Είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας TPD compliant;

Είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας TPD compliant;
Η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα γέννησε πολλά ερωτήματα στους ατμιστές με πρώτο και κύριο «γιατί περιλαμβάνεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο στις ρυθμίσεις για το συμβατικό;». Επόμενο ερώτημα είναι τι σημαίνει «TPD compliant»;

Φυσικά, εμείς είμαστε εδώ για να λύσουμε τα παραπάνω ερωτήματα. Καταρχήν να σημειώσουμε ότι η νέα οδηγία σκοπό έχει να ρυθμίσει τόσο τα προϊόντα καπνού όσο και τα συναφή, με το κάπνισμα, προϊόντα. Ανεξάρτητα από την θέση μας σε συγκεκριμένα σημεία, πρέπει να αναφέρουμε ότι η ύπαρξη ενός ρυθμιστικού πλαισίου είναι ιδιαίτερα θετική καθώς βάζει αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας σε έναν χώρο, όπως του ηλεκτρονικού τσιγάρου, που μέχρι τώρα βρισκόταν σε ένα θολό τοπίο γεμάτο επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς.

Δεν θα σταθούμε στις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του ηλεκτρονικού και του συμβατικού τσιγάρου, αυτές άλλωστε μπορείτε να τις δείτε σε σχετικές έρευνες και σε άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει στο blog μας. Προχωράμε λοιπόν στην εξήγηση του όρου «TPD compliant» που όλο και περισσότερο συναντάτε στις αναζητήσεις σας σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Τι θα πει «TPD Compliant»;


H συντόμευση «ΤPD» προέρχεται από το «Tobacco Products Directive», δηλαδή την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα προϊόντα καπνού και τα συναφή, όπως είπαμε, προϊόντα.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις συσκευασίες των τσιγάρων και των e-liquids, εδώ.

Όταν λοιπόν ένα e-liquid ή μια συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι «TPD Compliant» σημαίνει ότι είναι εναρμονισμένο/η με τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την διαδικασία δήλωσής του και την μετέπειτα διακίνησή του στην αγορά.

Τι σημαίνει το «ΤPD Compliance» για τους ατμιστές;


Η αλήθεια είναι ότι η οδηγία αυτή αφορά κυρίως τους κατασκευαστές συσκευών και υγρών αναπλήρωσης, και τις εταιρίες που τα διακινούν σε σημεία πώλησης. Όμως, θα έχετε παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι οποίες οφείλονται στην προσπάθεια των κατασκευαστών να ενταχθούν σε όσα ορίζει η σχετική οδηγία και που πιθανό να σας έχουν προξενήσει απορίες.

Το όριο των 10ml στα υγρά αναπλήρωσης.


Πλέον, το ανώτατο όριο μιας συσκευασίας e-liquid είναι 10ml. Αυτή η αλλαγή, επηρέασε και την τιμή του προϊόντος, καθώς το κόστος παραγωγής τους είναι μεγαλύτερο. Στην alter ego, μειώσαμε αυτά τα κόστη αυτοματοποιώντας την παραγωγή για τη σειρά υγρών αναπλήρωσης alter ego Liquids με την αγορά σύγχρονων μηχανημάτων, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε οικονομικά, αλλά ταυτόχρονα ποιοτικά υγρά αναπλήρωσης. Επίσης, αναλάβαμε την εμφιάλωση των υγρών αναπλήρωσης της κορυφαίας εταιρείας Baker White για όλη την Ευρώπη. Αυτό μας επιτρέπει να διατηρήσουμε χαμηλά το κόστος, χωρίς να στερούμε από τους πελάτες μας την ποιότητα και την απόλαυση!

Το όριο των 2ml στους ατμοποιητές.


Πιθανό να έχετε παρατηρήσει κάποιους ατμιστές που χρησιμοποιούν συσκευές με μεγαλύτερο tank από το δικό σας. Πλέον, όλοι οι νέοι ατμοποιητές, βάσει της οδηγίας, θα πρέπει να μην ξεπερνούν το όριο των 2ml. Αυτό για εσάς σημαίνει συχνότερο γέμισμα, αλλά ίδια ακριβώς απόλαυση!

Oι προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας.


Η συγκεκριμένη αλλαγή είναι πολύ θετική για όλους τους ατμιστές, καθώς στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα τα οποία δεν είναι σύμφωνα με κανένα πρότυπο.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, κάθε συσκευή και κάθε υγρό αναπλήρωσης πρέπει να δηλώνεται στην αρμόδια αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αναφέροντας αναλυτικά συστατικά και προδιαγραφές ασφαλείας) και στη συνέχεια να διακινείται μετά πάροδο 6 μηνών.

Για εμάς, στην alter ego, η διασφάλιση ποιότητας των προϊόντων που παρέχουμε στους πελάτες μας αποτελεί τη βασική προτεραιότητά μας. Μάλιστα, πριν θεσπιστεί η σχετική νομοθεσία, τα υγρά αναπλήρωσής μας πιστοποιούνταν από τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας.

Πλέον, για άλλη μία φορά προχωρήσαμε σε εφαρμογή προτύπων που υπερβαίνουν τις απαιτήσεις των αρμόδιων αρχών και φορέων. Με στόχο την διαχρονική διασφάλιση της σταθερά υψηλής ποιότητας των προϊόντων μας και βάσει του συστήματός του ‘Quality PLUS’, προχωρήσαμε στο εμπεριστατωμένο πρόγραμμα ελέγχου από το Εθνικό Κέντρο έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», για όλα τα υγρά αναπλήρωσης «alter ego».

Πώς ξέρω ότι το υγρό αναπλήρωσης και η συσκευή μου μου είναι TPD Compliant;


Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω είναι λογικό να έχετε την παραπάνω απορία! Εάν προμηθεύεστε υγρά και συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων από τα καταστήματα ή το e-shop μας δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε, καθώς όλα τα προϊόντα μας, που εμπίπτουν στη σχετική νομοθεσία, είναι εναρμονισμένα με την αντίστοιχη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλα αυτά, τα βασικά γνωρίσματα των TPD Compliant e-liquids είναι:

  • Κουτί συσκευασίας που φέρει την προειδοποίηση νικοτίνης: «Το προϊόν περιέχει νικοτίνη, η οποία είναι εξαιρετικά εθιστική ουσία» (εάν βέβαια το υγρό περιέχει νικοτίνη).

  • Συσκευασία έως 10ml.

  • Φυλλάδιο με προειδοποιήσεις που επιβάλλονται από τη σχετική οδηγία.

  • Η μύτη του μπουκαλιού θα πρέπει να τηρεί κανόνες ασφαλείας, ώστε με τη σωστή χρήση του να μην επιτρέπει την ροή περισσότερων από 20 σταγονίδια το λεπτό.

Τα βασικά γνωρίσματα μιας TPD Compliant συσκευής:

  • Αναφορά του επίσημου εισαγωγέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

  • Οδηγίες χρήσης στα ελληνικά

  • Περιεχόμενα συσκευασίας στα ελληνικάΣημείωση:

Παρόλα αυτά, ακόμα και αν ένα προϊόν διαθέτει όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι είναι TPD Compliant, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι.

Οριστικός τρόπος για να διαπιστώνει ο κάθε ενδιαφερόμενος αν το προϊόν που τον ενδιαφέρει είναι TPD Compliant ή όχι, θα δοθεί όταν οι ελληνικές αρχές υλοποιήσουν τις σχετικές δεσμεύσεις και δημοσιεύσουν την λίστα των νόμιμων προϊόντων σε σχετική ιστοσελίδα.

Εάν έχετε περισσότερες απορίες σχετικά με το TPD compliance μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή με τους vape experts των καταστημάτων μας. Εάν πάλι σας φάνηκε χρήσιμο και ενδιαφέρον το παραπάνω blog post μη διστάσετε να το μοιραστείτε με άλλους ατμιστές!