Η πορεία και η Ιστορία των disposable e-cigarttes (τσιγάρων μίας χρήσης)

Η πορεία και η Ιστορία των disposable e-cigarttes (τσιγάρων μίας χρήσης)

Τα μιας χρήσης ηλεκτρονικά τσιγάρα κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, καθώς μια σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων τους, τα καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή τόσο στους νέους ατμιστές, όσο και στους πιο έμπειρους.

Για να αντιληφθούμε τη ραγδαία αυτή άνοδο στις προτιμήσεις των χρηστών, αρκεί να σημειώσουμε ότι σε διεθνείς αγορές η αύξηση των πωλήσεων τους ξεπέρασε το 60% το 2021, σε σχέση με το 2020! Οι κατασκευαστές έτσι με τη σειρά τους στρέφονται κι αυτοί στη δημιουργία όλο και πιο νέων και καινοτόμων προϊόντων disposable vapes, δεδομένου ότι το κοινό τα αποζητά όλο και περισσότερο.

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης και από πού προήλθε;

Πολλοί καταναλωτές λοιπόν γνωρίζουν τώρα ή την τελευταία διετία, που κυκλοφόρησαν ευρέως, αυτή την πολύ απλή και εύχρηστη επιλογή ατμίσματος, ωστόσο η ιστορία τους είναι σχετικά μακρά. Άλλωστε, αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι ο εφευρέτης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ο Κινέζος Hon Lik, το πρώτο μοντέλο που κατασκεύασε ήταν... μιας χρήσης!

Με την ίδια λογική του ατμίσματος των σημερινών συσκευών, η πρώτη συσκευή του εφευρέτη, το 2004, έμοιαζε πολύ στον σχεδιασμό με το συμβατικό τσιγάρο -για προφανείς λόγους- ενώ δεν ήταν επαναφορτιζόμενο και μετά τη χρήση του έπρεπε να απορριφθεί.

Στη συνέχεια βεβαίως, και με την εξέλιξη της τεχνολογίας των επαναφορτιζόμενων μπαταριών, προτιμήθηκε αυτή η λύση για την κατασκευή των περισσότερων μοντέλων. Μοντέλα μιας χρήσης κυκλοφόρησαν ωστόσο στην αγορά πριν από περίπου 10 χρόνια, σχεδόν την ίδια εποχή που άρχισαν να κυκλοφορούν ευρέως και τα συμβατικά ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ποια η εξέλιξή τους;

Η μεγάλη διαφορά έγινε με το γνωστό αμερικάνικο JUUL, το 2015, το οποίο μάλιστα μέσα σε τρία χρόνια από την κυκλοφορία του κατέκτησε το μισό μερίδιο της αγοράς των ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ.

Έκτοτε, η επιλογή των προγεμισμένων καψουλών με υγρό αναπλήρωσης άρχισε επίσης να γίνεται δημοφιλής και για τα συμβατικά ηλεκτρονικά τσιγάρα, με τους καταναλωτές τελικά να δείχνουν την τεράστια προτίμησή τους και στις συσκευές μιας χρήσης, που πλέον διατίθενται στα περισσότερα σημεία πώλησης και στα περίπτερα.

Ήρθαν για να μείνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μίας χρήσης;

Το μέλλον των ηλεκτρονικών τσιγάρων, δεδομένης της ραγδαίας ανόδου τους την περσινή χρονιά, προβλέπεται λαμπρό. Το κάπνισμα διαρκώς και περιορίζεται, ειδικά στους νέους, οι οποίοι επιζητούν μια κατά πολύ λιγότερο βλαβερή επιλογή. Οι έμπειροι καπνιστές, δε, οποιασδήποτε ηλικίας, σε μεγάλο ποσοστό επιδιώκουν να διακόψουν τη συνήθειά τους, και το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αποδειχτεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το επιτύχουν.

Ειδικά για τα disposable vapes, ο λόγος που αναμένεται η εδραίωση και η επέκταση τους στην αγορά είναι η μεγάλη δημοφιλία τους.

Γιατί όμως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης είναι τόσο δημοφιλή;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των ατμιστών, νέων και παλαιότερων όπως αναφέρθηκε και ο λόγος για αυτό είναι πολύ απλός. Η ευκολία! Στην πολύπλοκη εποχή που ζούμε, υπάρχουν πολλοί που το μόνο που θέλουν είναι να απολαμβάνουν χωρίς... σκοτούρες.

Οι συσκευές αυτές μεταφέρονται σε οποιαδήποτε τσέπη, αφού χωράνε και στην παλάμη του χεριού, ενώ το βάρος τους είναι ασήμαντο. Επίσης είναι το μόνο που πρέπει να έχει ο ατμιστής μαζί του – καλώδια, μπουκαλάκια, καθαριστικά κτλ φυσικά δεν έχουν νόημα για αυτή την επιλογή συσκευής.

Επίσης, πόσο ανακουφιστική είναι για πολλούς η σκέψη ότι αν χάσεις κάτι… δεν σε πειράζει, αφού θα πρόκειται για συσκευή πολύ περιορισμένης χρήσης.

Άλλωστε, όπως υπάρχουν κι οι «κοινωνικοί καπνιστές», δηλαδή αυτοί που καπνίζουν μόνο σε κάποια έξοδο συνήθως με το ποτό τους, έτσι υπάρχουν και οι «κοινωνικοί ατμιστές». Για ποιον λόγο να αγοράσουν μια συμβατική συσκευή, με αναλώσιμα, μπουκαλάκια, να έχουν να σκεφτούν φορτίσεις και τόσα άλλα, ενώ το μόνο που θέλουν είναι να ατμίσουν απλά για λίγες ώρες, κατά τη σαββατιάτικη έξοδό τους;

Ένας ακόμη λόγος για τη δημοφιλία των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης είναι η εύκολη διαθεσιμότητά τους. Ο χρήστης τα βρίσκει σχεδόν παντού στη γειτονιά του, σε ειδικά καταστήματα αλλά και στα περίπτερα. Έτσι, η χρήση τους δεν απαιτεί παραγγελίες ή επισκέψεις σε καταστήματα συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, αλλά αρκεί μια βόλτα λίγων μέτρων στο πλησιέστερο περίπτερο.

Τέλος, και ίσως και το σημαντικότερο, δεν είναι άλλο από την πολύ έντονη γεύση που προσφέρουν! Οι επιλογές γεύσεων είναι σχεδόν τόσο πολλές όσο και στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ χάρη στα άλατα νικοτίνης, η ατμιστική εμπειρία είναι έντονη και ολοκληρωμένη, γεγονός που προσελκύει ακριβώς και τους έμπειρους ατμιστές, εκτός των νεότερων.

Αυτό ισχύει και για τους καπνιστές, καθώς πολλοί από αυτούς που θέλουν να περιορίσουν ή να διακόψουν σταδιακά τη συνήθειά τους -ή απλά θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό – στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης θα δοκιμάσουν μια επιλογή που προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό την «τσιγαρίσια» εμπειρία.

Πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης:

  • Ευκολία στη χρήση και τη μεταφορά
  • Διακριτικά
  • Δεν έχουν αναλώσιμα και δεν χρειάζεται καμία συντήρηση
  • Πολύ φθηνή η τιμή τους για τον «περιστασιακό» χρήστη
  • Απευθύνονται και στους «περιστασιακούς» ατμιστές
  • Προσφέρουν έντονη και ολοκληρωμένη ατμιστική εμπειρία
  • Μεγάλη πληθώρα γεύσεων

Μειονεκτήματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης:

  • Για τον σταθερό και καθημερινό χρήστη, το κόστος τους είναι πολύ υψηλότερο από όσους επιλέγουν τα συμβατικά ηλεκτρονικά τσιγάρα
  • Η ισχύς τους είναι περιορισμένη συγκριτικά με πολλές άλλες συμβατικές συσκευές
  • Περιβαλλοντικά πιο επιζήμια, καθώς οι μπαταρίες λιθίου που έχουν απορρίπτονται αμέσως όταν τελειώσουν και δεν επαναφορτίζονται
  • Η γκάμα γεύσεων, επιπέδων νικοτίνης αλλά και η σχεδίαση των συσκευών, είναι πολύ πιο περιορισμένα σε σχέση με τις κλασικές συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Τι να περιμένουμε στο μέλλον;

Όλοι οι λόγοι που προκαλούν τη σταδιακή αντικατάσταση του καπνίσματος από το άτμισμα, ισχύουν και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης, λόγω ακριβώς και της μεγάλης «φιλικότητας» τους για τον καταναλωτή.

Στο μέλλον, αναμένεται η δημιουργία νέων, ακόμα και συνδυαστικών, γεύσεων, όπως και νέων συσκευών που θα καλύπτουν όλα τα γούστα και προτιμήσεις. Αναμένονται επίσης και συσκευές με αυξημένο ισχύ μπαταρίας ή αριθμό ρουφηξιών, ώστε να αυξηθεί και η διάρκεια ζωής των συσκευών αυτών.

Δεδομένης της μεγάλης δημοφιλίας τους, οι υπάρχουσες εταιρείες, όσο και οι νέες που δημιουργούνται για να κατακτήσουν ένα μερίδιο της αγοράς, αναμένεται να προβούν και σε άλλες, απρόβλεπτες ακόμα, καινοτομίες, με τελικό ωφελημένο τον ατμιστή!