Νέα επιστημονική μελέτη: «Η επιπλέον φορολόγηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα μείωνε τον αριθμό των καπνιστών που το κόβουν»

Νέα επιστημονική μελέτη: «Η επιπλέον φορολόγηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα μείωνε τον αριθμό των καπνιστών που το κόβουν»
Μια από τις πρώτες σημαντικές επιστημονικές έρευνες που στοχεύουν να μελετήσουν την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του αριθμού των καπνιστών που διακόπτουν τη βλαβερή τους συνήθεια χάρη στο εναλλακτικό αυτό μέσο, έρχεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.

Η μελέτη με τον τίτλο «Τα Οικονομικά των Ηλεκτρονικών Συστημάτων παροχής Νικοτίνης: Η Διαφήμιση και τα Αποτελέσματα» δημοσιεύτηκε πρόσφατα και αξιοποίησε στατιστικά στοιχεία του 2014 και του 2015 στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνει την πιθανότητα για προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος στους καπνιστές, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι προσπάθειες αυτές στέφονται από επιτυχία, και σε άλλες από αποτυχία.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι καπνιστές που δοκίμασαν να κόψουν το κάπνισμα μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου απέτυχαν, παρατηρείται ωστόσο σημαντική μείωση στην ποσότητα των τσιγάρων που έκαναν πριν από την προσπάθεια.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι, σύμφωνα με τις αναλύσεις της μελέτης, η επιβολή ενός Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  κατά 10% στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, θα μείωνε τον αριθμό των αμερικάνων καπνιστών που διακόπτουν τη βλαβερή τους συνήθεια κατά 250.000 ανθρώπους τον χρόνο!

Αριθμός τεράστιος, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ σήμερα συνολικά καπνίζουν 38 εκατομμύρια άνθρωποι.

Συμπερασματικά, «το ηλεκτρονικό τσιγάρο διαμορφώνει έναν δρόμο και αποτελεί σημαντική βοήθεια για όσους θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Διαβάστε την έρευνα εδώ.