Kit ηλεκτρονικού τσιγάρου. Γιατί να διαλέξω τη λύση του κιτ;

Kit ηλεκτρονικού τσιγάρου. Γιατί να διαλέξω τη λύση του κιτ;

Όταν αγοράζουμε μια συσκευασία ηλεκτρονικού τσιγάρου, αυτή περιλαμβάνει ότι ακριβώς χρειαζόμαστε προκειμένου να λειτουργήσει σωστά, να φορτίζει η μπαταρία του αλλά και συνήθως κάποια πρώτα χρήσιμα αναλώσιμα. Υπάρχουν διαφόρων ειδών κιτ, προκειμένου να εξυπηρετούνται όλες οι προτιμήσεις των ατμιστών, που είτε θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, είτε θέλουν να αλλάξουν τη συσκευή τους.

Πάμε να δούμε τι θα έχετε στα χέρια σας όταν προμηθεύεστε καινούργια ηλεκτρονικά τσιγάρα. Σημειώστε ότι οι μεγαλύτερες εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών τσιγάρων (aspire, eleaf, innokin, joyetech) διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά σε κιτ.

Τα εξαρτήματα ενός kit ηλεκτρονικού τσιγάρου

Στο κιτ περιλαμβάνονται τα εξαρτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου χωριστά ή η συσκευή αυτούσια, έτοιμη για χρήση. Τα εξαρτήματα αυτά είναι η μπαταρία και ο ατμοποιητής.

Η μπαταρία είναι είτε ενσωματωμένη είτε διατίθεται χωριστά. Είναι το εξάρτημα που τροφοδοτεί με ενέργεια τη συσκευή, ώστε να μετατρέπεται το υγρό αναπλήρωσης σε ατμό. Στο κιτ περιλαμβάνεται και το καλώδιο για τη φόρτισή της, συνήθως ένα usb Type C.

Ο ατμοποιητής είναι το εξάρτημα το οποίο περιλαμβάνει τη δεξαμενή και την αντίσταση, προκειμένου το ηλεκτρικό ρεύμα που παρέχεται από τη μπαταρία να μετατρέψει το υγρό σε ατμό.

Στη δεξαμενή τοποθετείται το υγρό αναπλήρωσης, χωρητικότητας, σχεδόν πάντα λόγω της σχετικής νομοθεσίας, 2 Ml. Η αντίσταση αποτελεί αναλώσιμο εξάρτημα, καθώς έπειτα από κάποιες χρήσεις, θα πρέπει να αντικαθίσταται. Συνήθως, περιλαμβάνεται ενσωματωμένο ή χωριστά και το στόμιο, από το οποίο εισπνέει ο χρήστης.

Συχνά σε κάποιο κιτ περιλαμβάνεται και δεύτερος ατμοποιητής, ή και ένας μικρός αριθμός από φιλτράκια, αν το υποστηρίζει αυτό η συσκευή, προκειμένου να μην χρειάζεται ο χρήστης να αγοράσει από την αρχή αναλώσιμα. Επίσης, μπορεί να περιλαμβάνεται και ένα μικρό εγχειρίδιο οδηγιών, στο οποίο αναγράφονται εκτός από οδηγίες χρήσης, και οι συμβουλές προστασίας και ορθής λειτουργίας τη συσκευής.

Box Mod Kit

Τα mods γενικά απευθύνονται στους έμπειρους και απαιτητικούς ατμιστές, οι οποίοι θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε… τζούρα τους, αλλά και να επιτυγχάνουν τη μάξιμουμ απόδοση από τη συσκευή τους.

Στα mod kits οι συσκευές είναι συνήθως μεγάλου μεγέθους, καθώς η εργονομία και η άνεση στο χέρι «θυσιάζονται» για την απόδοση. Μεγαλύτερη ισχύ στη μπαταρία και πολλές ρυθμίσεις για την ένταση του ατμοποιητή είναι χαρακτηριστικά των mods, ενώ οι συσκευές είναι εφοδιασμένες και με μικρές οθόνες, που παρέχουν διάφορες πληροφορίες.

Τα Mods συνήθως μπορούν να τροποποιηθούν περαιτέρω, πάντως το Box Mod kit περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεστε. Σημειώστε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι μπαταρίες είναι εξωτερικές.

Pod Kit

Αν η εργονομία και το στυλ σας ενδιαφέρουν περισσότερο από την υψηλή απόδοση, τότε το pod kit ίσως είναι η κατάλληλη επιλογή. Τα pods είναι μικρά και ελαφρύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες συσκευές και μέσα στο Kit θα βρείτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο έτοιμο προς χρήση.

Τα Pods είναι ανοιχτού ή κλειστού τύπου. Τα πρώτα, λειτουργούν όπως τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα, δηλαδή με αναπλήρωση του υγρού που καταναλώνετε. Τα δεύτερα, λειτουργούν με προγεμισμένες κάψουλες, τις οποίες αντικαθιστάτε, χωρίς να «λερώνεστε» με αναπληρώσεις, όταν αυτές τελειώσουν, με μια καινούργια. Οι κάψουλες συνήθως έχουν ενσωματωμένη και την αντίσταση, οπότε αν επιλέξετε αυτόν τον τύπο του ηλεκτρονικού τσιγάρου, γλιτώνετε και την ξεχωριστή αλλαγή των αντιστάσεων.

Pen Kit

Τα pens ονομάζονται έτσι εξαιτίας του μακρόστενου σχεδιασμού τους, που θυμίζει στυλό. Εδώ το στυλ, το μοντέρνο design, το μικρό βάρος και η άνεση στο χέρι είναι το ζητούμενο, όπως και η απλότητα και η ευχρηστία.

Ιδανικό για νέους ατμιστές ή για αυτούς που... προσέχουν τα πάντα στην εμφάνισή τους.

Vaporizer

Αυτές οι συσκευές λειτουργούν με την ίδια λογική όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μόνο που χρησιμοποιούνται διαφορετικά, και συγκεκριμένα για τη θέρμανση βοτάνων και προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Διαθέτουν έναν μεγαλύτερο θάλαμο, όπου μπαίνει το βότανο και στη συνέχεια με την ενεργοποίησή του θερμαίνεται και παράγεται ο ατμός.

Διατίθενται σε διάφορα σχέδια και μεγέθη, αναλόγως της χρήσης τους.

Τύπος Μπαταρίας

Ενσωματωμένη μπαταρία

Η ενσωματωμένη μπαταρία προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια για την ατμοποίηση του υγρού αναπλήρωσης. Συνήθως πρόκειται για μπαταρίες λιθίου, οι οποίες επαναφορτίζονται με το usb καλώδιο που διατίθεται στο kit (συνήθως είναι type C). Όπως γνωρίζετε κι από τις άλλες μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιείτε, όπως π.χ. στα κινητά τηλέφωνα, έπειτα από έναν μεγάλο αριθμό επαναφορτίσεων, η απόδοσή της μειώνεται σταδιακά, οπότε και η μπαταρία τελειώνει πιο γρήγορα κατά τη χρήση της. Συνιστάται η αντικατάστασή της, όταν η απόδοση μειωθεί αρκετά.

Αφαιρούμενη μπαταρία

Η άλλη επιλογή είναι οι αποσπώμενες μπαταρίες. Συνήθως πρόκειται για ειδικούς τύπους μπαταριών μεγάλης ισχύος (που μπορούν να ξεπεράσουν και τα 4000mAh) και προτιμώνται από ατμιστές που κάνουν μεγάλη χρήση και δεν θέλουν να φορτίζουν συχνά τη συσκευή τους.

Επίσης καθώς είναι αποσπώμενες, ο ατμιστής μπορεί να έχει μαζί του μια δεύτερη μπαταρία, οπότε και να τελειώσει η πρώτη, μπορεί απλά να την αντικαταστήσει χωρίς να περιμένει τη διαδικασία της φόρτισης. Όταν δε η μπαταρία, έπειτα από πολλές φορτίσεις, ολοκληρώσει τον κύκλο της, τότε ο χρήστης απλά την αλλάζει και δεν χρειάζεται να αντικαταστήσει ολόκληρη τη συσκευή του.

Η υψηλή τους ισχύς, τέλος, επιτρέπει και τη χρήση ατμοποιητών ακόμα πιο υψηλής απόδοσης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ένταση του ατμίσματος αλλά και τα «σύννεφα ατμού» που μπορεί να δημιουργήσει ο χρήστης.

Υγρά αναπλήρωσης

Τα eliquids υγρά αναπλήρωσης είναι το... «καύσιμο» του ατμιστή και ο σημαντικότερος παράγοντας που μπορεί να σας κρατήσει στη νέα σας συνήθεια. Τα υγρά αναπλήρωσης μέσω της συσκευής σας θερμαίνονται και μετατρέπονται στον ατμό που απολαμβάνετε με την κάθε ρουφηξιά. Όπως αντιλαμβάνεστε, από την ποιότητά τους και τη γεύση που θα επιλέξετε, εξαρτάται ο πλούτος της ατμιστικής σας εμπειρίας.

Αρχικά, ας εξετάσουμε τι περιλαμβάνει το υγρό αναπλήρωσης – και αναφερόμαστε πάντα στα εγκεκριμένα και πιστοποιημένα υγρά αναπλήρωσης, κι όχι στις επικίνδυνες «πατέντες» που μπορεί να κυκλοφορήσουν στο παρεμπόριο, με τραγικά μερικές φορές αποτελέσματα.

Τα υγρά αναπλήρωσης λοιπόν περιλαμβάνουν κυρίως τη λεγόμενη «βάση», σε ποσοστό 95%, που αποτελείται συνήθως από ένα μίγμα προπυλενογλυκόλης (PG) και φυτικής γλυκερίνης (VG), μαζί με αφιονισμένο νερό, αρωματικές ουσίες και τη νικοτίνη που θα επιλέξετε για εσάς. Η επιλογή του ποσοστού της νικοτίνης εξαρτάται από το πόσο εθισμένοι νιώθετε ότι είστε. Γενικά, αν μόλις κόψατε το κάπνισμα, καλό είναι να λαμβάνετε αρχικά αρκετή νικοτίνη και σταδιακά να τη μειώνετε, ίσως και με τον στόχο της εξαλείψεως. Συνήθως οι επιλογές ξεκινούν από τα 12mg/ml μέχρι τα 3 mg/ml.

Οι γεύσεις των υγρών αναπλήρωσης

Οι γεύσεις που διατίθενται στα υγρά αναπλήρωσης καλύπτουν μια ευρεία γκάμα και μπορείτε να το φανταστείτε ως... ότι σας αρέσει να υπάρχει στο τραπέζι σας! Φρούτα, γλυκές γεύσεις, ιδιαίτερες εξωτικές, ότι προτιμάει ο ουρανίσκος σας! Το θέμα είναι καθαρά υποκειμενικό και εξαρτάται από τις προτιμήσεις του καθενός. Επίσης, υπάρχουν και οι καπνικές.

Το καπνικό υγρό περιλαμβάνει ακριβώς τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και τα υπόλοιπα υγρά αναπλήρωσης με τη μόνη διαφορά ότι το άρωμα, η γεύση δηλαδή, δεν είναι κάποια γνωστή για τον ουρανίσκο μας αγαπημένη τροφή αλλά καπνός.

Η σημασία της αναλογίας PG/VG στο υγρό αναπλήρωσης

Ωστόσο, η αναλογία του PG με το VG είναι που κάνει τη διαφορά, σχετικά με τις ιδιότητες του υγρού αναπλήρωσης που επιλέξατε.

Από την αναλογία αυτή θα εξαρτηθεί η ποσότητα του ατμού που παράγεται από τη συσκευή σας, η αίσθηση που θα έχει η «ρουφηξιά» στον λαιμό σας, όσο και η αίσθηση της γεύσης που επιλέξατε. Περισσότερο PG, σημαίνει πιο έντονη γεύση και άρωμα και πιο δυνατό χτύπημα στον λαιμό, κάτι που αρέσει σε πολλούς ατμιστές, ειδικά σε όσους έκοψαν πρόσφατα το κάπνισμα. Περισσότερο VG, σημαίνει μεγάλα και πυκνά... σύννεφα ατμού!

Βρείτε την αναλογία που σας ταιριάζει

Πιο πλούσια γεύση; Πιο δυνατό χτύπημα στον λαιμό; Η πυκνότερα σύννεφα ατμού; Αυτό που σας συμβουλεύουμε, είναι να ξεκινήσετε με μια ισορροπημένη αναλογία και στη συνέχεια, εφόσον το επιθυμείτε, να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε τον συνδυασμό που σας ταιριάζει περισσότερο!

Έτοιμα υγρά αναπλήρωσης

Τα έτοιμα είναι τα γνωστά μπουκαλάκια των 10ml, πανέτοιμα για χρήση, παρασκευασμένα με τον τρόπο που πρέπει και ήδη έχουν περάσει το στάδιο της ωρίμανσης.

Συμπυκνωμένα Αρώματα Ηλεκτρονικού Τσιγάρου

Τα συμπυκνωμένα αρώματα διατίθενται σε πιο μεγάλα μπουκάλια (φτάνουν και τα 120 ml) και περιέχουν κατά το 1/3 της χωρητικότητας του μπουκαλιού το υγρό με τη γεύση που έχετε επιλέξει. Στη συνέχεια και μέχρι την πλήρωση π.χ. των 120 ml, θα πρέπει να προσθέσετε την επιθυμητή ποσότητα νικοτίνης που θέλετε και τη βάση, δηλαδή το μίγμα προπυλενογλυκόλης (PG) και φυτικής γλυκερίνης (VG).

Στην περίπτωση αυτή, που συμφέρει οικονομικά, το υγρό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα, αλλά να ακολουθήσει η διαδικασία της ωρίμανσης.

Όταν λέμε ωρίμανση, εννοούμε τη χρονική αυτή διαδικασία κατά την οποία τα συστατικά του υγρού αναπλήρωσης «δένουν» μεταξύ τους, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι έτοιμο για κατανάλωση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του και τις… απαιτήσεις του ουρανίσκου σας. Το «δέσιμο» είναι ουσιαστικά τη σύνθεση των μορίων του κάθε συστατικού, ώστε να παραχθεί ένα ομοιογενές τελικό αποτέλεσμα. Η ωρίμανση του υγρού ουσιαστικά βοηθάει στη σωστή διάχυση των αρωμάτων με τα άλλα συστατικά του.

Ο τρόπος που γίνεται η ωρίμανση, δεν είναι άλλος από το να αφεθεί το υγρό στο μπουκαλάκι, για ένα χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 2-3 ημέρες έως 5 εβδομάδες. Γενικά, ισχύει ο κανόνας ότι όσο περισσότερο τόσο καλύτερα, και αν ξεπεραστεί αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται να μην το καταναλώνουμε εάν δεν περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες από τη σύνθεσή του.