Έρευνα του BBC: Το άτμισμα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές

Έρευνα του BBC: Το άτμισμα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές

Το άτμισμα ως συνήθεια διακοπής του καπνίσματος κερδίζει έδαφος χρόνο με τον χρόνο, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι επιλέγουν αυτό το εναλλακτικό, κατά 95% λιγότερο βλαβερό, μέσο πρόσληψης νικοτίνης.

Σε άρθρο του το βρετανικό BBC αναλύει τις τάσεις της αγοράς, αλλά και τις συνήθειες των ατμιστών, τα τελευταία χρόνια.

 1. Όπως θα δείτε στο διάγραμμα από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχει σταθερή αύξηση στον αριθμό των ατμιστών. Σήμερα ατμίζουν σχεδόν 45 εκατομμύρια άνθρωποι – οι καπνιστές υπολογίζονται στο 1 δισεκατομμύριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2021 οι ατμιστές θα ξεπεράσουν τα 55 εκατομμύρια.

 2. Η αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου μεγαλώνει διαρκώς – τα προϊόντα ατμίσματος ξεπερνούν σε τζίρο τα 22.6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πριν από 5 χρόνια ο τζίρος ήταν μικρότερος από 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μεγαλύτερες αγορές είναι αυτές των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας.  

   

  Οι δέκα μεγαλύτερες αγορές:

 3. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ανοιχτού συστήματος είναι τα δημοφιλέστερα.

   
  Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ανοιχτού συστήματος – στα οποία ο ατμιστής αναπληρώνει ο ίδιος το υγρό, και που αφαιρείται το στόμιο – είναι τα δημοφιλέστερα, εν συγκρίσει με αυτά του κλειστού συστήματος (στα οποία η ποσότητα του υγρού αναπλήρωσης παρέχεται σε συγκεκριμένη συσκευασία που εφαρμόζεται στη συσκευή).

 4. Οι ατμιστές προτιμούν τα εξειδικευμένα καταστήματα

   
  Οι περισσότεροι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου προμηθεύονται τα προϊόντα τους από τα εξειδικευμένα καταστήματα. Στη δεύτερη θέση της προτίμηση τους έρχονται οι αγορές μέσω διαδικτύου.

 5. Γιατί ατμίζουν οι άνθρωποι;

   
  Σύμφωνα με έρευνα σε διάφορες χώρες από την Ernst & Young, η πιο δημοφιλής απάντηση (πάνω από 50%) στο ερώτημα «γιατί ατμίζετε» είναι «διότι είναι λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα». Στη δεύτερη θέση έρχεται η απάντηση ότι «βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος», και στην τρίτη ότι «δεν ενοχλεί τους άλλους». Ακολουθούν οι απαντήσεις ότι «λιγότερα μέρη απαγορεύουν το άτμισμα» και ότι «διατίθενται διαφορετικές γεύσεις».