Αντιδράσεις για τη νομοθεσία στον Καναδά: «Παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα με την απόκρυψη επιστημονικών πληροφοριών»

Τους λόγους που θα πρέπει να επανεξεταστεί η υπό προώθηση νομοθεσία στον Καναδά για το άτμισμα αναλύει στην καναδική εφημερίδα “Sun” ο Derek James, δικηγόρος στο «Canadian Constitution Foundation». Όπως επισημαίνει «η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την πρόσβαση του κοινού σε επιστημονικά δεδομένα γύρω από την προτεινόμενη νομοθεσία αντι-ατμίσματος που εισήχθη το Νοέμβριο του 2016 με την κωδική ονομασία “Bill S-5». Με αυτό το σχέδιο νόμου απαγορεύει στους κατασκευαστές ή τους προμηθευτές των ηλεκτρονικών τσιγάρων την ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών, όπου συγκρίνονται οι επιπτώσεις στην υγεία από το κάπνισμα και τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού με αυτές του ατμίσματος».

«Η απαγόρευση αυτή είναι τόσο ευρεία που η παρουσία ενός έγκυρου άρθρου επιστημονικού περιοδικού σε κατάστημα προϊόντων ατμίσματος θα μπορούσε να επιφέρει στον ιδιοκτήτη του πρόστιμο μέχρι 500.000 δολαρίων και ποινή φυλάκισης έως δύο έτη. Ο συνταγματικός αυτός έλεγχος είναι βέβαιο ότι αν περάσει παραβιάζει κατάφορα το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης», τονίζει ο Derek James, προσθέτοντας ότι «για όσους από εμάς δεν καπνίζουν ή ατμίζουν, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι διακυβεύεται».

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν καπνό και δεν καίγονται για να παράγουν καπνό, όπως τα παραδοσιακά τσιγάρα. Αντ’ αυτού, είναι συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία που θερμαίνει ένα υγρό, που παράγει ατμό το οποίο μπορεί να περιέχει νικοτίνη. Το άτμισμα έχει επανειλημμένως αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο μείωσης της βλάβης για όσους καπνιστές το επιλέγουν», συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι έχει αποδειχθεί ότι «είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα».

Στη συνέχεια, μάλιστα, κάνει αναφορά σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το 2015 η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, όπου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας ανεξάρτητης μελέτης βάσει των οποίων «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερά από το κάπνισμα». Οι μελετητές, επίσης, δεν βρήκαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι το άτμισμα είναι μια «πύλη» για το κάπνισμα, ενώ σημείωσαν ότι σχεδόν το 50% του πληθυσμού δεν γνώριζε τα οφέλη για την υγεία του από τη μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα.

«Ωστόσο, από τη στιγμή που το “Bill S-5” γίνει νόμος, ο καθένας που θα πουλά ηλεκτρονικά τσιγάρα στον Καναδά θα παραβιάζει τον νόμο, εάν παρουσιάσει τις πληροφορίες αυτής της έκθεσης, που είναι σωτήριες για τους πελάτες τους», σχολιάζει ο Derek James. «Το χάσμα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των προσεγγίσεων από την ομοσπονδιακή μας κυβέρνηση για το άτμισμα, δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Οι υγειονομικές αρχές της Αγγλίας είδαν το άτμισμα ως μία σημαντική “ευκαιρία για τη δημόσια υγεία”, που θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές και να απαλλάξει από φόρους δισεκατομμυρίων.

Αντίθετα, η δική μας κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να κρατήσει τους Καναδούς σε πλήρη άγνοια ως προς αυτή τη σημαντική επιστημονική πηγή πληροφόρησης, αποθαρρύνοντας τους καπνιστές από την εγκατάλειψη μιας συνήθειας που πιθανότατα θα τους σκοτώσει», προσθέτει.

Για τον Derek James είναι ξεκάθαρο το τι διακυβεύεται. «Η Υπηρεσία Υγείας του Καναδά εκτιμά ότι το κάπνισμα προκαλεί 40.000 θανάτους ετησίως, ενώ σχεδόν 4,6 εκατομμύρια Καναδοί συνεχίζουν να καπνίζουν. Παρά την κάποια μείωση τα τελευταία χρόνια, πολλοί Καναδοί, και ιδιαίτερα εκείνοι που προέρχονται από πιο ευάλωτες ομάδες, παραμένουν εξαρτημένοι και θεωρούν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να σταματήσουν το κάπνισμα. Ο Καναδάς έχει επίσης πολλά οικονομικά οφέλη να κερδίσει εάν οι καπνιστές στραφούν προς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι καλύτερες εκτιμήσεις είναι ότι το ετήσιο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης ανά καπνιστή στη χώρα ανέρχεται στα 3.071 δολάρια με το συνολικό βάρος για το καναδικό σύστημα υγείας να φτάνει τα 17 δισεκατομμύρια ετησίως.

Οι περισσότεροι καπνιστές θα εξοικονομήσουν, επιπρόσθετα, εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, δολάρια από τα δικά τους χρήματα ετησίως στρεφόμενοι σε μία τεχνολογία πολύ λιγότερο βλαβερή και φθηνότερη, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο», επισημαίνει, καταλήγοντας πως η κυβέρνηση του Καναδά, «δυστυχώς, με αυτόν τον νόμο είναι αποφασισμένη νhttp://www.innews.eu/actions/popups/press.php?id=1601221270&c=2512773&username=mnms&password=49d10ce4f7e0dc89966d947af1d49d3d».