Πολιτική αντιπαράθεση για τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους

Πολιτική αντιπαράθεση για τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους
Μία νέα έρευνα από την Υπηρεσία Υγείας της Ουαλίας (Welsh Health Survey) καταδεικνύει τον αβάσιμο ισχυρισμό ορισμένων επιστημονικών κύκλων, ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο προσελκύει ακόμα και μη καπνιστές». Στη συγκεκριμένη έρευνα έλαβαν μέρος 3.565 πολίτες άνω των 16 ετών, οι οποιοι είναι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, και από αυτούς μόνο το 1% απάντησε ότι δεν υπήρξαν προηγουμένως καπνιστές.

Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας οδήγησαν επίσης και σε πολιτική αντιπαράθεση: το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (Liberal Democrats) αμφισβήτησε ευθέως την σχετική δήλωση του υπουργού υγείας της χώρας, Mark Drakeford, ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν την πύλη για το κάπνισμα», βάσει της οποίας η χρήση τους θα απαγορευτεί στους κλειστούς δημόσιους χώρους, αλλά και στους χώρους εργασίας.

«Οι υπουργοί θα πρέπει να ντρέπονται, αφού τα αποτελέσματα της δικής τους έρευνας αποδεικνύουν το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζονται», σχολίασε το κόμμα της αντιπολίτευσης και συμπλήρωσαν: «Θα πρέπει επιτέλους να ακούσουν τα δεδομένα και τους χιλιάδες ανθρώπoυς που υποστήριξαν την καμπάνια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εναντίον της σχεδιαζόμενης απαγόρευσης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο».

Η κυβέρνηση της Ουαλίας απάντησε: «Οι προτάσεις μας βασίζονται σε διάφορα δεδομένα από όλο τον κόσμο και γνώμες επιστημόνων για αυστηρότερη ρύθμιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. 40 χώρες έχουν προβεί ήδη σε τέτοιες ρυθμίσεις. Δεν θέλουμε να απαγορεύσουμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ούτε να υπομονεύσουμε τη χρησιμότητά του ως μέσο διακοπής του καπνίσματος, αλλά να εναρμονίσουμε τη νομοθεσία με το συμβατικό κάπνισμα».