Συνέντευξη του Δ. Πετρόπουλου στην οικονομική εφημερίδα Express

Συνέντευξη του Δ. Πετρόπουλου στην οικονομική εφημερίδα Express

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το Δ. Πετρόπουλο της Alter eGo

Το ετήσιο όφελος για τις δημόσιες δαπάνες υγείας από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μόνο από το 5% των καπνιστών υπολογίζεται σε 250 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνει ο κ. Δημήτρης Πετρόπουλος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Alter eGo o oποίος μίλησε στο express.gr για την συμβολή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην διακοπή του καπνίσματος.


Κύριε Πετρόπουλε θα ξεκινήσω με μια ερώτηση που είναι σίγουρο πως την έχετε ακούσει πολλές φορές. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε βοηθάει να κόψεις το κάπνισμα;

Πράγματι είναι μια ερώτηση που βρίσκεται στα χείλη πολλών που τους ενδιαφέρει το θέμα. Η απάντηση είναι απλή. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε βοηθάει να απαλλαγείς από το συμβατικό τσιγάρο και τους πολλούς επιβαρυντικούς του παράγοντες. Δεν είναι ιατρική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος. Είναι εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος, πιο «καθαρός» θα έλεγα από το συμβατικό κάπνισμα.
Συνεπώς όποιος θέλει να σταματήσει το κάπνισμα τελείως, δεν θα καταφύγει στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Η μόνη επιτυχής μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, είναι η ισχυρή θέληση και επιθυμία του ενδιαφερόμενου να απαλλαγεί από τη συνήθεια αυτήν. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα τον βοηθήσει να ελαττώσει δραματικά τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος άμεσα, έως ότου αποφασίσει να διακόψει τελείως κάθε μορφή καπνίσματος.

 

Συνεπώς όποιος θέλει να σταματήσει το κάπνισμα τελείως, δεν θα καταφύγει στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η μόνη επιτυχής μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, είναι η ισχυρή θέληση και επιθυμία του ενδιαφερόμενου να απαλλαγεί από τη συνήθεια αυτήν. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα τον βοηθήσει να ελαττώσει δραματικά τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος άμεσα, έως ότου αποφασίσει να διακόψει τελείως κάθε μορφή καπνίσματος.

 

Θα επιμείνω στο αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι υγιεινή συνήθεια.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται μόνο και αποκλειστικά σε καπνιστές. Γι’Α αυτούς λοιπόν θα λέγαμε, πως ναι, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια πιο υγιεινή συνήθεια από το συμβατικό κάπνισμα

Η εταιρεία σας και φαντάζομαι και οι υπόλοιπες εταιρείες του χώρου σας κάνετε αγώνα, προκειμένου το ηλεκτρονικό τσιγάρο να υποκαταστήσει το συμβατικό;

Πιο σωστά θα λέγαμε πως κάνουμε αγώνα ώστε ο καταναλωτής να ενημερωθεί σωστά, να επιλέξει σωστά και να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό του τσιγάρο σωστά. Παράλληλα, η Alter eGo διαθέτει ένα προϊόν που μπορεί επάξια να συγκριθεί με τα καλύτερα της Ευρώπης, δεδομένου ότι συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ποιότητας, τόσο σε ότι αφορά στη συσκευή, όσο και στα υγρά αναπλήρωσης. Ειδικά γι αυτά, συμμετέχουμε στο μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόγραμμα πιστοποίησης που εκπονούν τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας.
Αξίζει να σημειώσω επίσης, πως η εταιρεία μας διαθέτει ένα δίκτυο 20 αποκλειστικών καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, με εξειδικευμένο προσωπικό στο να «εκπαιδεύει» στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αλλά και να εξυπηρετεί κάθε στιγμή τον καταναλωτή.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι ακόμα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μόδα, δεν αποτελεί μέσο προβολής και φυσικά δεν είναι παιχνίδι. Είναι μια συνειδητοποιημένη επιλογή για όλους εκείνους τους καπνιστές που βαρέθηκαν να έχουν κιτρινισμένα δάχτυλα, να μυρίζουν τα ρούχα τους, να αντιμετωπίζουν τασάκια γεμάτα γόπες και το κυριώτερο όλων, δεν θέλουν πια να επιβαρύνουν την υγεία τους με μια συνήθεια που αποδεδειγμένα προκαλεί βλάβες στον οργανισμό.


Είναι στα σχέδιά σας η επέκταση μέσω franchise;

Πιστεύω ότι η σωστή ανάπτυξη μιας εταιρείας μέσω franchise παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη, κυρίως για εκείνους που θα εμπιστευθούν μια επιχειρηματική αλυσίδα και θα δουλέψουν μαζί της. Το δικό μας franchise είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, δεδομένου ότι δεν απαιτεί entry fee, τα προϊόντα μας δεν απαιτούν αποθεματοποίηση και γενικά το κάθε κατάστημα εξυπηρετείται με πολύ οικονομικούς όρους.
Να ξαναγυρίσουμε λίγο και στο θέμα που θάλεγα πως «καίει» αναφορικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Επιβαρύνει τελικά τον οργανισμό; Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο; 

Υπάρχει πλήθος δημοσιευμένων ερευνών και καθημερινά γίνονται περισσότερες. Πολλές απ’Α αυτές είναι αμιγώς ελληνικές, γιατί πρέπει να σας πω πως η Ελλάδα έχει μια πρωτοπορία στοιν τομέα αυτόν.
Όλες οι συγκριτικές μελέτες αποδεικνύουν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μια ασφαλέστερη επιλογή για τους καπνιστές, από το συμβατικό τσιγάρο. Ως παράδειγμα μπορώ να αναφέρω 2 σχετικές μελέτες.

α) Την έρευνα του καρδιολόγου και ερευνητή στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών, Δρος Κωνσταντίνου Φαρσαλινού, έρευνα η οποία συνέκρινε την άμεση επίδραση του καπνίσματος και του ατμίσματος στην καρδιακή λειτουργία. Το συμπέρασμα όπως το περιέγραψαν οι ερευνητές ήταν :«Ενώ οι καπνιστές εμφάνισαν σημαντική καρδιακή δυσλειτουργία, περιλαμβανομένης της αύξησης της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, εκείνοι που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα εμφάνισαν μόνο μια μικρή αύξηση της πίεσης»

β) Η 2η μελέτη συνέκρινε την επίδραση του κανονικού και παθητικού καπνίσματος συμβατικού τσιγάρου με το κάπνισμα (κανονικό και παθητικό) ηλεκτρονικού τσιγάρου και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Κρήτης και των τμημάτων ΤΕΦΑΑ και Βιοχημείας ( Θεσσαλίας) και Ιατρικής ( Κρήτης).
Βρέθηκε ότι μια ώρα μετά το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου καθώς επίσης και σε παθητικούς καπνιστές κανονικού τσιγάρου, τα κύτταρα του αίματος που ενεργοποιούνται στη φλεγμονή αυξήθηκαν στατιστικά σημαντικά σε σχέση με τα άτομα που δεν κάπνισαν ή κάπνισαν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτό δείχνει ότι ενώ το κανονικό τσιγάρο ενεργοποιεί την διαδικασία της φλεγμονής, κάτι που είναι κύρια υπεύθυνο για την ανάπτυξη παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά, στο κάπνισμα με ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν συμβαίνει το ίδιο.

Έχουν γίνει κι άλλες μη συγκριτικές έρευνες από πνευμονολόγους, οι οποίες μελετούν τις επιπτώσεις του ατμίσματος, όπου και παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της αντίστασης των αεραγωγών. Το συμπέρασμα αυτό ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο την πάγια θέση μας, πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται αποκλειστικά σε καπνιστές.

Τελικά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται προϊόντα καπνού ή φαρμακευτικά προϊόντα;

Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Για μια σειρά λόγους που αφορούν αυτή καθεαυτή τη σύσταση και τη λειτουργία του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Δεν μπορεί να θεωρηθεί φάρμακο, δεδομένου ότι δεν επιδρά σε καμία περίπτωση στη βελτίωση ή τροποποίηση φυσιολογικών λειτουργιών, όπως ορίζεται η έννοια του φαρμάκου. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να θεωρηθεί καπνικό προϊόν, δεδομένου ότι δεν περιέχει ούτε ίχνος καπνού ή εκχύλισμα καπνού, όπως ορίζει και ο νόμος για τα καπνικά προϊόντα.

Είναι ένα προϊόν γενικής κυκλοφορίας, το οποίο με την κατάλληλη σήμανση μπορεί να κυκλοφορεί με απόλυτη ασφάλεια για τον καταναλωτή.

Ποιοί «αντιμάχονται» το ηλεκτρονικό τσιγάρο και για ποιους κατά τη γνώμη σας λόγους;

Θα πω μόνο κάτι πολύ απλό. Το κόστος της αντιμετώπισης των συνεπειών του καπνίσματος είναι σε ετήσια βάση το 14% του προϋπολογισμού για την υγεία, δηλαδή περίπου 5 δις ευρώ.

Με δεδομένο ότι η βλάβη που προκαλείται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 100-1000 φορές μικρότερη του συμβατικού τσιγάρου, γίνεται φανερό πως με την άμεση αλλαγή μόλις του 5% των καπνιστών που θα «μεταβούν» στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, άμεσα η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών για την υγεία θα έφθανε τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Απ’ ότι γνωρίζω το ηλεκτρονικό τσιγάρο χρησιμοποιεί νικοτινούχα υγρά για να δημιουργήσει την αίσθηση του καπνίσματος. Η νικοτίνη δεν είναι ουσία επικίνδυνη;

Η νικοτίνη είναι μια εθιστική ουσία, αλλά δεν είναι υπεύθυνη για τις βλάβες στον οργανισμό που προκαλούν τα προϊόντα καπνού. Μάλιστα θεωρείται επαρκώς ασφαλής ώστε να υπάρχουν τσίκλες νικοτίνης, ή επιθέματα νικοτίνης, προϊόντα τα οποία πωλούνται ελεύθερα ακόμα και σε ανηλίκους.
Αλλά έτσι κι αλλιώς, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το μόνο προϊόν που διαθέτει την επιλογή της μηδενικής νικοτίνης, εφόσον το επιθυμεί ο καταναλωτής.