Η Νέα Ζηλανδία στοχεύει στον μηδενισμό του ποσοστού των καπνιστών με την προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Η Νέα Ζηλανδία στοχεύει στον μηδενισμό του ποσοστού των καπνιστών με την προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Η Νέα Ζηλανδία εναρμονίζει την πολιτική της για την καταπολέμηση του καπνίσματος με τα πορίσματα της επιστήμης και έχει ξεκινήσει επίσημα μια μεγάλη καμπάνια προώθησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ως μέσου διακοπής του καπνίσματος.

Αν και η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου απαγορεύεται ακόμα σε δημόσιους χώρους, το Υπουργείο Υγείας της χώρας έλαβε τη σχετική απόφαση, προτείνοντας το άτμισμα ως ένα “ασφαλές εναλλακτικό του καπνίσματος μέσο”, παρέχοντας μάλιστα πληροφορίες και συμβουλές στην ιστοσελίδα του.

Η καμπάνια στοχεύει ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες της φυλής Μαορί, καθώς σε αυτήν την κατηγορία παρατηρούνται υψηλά ποσοστά καπνιστριών (32,5%, ενώ ο μέσος όρος της χώρας είναι μόλις 13,8%).

Το άτμισμα είναι μια ασφαλής πύλη εξόδου από το κάπνισμα”, αναφέρεται συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα. “Υπάρχει επιστημονική συναίνεση ότι το άτμισμα είναι κατά πολύ λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο διακοπής του, όμως ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη επιστημονικές έρευνες και αναμένονται νέα πορίσματα μέσα στη χρονιά”, προστίθεται στην ιστοσελίδα.

 

Μάλιστα, εκτός από τα ζητήματα υγείας, το Υπουργείο Υγείας χρησιμοποιεί και το επιχείρημα του κόστους, αναφέροντας ότι μέσα σε έναν χρόνο, υπολογίζεται ότι ένας ατμιστής θα ξοδέψει μόλις το 10% των χρημάτων από αυτά που θα ξόδευε αν ήταν καπνιστής (η τιμή των τσιγάρων στη χώρα είναι εξαιρετικά υψηλή και κυμαίνεται στα 17 δολάρια).

Η Νέα Ζηλανδία έχει θέσει τον στόχο να μηδενίσει τα ποσοστά των καπνιστών μέχρι το 2025.

Πηγή: https://vapingfacts.health.nz/