Ηλεκτρονικό τσιγάρο και Νομοθεσία: Ενημερωθείτε για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο

Ηλεκτρονικό τσιγάρο και Νομοθεσία: Ενημερωθείτε για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο
Οι Έλληνες ατμιστές ανέρχονται πλέον σε περίπου 200.000. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο του Υπουργείου Υγείας για τον καπνό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να αλλάξει δραστικά τόσο τη δική τους καθημερινότητα όσο και αυτή των οικογενειών τους.

Εάν παρακολουθείτε την επικαιρότητα γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο τότε σίγουρα θα έχετε ακούσει για τις σφοδρές αντιδράσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), αλλά και της Κοινότητας Ελλήνων Ατμιστών σε σχέση με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα.

Επειδή είναι λογικό να έχετε μπερευτεί με τα όσα γράφονται, έχουμε συλλέξει και σας παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το Νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο του Υπουργείου Υγείας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο;


Το Νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο του Υπουργείου Υγείας έχει ως στόχο την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/40/ΕΕ σε σχέση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα.

Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο:


Α. Διαχωρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο από τα καπνικά προϊόντα και επιβάλει ειδικούς διαφορετικούς κανόνες για αυτά.

Β. Επιβάλλει ελέγχους ποιότητας και διαφάνειας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Με τον τρόπο αυτό οι Έλληνες Καταναλωτές θα έχουν στην διάθεσή τους, ηλεκτρονικά τσιγάρα υψηλής ποιότητας.

Γ. Εισάγει πλήθος περιορισμών για τα περιεχόμενα και εκπεμπόμενα συστατικά, απαγορεύοντας την παρουσία επιβλαβών ουσιών πέραν της νικοτίνης.

Δ. Συνεπώς, καθορίζει ότι η μόνη προειδοποίηση που πρέπει να υπάρχει στην συσκευασία των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ότι η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική ουσία, προστατεύοντας έτσι την χρήση από μη καπνιστές.

Με τον τρόπο αυτό η Ευρωπαϊκή Οδηγία και το άρθρο 21 του προσχεδίου νόμου, καθορίζει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα προϊόν Υψηλής Ποιότητας, ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα, που απευθύνεται σε καπνιστές και μόνο. Και με αυτόν τον τρόπο, προσφέρει στους καπνιστές μια ακόμα λύση για την βελτίωση της υγείας τους.

Πού είναι το πρόβλημα;


Ενώ το Νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο του Υπουργείου Υγείας ενσωματώνει με ακρίβεια όλες τις θετικότατες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο άρθρο 21, σε επόμενο άρθρο τις ακυρώνει καθώς ταυτίζει το ηλεκτρονικο τσιγάρο με το συμβατικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τόσο την απαγόρευσή του σε κλειστούς και δημόσιους χώρους όσο και την αφαίρεση του δικαιώματος των ενήλικων καπνιστών να ενημερωθούν για την ύπαρξη ενός προϊόντος που μπορεί να τους προσφέρει μια λιγότερο βλαβερή καθημερινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο προεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) Δημήτρης Πετρόπουλος ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο ότι:

«Χωρίς να προχωρήσει σε ένα ανοικτό και εις βάθος διάλογο με την επιστημονική κοινότητα αλλά και την κοινότητα των χιλιάδων ατμιστών στην χώρα μας, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να καταθέσει το πλέον αυστηρό νομικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ευρώπη, απαγορεύοντας το άτμισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους και κάθε μορφής ενημέρωση για το άτμισμα και τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου. 

Με αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο Υγείας αφαιρεί από τους ενήλικους καπνιστές το δικαίωμα να ενημερωθούν για την εξέλιξη ενός προϊόντος που μπορεί να τους σώσει την ζωή και τιμωρεί τους χιλιάδες ατμιστές που κατάφεραν να εγκαταλείψουν το κάπνισμα, απαγορεύοντας την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους δημόσιους χώρους.

Σημειώνεται ότι  στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Σουηδία και την Μεγάλη Βρετανία επιτρέπεται το άτμισμα στους δημόσιους χώρους και στοχευμένες μορφές ενημέρωσης των ενηλίκων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. 

Στην Ελλάδα όμως χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική έρευνα που να μιλάει για παθητικό άτμισμα και σε αντίθεση με ότι έχουν αποφασίσει προηγμένες υγειονομικά χώρες, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στο άτμισμα και στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου. 

Στη χώρα με τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη, στην χώρα όπου στο κάπνισμα οφείλεται το 17% των θανάτων των ενήλικων συμπολιτών μας, ενώ το άμεσο κόστος του καπνίσματος στη χώρα μας ανέρχεται στα 1,76 δισ. ευρώ (7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας), η ελληνική πολιτεία αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται την συμβολή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον αντικαπνιστικό αγώνα.

Οι Έλληνες πολίτες όμως οφείλουν να γνωρίζουν ποιον ωφελεί η νομοθεσία αυτή γιατί είναι βέβαιο ότι δεν ωφελεί τη δημόσια υγεία».

Αυτή τη στιγμή γίνονται διάφορες προσπάθειες τόσο από τους υποστηρικτές του ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο και από τα μέλη του ΣΕΕΗΤ προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας ανοιχτός διάλογος με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς ώστε να ακουστεί και η άλλη πλευρά.

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, διαβάστε επίσης:
– «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς»: Οι Έλληνες ατμιστές ζητούν από την Πολιτεία να ακούσει τη φωνή τους

Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου: Ποιον ευνοεί η κυβέρνηση με την υπερβολικά αυστηρή νομοθεσία;