Οι παράλογες αντιδράσεις των «ηθικολόγων» για τη μη προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου συντελούν στην υπεράσπιση της καπνοβιομηχανίας και αυτό είναι ανεπίτρεπτο όταν υπάρχουν τόσες έρευνες που αποδεικνύουν την υπεροχή του ατμίσματος σε σχέση με το κάπνισμα.
Ο Καναδός δικηγόρος David Sweanor, που έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με καπνοβιομηχανίες, σε άρθρο του εξηγεί γιατί αυτοί που αντιδρούν ενστικτωδώς ενάντια στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων με γνώμονα την «ηθική» κάνουν ένα «τεράστιο λάθος».
Μάλιστα, σε ένα σεμινάριο στο οποίο παρεβρέθηκε δήλωσε ότι «Όλοι αντιδρούμε αυθόρμητα απέναντι σε ηθικά ζητήματα, όταν όμως ερχόμαστε στο ζήτημα της μείωσης της βλάβης από τον καπνό, θα πρέπει πριν πούμε τη γνώμη μας να συμβουλευόμαστε τη λογική και την επιστήμη».
Πίσω στο επίμαχο άρθρο, αφού ανέλησε τα δεδομένα περί αδυναμίας ενός τεράστιου ποσοστού ανθρώπων που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα με τους παραδοσιακούς τρόπους, ο νομικός επανέλαβε το αυτονόητο: το κάπνισμα σκοτώνει λόγω του καπνού που πάει στους πνεύμονες και όχι λόγω της νικοτίνης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ίδιος, «είναι απόλυτα λογικό να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να προσλαμβάνουν τη νικοτίνη στην οποία έχουν εθιστεί με άλλους, λιγότερο επικίνδυνους τρόπους από το κάπνισμα, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο». Επίσης έγραψε: «το να προωθούμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε ανθρώπους που χωρίς αυτό δεν θα σταματούσαν το κάπνισμα, είναι σαν να κατασκευάζουμε ασφαλέστερα αυτοκίνητα. Η πλήρης ασφάλεια είναι ανεκπλήρωτος στόχος και θα πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο».
«Η άμεση και χωρίς σκέψη άρνηση στην ιδέα της προώθησης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, στοχευμένα για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα, είναι πολύ κοντόφθαλμη αντίδραση», είπε και τόνισε ότι «τα στοιχεία ότι το άτμισμα είναι πολύ λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα είναι αδιαμφισβήτητα».
Επιστρέφοντας στο ζήτημα της ηθικής, ο David Sweanor κατέληξε: «Οι καπνιστές που προτιμούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο γλιτώνουν πολύ σημαντικά χρηματικά ποσά. Ήξερα μια καθαρίστρια μετανάστρια από τη Βοσνία που κάπνιζε πάρα πολύ και πλήρωνε 80 δολάρια την εβδομάδα για τσιγάρα. Προτίμησε το ηλεκτρονικό τσιγάρο και πλέον πληρώνει 25 δολάρια κάθε δύο εβδομάδες. Κέρδισε τόσα χρήματα που μπόρεσε να επιστρέψει στην πατρίδα της και να δει τη μητέρα της λίγο πριν πεθάνει»…
Τέλος, το άρθρο του καταλήγει με το συμπέρασμα ότι «οι παράλογες αντιδράσεις των ηθικολόγων για το ζήτημα, ουσιαστικά αποτελούν υπεράσπιση της καπνοβιομηχανίας».
Η μη προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελεί υπεράσπιση της καπνοβιομηχανίας
