Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι απειλή…

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι απειλή…

Για ποιούς όμως; Οι ατμιστές, δηλαδή όσοι σταμάτησαν το παραδοσιακό κάπνισμα κάπνισμα  έχοντας διαπιστώσει την δραματική διαφορά στην υγεία τους, αναρωτιούνται σε τι οφείλονται οι συνεχείς επιθέσεις εναντίον του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Δεν είναι λογικό και ηθικό να ενθαρρύνονται όσοι επιλέγουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να μειώσουν την βλάβη στην υγεία τους; Ναι είναι, αλλά όταν στην μέση μπαίνει ο παράγοντας χρήμα, τότε η λογική εξαφανίζεται και η ηθική “παραγκωνίζεται”. Διαβάστε στην συνέχεια του άρθρου μας ένα πραγματικό γεγονός που αποδεικνύει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί πραγματική απειλή όχι βέβαια για την υγεία των καπνιστών, αλλά του προϋπολογισμού 46 Πολιτειών των ΗΠΑ


Το 1998 υπογράφεται στις ΗΠΑ συμφωνία μεταξύ 46 πολιτειών με τις 4 μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες, η αποκαλούμενη Master Settlement Agreement (ή σε συντομογραφία MSA). Η συμφωνία προέβλεπε πως οι Πολιτείες δεν θα προχωρούσαν σε αγωγές και μηνύσεις εναντίον της καπνοβιομηχανίας για θανάτους που σχετίζονταν με το κάπνισμα  και σε αντάλλαγμα οι καπνοβιομηχανίες θα πλήρωναν σε ετήσια βάση ένα σημαντικό ποσό, ως ποσοστό επί των πωλήσεών τους. Παράλληλα τέθηκε σε ισχύ και νόμος με τον οποίο απαγορεύτηκε η διαφήμιση νέων προϊόντων και με διάφορες δρακόντειες ρυθμίσεις πρακτικά κατέστη απαγορευτική η είσοδος στην αγορά νέων ανταγωνιστών. Φυσικά επρόκειτο για νόμο για «την προστασία της Υγείας των καταναλωτών». Έτσι εξασφαλίστηκε η μονοπωλιακή παρουσία στην αγορά των καπνοβιομηχανιών που υπέγραψαν την MSA. Τα χρήματα που θα λάμβαναν οι Πολιτείες ήταν άμεσα συνδεδεμένα με το ύψος των πωλήσεων των καπνοβιομηχανιών.

Η απληστία των Πολιτειών που υπέγραψαν την MSA, τις οδήγησε στο να ξοδέψουν τα χρήματα αυτά προκαταβολικά. Πώς το έκαναν αυτό? Εξέδωσαν ομόλογα τα οποία πούλησαν στην Wall Street και τα οποία θα εξοφλούσαν από τις μελλοντικές εισπράξεις από τις Καπνοβιομηχανίες. Και πράγματι, όλα πήγαιναν καλά. Οι πωλήσεις των τσιγάρων ακολουθούσαν μια ελεγχόμενη πτωτική πορεία (περίπου 3.4% ετησίως), ώσπου έφτασε το 2013. Τότε έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι «ξαφνικά» διπλασιάστηκε η πτώση των πωλήσεων σε 7,6% (13 δις πακέτα το 2013 αντί 14 δις το 2012), πτώση που αποδόθηκε από όλους τους αναλυτές στον διπλασιασμό των πωλήσεων ηλεκτρονικών τσιγάρων (από 200 χιλ σε 400 χιλ). Αναλυτές της Wells Fargo προβλέπουν ότι οι πωλήσεις των τσιγάρων θα σημειώσουν πτώση 68% στα επόμενα 10 χρόνια, ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων θα αυξηθούν 13 φορές.

Λιγότερες πωλήσεις τσιγάρων σημαίνει λιγότερα έσοδα από την MSA, ενώ οι αποπληρωμές των ομολόγων τρέχουν. Ήδη κάποιες από τις Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν χρήση των διαθεσίμων τους λόγω «μειωμένων εσόδων από το κάπνισμα».

Έτσι βρήκαν μια λύση. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν τα παραδοσιακά τσιγάρα, να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο και οι εταιρίες ηλεκτρονικών τσιγάρων να υποχρεωθούν να ενταχθούν στην MSA (ιδανικά ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να πωλούνται μόνο από τις καπνοβιομηχανίες που έχουν ήδη υπογράψει την MSA). Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να γίνει αυτό, είναι η κοινή γνώμη να πεισθεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι και αυτά βλαβερά, το ίδιο ή και περισσότερο από τα παραδοσιακά τσιγάρα. Δυστυχώς, όταν το χρηματικό κίνητρο δεσπόζει του κινήτρου προστασίας της δημόσιας υγείας, τότε κάθε ενέργεια, κάθε προϊόν, κάθε καινοτομία που έρχεται σε αντίθεση με το κέρδος, είναι καταδικασμένο να υφίσταται τις μύριες όσες επιθέσεις, να συκοφαντείται και να αποσιωπάται κάθε θετική του ενέργεια. Μ’ αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται η απαξίωση, η αναξιοπιστία και τελικά η εξαφάνιση του προϊόντος, της ιδέας ή της καινοτομίας, που μπαίνει «φραγμός» στα όποια συμφέροντα.

Η εξήγηση δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Εκείνο που επιδέχεται την πλέον σοβαρή αμφισβήτηση είναι οι μύθοι που οι πολέμιοι του ηλεκτρονικού τσιγάρου προσπαθούν να επιβάλλουν ως αλήθειες.

Γιατί η αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία. Αποτελεί τον πλέον υπολογίσιμο αντίπαλο του συμβατικού τσιγάρου, άρα θεωρείται «κόκκινο πανί» τόσο για τις καπνοβιομηχανίες, που διαπιστώνουν πια πολύ έντονους τριγμούς στη μονοκρατορία τους, όσο και για άλλα κρατικά ή όχι συμφέροντα, στενά συνδεδεμένα με τις εισπράξεις από το κάπνισμα.

Μένει να παρακολουθήσουμε την έμπρακτη διάψευση όλων εκείνων που επιθυμούν να στερήσουν από τις χιλιάδες των καταναλωτών αυτό το προϊόν, το οποίο ήρθε στην αγορά για να μείνει και θα μείνει, σημειώνοντας καθημερινά αυξητικούς ρυθμούς στην ανάπτυξή του, γιατί η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα είναι απαίτηση των καπνιστών