από έναν σύμβουλο υγείας θεωρούν ότι δεν θα πρέπει οι αρχές της χώρας να προχωρήσουν στη σχετική απαγόρευση.

Διαβάστε τα επιχειρήματά τους:

Robert West, Καθηγητής υγιεινής ψυχολογίας, Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια βάση στο να απαγορευτεί το άτμισμα στους δημόσιους χώρους. Αυτοί οι κανόνες νομοθετήθηκαν για το κάπνισμα για τους προφανείς λόγους ότι βλάπτονται από αυτό και οι μη καπνιστές. Αυτό δεν ισχύει όμως για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Οι αρχές της Ουαλίας στο σκεπτικό τους για αυτό τον σχεδιασμό αναφέρουν ότι το άτμισμα μπορεί να… επαναφέρει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Αυτό είναι άτοπο για μένα και μάλλον ισχύει το αντίθετο. Αν κάποιος ανάψει ένα τσιγάρο σε απόσταση αρκετών μέτρων μακριά σου, θα το καταλάβεις, κάποιος όμως μπορεί να ατμίζει σχεδόν δίπλα σου και να μην το διαπιστώσεις καν. Το ερώτημα οπότε θα έπρεπε να είναι αν κάποιος ενοχλείται από τον ατμό στον δημόσιο χώρο και αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν βρίσκω λόγο να υπάρξει ειδική νομοθεσία.

Julie Bishop, Σύμβουλος Υγείας στην Ουαλία

Πιστεύουμε ότι αν εναρμονίσουμε τους κανόνες για τα συμβατικά τσιγάρα με τα ηλεκτρονικά, απλοποιούμε τα πράγματα για τους πολίτες. Αν και οι βλάβες που προκύπτουν από τον καπνό για τους παθητικούς καπνιστές σε σχέση με τον ατμό είναι ασύγκριτες, θέλουμε να κρατούμε ίδιες αποστάσεις απέναντι στην επιβολή της νομοθεσίας και σίγουρα να μην επιτρέψουμε τη συνήθεια του καπνίσματος να γίνει «ανεκτή» ξανά σε δημόσιους χώρους. Με το να δημιουργήσουμε μια κατάσταση κατά την οποία η χρήση τσιγάρων – έστω ηλεκτρονικών- είναι νόμιμη, τότε θα είναι επικίνδυνο να επανέλθει και το κάπνισμα.

Matthew Breet, χρήστης ηλεκτρονικού τσιγάρου, 24 ετών, από το Surrey

Δεν υπάρχουν μυρωδιές (από το άτμισμα) που μπορούν να επηρεάσουν τους υπόλοιπους. Τα μόνα χημικά που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η νικοτίνη και η προπυλενογλυκόλη, τα οποία δεν είναι καθόλου βλαβερά για τους ανθρώπους και άρα δεν βρίσκω τον λόγο να απαγορευτεί το άτμισμα στους δημόσιους χώρους. Από την άλλη, σε έναν χώρο όπου υπάρχουν πολλά παιδιά, ίσως να μην είναι καλή ιδέα να επιτρέπεται, γιατί θα μπορούσε να τα επηρεάσει. Στις παμπ όμως, για ποιο λόγο; Εγώ προσωπικά, όταν δεν έχω μαζί μου το ηλεκτρονικό τσιγάρο καπνίζω κανονικά, αλλά όταν το έχω, δεν υπάρχει λόγος να το βάλω στο στόμα μου…

George Butterworth, Διαχειριστής πολιτικής απέναντι στον καπνό στο ινστιτούτο έρευνας για τον καρκίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν υποστηρίζουμε την απαγόρευση, γιατί η υπάρχουσα νομοθεσία δημιουργήθηκε για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις βλάβες που προκαλεί ο καπνός στους μη καπνιστές, ενώ αυτό το πρόβλημα δεν υφίσταται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Υπάρχουν επιχειρήματα ότι η ελεύθερη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσως «νομιμοποιούν» στη συνείδηση του κόσμου και το ελεύθερο κάπνισμα ή ότι επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά, αλλά δεν νομίζω ότι αυτά τα επιχειρήματα αρκούν για μια γενικότερη απαγόρευση της χρήσης τους. Γνωρίζουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχεδόν σίγουρα λιγότερο επιβλαβή από τον καπνό και αντιθέτως επηρεάζουν θετικά με μεγάλη αποτελεσματικότητα τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια.