Σε επιστημονική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας, εγνωσμένοι καθηγητές ιατρικής και υγείας συναντήθηκαν προκειμένου να ανταλλάξουν γνώμες και ιδέες για τη νέα τάση που κερδίζει ολοένα και περισσότερους φανατικούς υποστηρικτές και χρήστες: το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Ανάμεσά τους βρισκόταν και ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας “The Guardian”, o οποίος μας μεταφέρει τα όσα ειπώθηκαν, σε άρθρο του στην εφημερίδα.
Με θέμα συζήτησης το κατά πόσο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για τη διακοπή του καπνίσματος, αναδείχτηκε ως γενικό συμπέρασμα το γεγονός ότι το άτμισμα δεν αποτελεί από μόνο του το «κλειδί» για την απεξάρτηση από το κάπνισμα, μπορεί να αποτελέσει όμως το σημαντικότερο μέρος της λύσης του προβλήματος.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προσφέρουν «καθαρή» νικοτίνη στους χρήστες, που έτσι και αλλιώς θα κάπνιζαν και θα έχαναν κατά μέσο όρο 10 χρόνια από τη ζωή τους. Καθαρή είναι η νικοτίνη η οποία δεν περιέχει τα χημικά συστατικά των τσιγάρων που προκαλούν βλάβη στους καπνιστές.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν και οι επιστήμονες, ακόμα και η πρόσφατη έκθεση του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας ότι το άτμισμα είναι έως και 95% λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα να μην είναι ακριβής, δεν παύει να ισχύει το προφανές: ότι είναι σίγουρα κατά πολύ λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα.
Από τη συζήτηση προέκυψε ότι αρκετοί πιστεύουν ακόμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει το ίδιο με το συμβατικό και αυτό προκύπτει από την προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης που παρουσιάζουν το προϊόν, ως «αμφιλεγόμενο» από την επιστημονική κοινότητα. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές σε παιδιά που κατάπιαν το υγρό αναπλήρωσης ή σε συσκευές που ανατινάχθηκαν στο πρόσωπο του χρήστη. Και η παραπληροφόρηση δεν σταματά εκεί. Πολλά ακούγονται κατά καιρούς για τα χημικά συστατικά των υγρών αναπλήρωσης, που σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζονται ως ισόποσα και το ίδιο βλαβερά με αυτά των τσιγάρων.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες συμφώνησαν στο ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του ατμίσματος, καθώς έπρεπε να περάσουν δεκαετίες για να καταλάβουμε ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο στον πνεύμονα.
Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν επίσης και στοιχεία που καταδεικνύουν τα υψηλά ποσοστά ανθρώπων που διέκοψαν εντελώς το κάπνισμα χάρη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Σημειώθηκε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρώτης γενιάς είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από τα νεότερα.
Επίσης αναφέρθηκε ότι οι ατμιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται πλέον στα 2,6 εκατομμύρια. «Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ταχύτητα της επανάστασης του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι τεράστια, όσο και η απήχηση αυτής της συνήθειας στους χρήστες. Ποτέ στο παρελθόν μια μέθοδος διακοπής του καπνίσματος δεν λάμβανε τόσο μεγάλη υποστήριξη και αποδοχή από τους ανθρώπους που την ακολουθούσαν, όσο αυτή, γεγονός που καταδεικνύεται από τις ομάδες που έχουν δημιουργηθεί και από τον ενεργό ρόλο που έχουν, ακόμα και στον καθορισμό ευρωπαϊκών οδηγιών», γράφει ο δημοσιογράφος στο άρθρο του.
Μεταξύ αυτών, δεν είναι λίγοι αυτοί που –έμπρακτα- πιστεύουν ότι στους μελλοντικούς κανονισμούς το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα πρέπει σίγουρα να θεωρείται φαρμακευτικό προϊόν και όχι προϊόν καπνού, όπως ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι σήμερα.
Τέλος, «ένας από τους λόγους που το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι τόσο δημοφιλές, είναι το γεγονός ότι αποτελεί μια επανάσταση που καθοδηγείται από τους ίδιους τους καταναλωτές, ξεκινώντας από τη βάση. Οι χρήστες μπορούν να εξατομικεύουν το προϊόν τους, και πολλοί βλέπουν το άτμισμα ως επιλογή τρόπου ζωής, παρά σαν μέθοδο διακοπής του καπνίσματος ή φάρμακο», καταλήγει το άρθρο της The Guardian.