Κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί διάφορες έρευνες οι οποίες άλλοτε υποστηρίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο σαν μια λιγότερο βλαπτική συνήθεια και άλλοτε το στιγματίζουν. Επομένως είναι πολύ λογικό να μην ξέρετε πλέον τι να πιστέψετε. Έχετε κάνει μια καλή επιλογή με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή στην ουσία είναι το ίδιο με το τσιγάρο;
Σήμερα, δεν θα στηριχτούμε σε ακόμα μια έρευνα, αν και υπάρχουν πολλές άξιες αναφοράς, αλλά σε κάτι θεμελιώδες: την νέα νομοθεσία για τα προϊόντα καπνού και τα συναφή προϊόντα βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Ας δούμε λοιπόν τι προβλέπει ο νόμος αναφορικά με την εμφάνιση των πακέτων των τσιγάρων και των υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου προκειμένου να βγάλουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα.
Τι ισχύει βάσει νόμου για τα συμβατικά τσιγάρα;
Ακόμα και αν δεν καπνίζετε πιθανότατα θα έχετε δει κάπου τις νέες συσκευασίες τσιγάρων και προϊόντων καπνού και τις σοκαριστικές φωτογραφίες που τις κοσμούν. Ο φωτογραφίες αυτές σε συνδυασμό με την εκάστοτε αναγραφόμενη προειδοποίηση για την υγεία λειτουργούν ως αφυπνιστικός μηχανισμός για όσους συνεχίζουν ακόμα να καπνίζουν, υπενθυμίζοντάς τους την κατάληξη που μπορεί να έχει για αυτούς η χρόνια συνήθεια του καπνίσματος.
Σύμφωνα με το νόμο λοιπόν «κάθε μονάδα συσκευασίας και κάθε εξωτερική συσκευασία προϊόντων καπνού για κάπνισμα θα φέρει την ακόλουθη προειδοποίηση: «To κάπνισμα σκοτώνει». Επίσης, υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρει και το ακόλουθο μήνυμα: «Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 70 ουσίες, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο». Ως συμπληρωματικές ενέργειες, τοποθετούνται στις συσκευασίες και οι έγχρωμες φωτογραφίες με την αντίστοιχη προειδοποίηση για την υγεία που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Δείτε ενδεικτικά μερικές από τις φωτογραφίες που βρίσκονται πλέον επάνω στις συσκευασίες των τσιγάρων:
Τι ισχύει βάσει νόμου για το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Οδηγία και κατά συνέπεια και ο αντίστοιχος Ελληνικός Νόμος προβλέπει ότι μόνο οι συσκευασίες των υγρών ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη, οφείλουν να φέρουν προειδοποίηση για την υγεία η οποία είναι : “Το προϊόν περιέχει νικοτίνη, η οποία είναι εξαιρετικά εθιστική ουσία“. Η προειδοποίηση αυτή είναι σωστή, μια και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν απευθύνονται σε μη καπνιστές, αλλά μόνο σε όσους καπνίζουν και άρα είναι ήδη εθισμένοι στην νικοτίνη.
Δείτε για παράδειγμα αυτή τη συσκευασία υγρού αναπλήρωσης της alter eGo:
Τα συμπεράσματα δικά σας!
Συγκρίνοντας τις απαιτήσεις που υπάρχουν βάσει νόμου για την κυκλοφορία του εκάστοτε προϊόντος μπορεί κανείς να καταλάβει σε τι βαθμό μπορεί να είναι επιβλαβές ένα προϊόν για την υγεία. Άλλωστε γι΄ αυτό υπάρχουν και οι προειδοποιήσεις.
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 70 ουσίες οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, ενώ το υγρό αναπλήρωσης περιέχει νικοτίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει εθισμό.
Για τις επιπτώσεις του καρκίνου στον οργανισμό είμαστε όλοι ενήμεροι, όμως τι ισχύει για τη νικοτίνη; Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο καρδιολόγος-ερευνητής Δρ. Κ. Φαρσαλινός εξήγησε ότι η νικοτίνη είναι το βασικό συστατικό που δημιουργεί τον εθισμό αλλά «από μόνη της ως ουσία δεν έχει σκοτώσει ποτέ κανέναν. Ο όποιος κίνδυνος συνεπάγεται από την κατανάλωσή της δεν συγκρίνεται με τον κίνδυνο που υπάρχει αν συνεχίζεις να καπνίζεις». Παρακολουθήστε όλη τη συνέντευξή του εδώ.
Επομένως, μπορείτε να καταλάβετε ότι πίσω από τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι προειδοποιήσεις υγείας βρίσκονται κάποιες πολύ σημαντικές απαντήσεις, τόσο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο όσο και για το συμβατικό. Σε επόμενο άρθρο μας θα σας γράψουμε και για τα λεγόμενα νέα προϊόντα καπνού όπως τα θερμαινόμενα τσιγάρα και πως αυτά συγκρίνονται με τα προϊόντα ατμίσματος
Πηγή: Νόμος 4419/2016 – ΦΕΚ 174/Α/20-9-2016