Σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία της αγοράς του ηλεκτρονικού τσιγάρου – τι πρέπει να γνωρίζετε

Σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία της αγοράς του ηλεκτρονικού τσιγάρου – τι πρέπει να γνωρίζετε
Στις 20 Νοεμβρίου 2016 αναμένεται να αρχίσει η εφαρμογή των ρυθμιστικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι οποίοι περιέχονται στην Κοινοτική Οδηγία του 2014 σχετικά με τα προϊόντα καπνού.


Η Κοινοτική Οδηγία 2014/30/ΕΕ καθορίζει ειδικούς κανόνες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, διαφορετικούς από ότι ισχύει για τα καπνικά προϊόντα. Οι νομοθέτες (σωστά) αναγνώρισαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι διαφορετικά προϊόντα από τα παραδοσιακά. Έτσι, παρότι για τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού προωθούν ρυθμίσεις που αυξάνουν τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από την χρήση τους, για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ζητούν να υπάρχει μία και μόνη προειδοποίηση που αφορά την εθιστικότητα της νικοτίνης (ώστε να αποθαρρύνονται από την χρήση τους οι μη καπνιστές).

Οι ειδικές ρυθμίσεις επηρεάζουν τον τρόπο κατασκευής και πώλησης των προϊόντων που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς και τον τρόπο προβολής τους στα καταστήματα. Η κάθε χώρα της Ε.Ε. θα επιλέξει ξεχωριστά για το αν θα επιτρέπεται το άτμισμα στους δημόσιους χώρους, με τις περισσότερες από αυτές να προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα μπουκαλάκια των υγρών αναπλήρωσης δεν θα είναι μεγαλύτερα από 10 ml, ενώ θα μειωθεί και η χωρητικότητα των ατμοποιητών στα 2 ml το πολύ. Επίσης το ανώτατο ποσοστό περιεκτικότητας νικοτίνης που θα περιέχουν τα υγρά θα είναι 20mg.

Επίσης, οι κατασκευαστές και οι πωλητές των συγκεκριμένων προϊόντων θα υποβάλλουν αναλυτικές αναφορές στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες σχετικά με τα συστατικά των προιόντων και ως προς την σύνθεση αλλά και στον παραγόμενο ατμό. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται η χρήση οποιαδήποτε βλαπτικής ουσίας πλην της νικοτίνης, η οποία όπως όλοι γνωρίζουν δεν είναι βλαπτική, αλλά εθιστική.

Όμως, επιτρέπεται πλέον σε οργανισμούς υγείας σε όλα τα κράτη μέλη να συνταγογραφούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέσο διακοπής του καπνίσματος, κάτι που ισχύει εδώ και λίγους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι υποστηρικτές αυτών των ρυθμίσεων ισχυρίζονται ότι με τη νέα νομοθεσία τα προϊόντα θα είναι πιο ασφαλή και αποτελεσματικά, ενώ όσοι εναντιώνονται θεωρούν ότι θα επέλθει μαζική μείωση στην ποικιλία των γεύσεων και των υγρών και αυξημένο κόστος στην αγορά τους.