Τα καλύτερα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης στην Ελλάδα (Disposable Vape 2022)

Τα καλύτερα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης στην Ελλάδα (Disposable Vape 2022)

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης είναι μια εξαιρετικά ελαφριά και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για εύκολη μεταφορά σε όλες τις συνθήκες και τους χώρους. Όπως όλες αυτές οι συσκευές, περιέχουν υγρό αναπλήρωσης με νικοτίνη σε προγεμισμένη κάψουλα, μπαταρία και ατμοποιητή που μετατρέπει το υγρό στον ατμό που εισπνέετε, σε κάθε ρουφηξιά.

Η βασική διαφορά τους με τα γνωστά παραδοσιακά ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ότι όταν ο χρήστης καταναλώσει όλο το υγρό, ή όταν αδειάσει η μπαταρία, τότε δεν το αναπληρώνει ούτε φορτίζει τη μπαταρία, αλλά απορρίπτει ολόκληρη τη συσκευή.

Δεν χρειάζεται καμία συντήρηση, ή αλλαγή αντιστάσεων και φυσικά επαναπλήρωση του υγρού, ούτε υπάρχουν κάποιες ειδικές επιλογές όπως σε άλλες συσκευές, αλλά ούτε καν κουμπιά χρήσης. Απλά, εισπνέετε και απολαμβάνετε μια έντονη γεύση. Το είδος της γεύσης αλλά και η ένταση της ρουφηξιάς είναι προκαθορισμένα από τη στιγμή που επιλέγετε τη συγκεκριμένη συσκευή.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η διάρκεια ζωής της συσκευής μετριέται σε ρουφηξιές – όταν καταναλωθεί όλο το υγρό ή η αδειάσει μπαταρία, τότε αυτή τελειώνει. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες συσκευές οι οποίες επιτρέπουν την επαναπλήρωση του υγρού ή το γέμισμα της μπαταρίας, για λίγες φορές, στοιχεία που φυσικά επεκτείνουν δραστικά τη διάρκεια ζωής αυτού του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Σε ποιους απευθύνονται τα Vapes μιας χρήσης;

Η εξαιρετική ευκολία στη χρήση τους και η πολύ χαμηλή τους τιμή, καθιστούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης ως την ιδανική επιλογή για κάποιον που θέλει να διακόψει το κάπνισμα και να το αντικαταστήσει με το άτμισμα, το οποίο σύμφωνα με μελέτες είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό.

Εκτός όμως από τους νέους ατμιστές, οι παλαιότεροι μπορούν να βρουν σε αυτά μια νέα λύση απλότητας αλλά και γευστικής εμπειρίας, ειδικά για όσους δεν θέλουν πια να ασχολούνται με τη συντήρηση της συσκευής τους ή τις ξεχωριστές αγορές υγρών αναπλήρωσης.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις συσκευές μιας χρήσης;

Πιο απλό δεν γίνεται. Το αγοράζετε, το βγάζετε από τη συσκευασία του και πατώντας το μοναδικό κουμπί, αν έχει, αρχίζετε να εισπνέετε. Όταν τελειώσει η μπαταρία ή το υγρό (όποιο έρθει πρώτο) απλά το πετάτε και προμηθεύεστε ένα καινούριο.

Γιατί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης είναι τόσο δημοφιλή;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των ατμιστών, νέων και παλαιότερων και ο λόγος για αυτό είναι πολύ απλός. Η ευκολία! Στην πολύπλοκη εποχή που ζούμε, υπάρχουν πολλοί που το μόνο που θέλουν είναι να απολαμβάνουν χωρίς... σκοτούρες.

Καταρχάς, οι συσκευές αυτές μεταφέρονται σε οποιαδήποτε τσέπη, αφού χωράνε και στην παλάμη του χεριού, ενώ το βάρος τους είναι ασήμαντο. Επίσης είναι το μόνο που πρέπει να έχει ο ατμιστής μαζί του – καλώδια, μπουκαλάκια, καθαριστικά κτλ φυσικά δεν έχουν νόημα για αυτή την επιλογή συσκευής. Ξεχνάτε, δηλαδή, όλα τα αναλώσιμα.

Επίσης, πόσο ανακουφιστική είναι για πολλούς η σκέψη ότι αν χάσεις κάτι… δεν σε πειράζει, αφού θα πρόκειται για συσκευή πολύ περιορισμένης χρήσης;

Άλλωστε, όπως υπάρχουν κι οι «κοινωνικοί καπνιστές», δηλαδή αυτοί που καπνίζουν μόνο σε κάποια έξοδο συνήθως με το ποτό τους, έτσι υπάρχουν και οι «κοινωνικοί ατμιστές». Για ποιον λόγο να αγοράσουν μια συμβατική συσκευή, με αναλώσιμα, μπουκαλάκια, να έχουν να σκεφτούν φορτίσεις και τόσα άλλα, ενώ το μόνο που θέλουν είναι να ατμίσουν απλά για λίγες ώρες, κατά τη σαββατιάτικη έξοδό τους;

Ένας ακόμη λόγος για τη δημοφιλία των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης είναι η εύκολη διαθεσιμότητά τους. Ο χρήστης τα βρίσκει σχεδόν παντού στη γειτονιά του, σε ειδικά καταστήματα αλλά και στα περίπτερα. Έτσι, η χρήση τους δεν απαιτεί παραγγελίες ή επισκέψεις σε καταστήματα συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, αλλά αρκεί μια βόλτα λίγων μέτρων στο πλησιέστερο περίπτερο.

Τελευταίο, και ίσως και το σημαντικότερο, δεν είναι άλλο από την πολύ έντονη γεύση που προσφέρουν! Οι επιλογές γεύσεων είναι σχεδόν τόσο πολλές όσο και στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ χάρη στα άλατα νικοτίνης, η ατμιστική εμπειρία είναι έντονη και ολοκληρωμένη, γεγονός που προσελκύει ακριβώς και τους έμπειρους ατμιστές, εκτός των νεότερων.

Αυτό ισχύει και για τους καπνιστές, καθώς πολλοί από αυτούς που θέλουν να περιορίσουν ή να διακόψουν σταδιακά τη συνήθειά τους -ή απλά θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό – στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης θα δοκιμάσουν μια επιλογή που προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό την «τσιγαρίσια» εμπειρία.

Η ολοκληρωμένη ατμιστική εμπειρία

Ένας λόγος ακόμα για την πιο πλούσια γεύση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης είναι η εξειδίκευση στην κατασκευή. Σχεδιάζονται ειδικά για έναν συγκεκριμένο τύπο γεύσης, και έτσι επιλέγεται η βέλτιστη αντίσταση για αυτήν ακριβώς τη γεύση.

Το ίδιο έχει επίδραση και στο «χτύπημα» στον λαιμό, που είναι καλύτερο και πιο έντονο σε αυτού του τύπου τη συσκευή. Επίσης, η νικοτίνη δεν είναι η ίδια που περιέχεται στα γνωστά υγρά αναπλήρωσης – εδώ, ειδικά στις υψηλές συγκεντρώσεις, χρησιμοποιούνται άλατα νικοτίνης, γεγονός που κάνει πιο πλούσια και έντονη τη ρουφηξιά, την αίσθηση και εν τέλει ολόκληρη την ατμιστική εμπειρία.

Τι είναι τα άλατα νικοτίνης

Η νικοτίνη που περιέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης είναι διαφορετική από αυτή των υπόλοιπων γνωστών υγρών αναπλήρωσης κι αυτό διότι γίνεται πρόσμιξη με τα λεγόμενα άλατα νικοτίνης.

Τι είναι τα άλατα; Η νικοτίνη εμφανίζεται σε διάφορες ποικιλίες φυτών και κυρίως στο φυτό του καπνού. Στα φύλλα του φυτού η νικοτίνη υπάρχει σε μορφή άλατος. Από εκεί, απομονώνονται και έπειτα από ειδική επεξεργασία και την προσθήκη ενός ειδικού συστατικού, προστίθενται στα υγρά αναπλήρωσης που χρησιμοποιούνται στα pods των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης, επαναφέροντας την νικοτίνη στην αρχική της μορφή όπως τη βρίσκουμε στα φύλλα καπνού.

Η διαφορά που θα παρατηρήσει ο χρήστης είναι η πολύ πιο έντονη γεύση, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη ατμιστική εμπειρία πολύ πιο πλούσια και ολοκληρωμένη. Ορισμένοι ατμιστές δε αναφέρουν ότι με την καινοτομία αυτή, προσομοιάζεται πάρα πολύ η εμπειρία του καπνίσματος συμβατικού τσιγάρου.

Σημειώνεται ότι η νικοτίνη αποτελεί εξαιρετικά εθιστική ουσία και για αυτό το προϊόν απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες. Για τη διάθεσή τους στην αγορά, δε, ακολουθούνται όλες οι διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας.

Πόσο διαρκεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης

Γενικά, ισχύει ότι κάθε 1 mAh της μπαταρίας της συσκευής καταναλώνεται κάθε 1,5 περίπου μέση «ρουφηξιά». Συνήθως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης είναι εφοδιασμένα με μπαταρίες 500mAh, όπερ σημαίνει ότι ο χρήστης τους μπορεί να κάνει περίπου 750 «ρουφηξιές», μέχρι να τελειώσει η μπαταρία.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι 300 ρουφηξιές αντιστοιχούν σε 20 τσιγάρα, δηλαδή σε ένα πακέτο. Το κάθε ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης αντιστοιχεί σε 750:300= 2,5 πακέτα τσιγάρα περίπου, δηλαδή 50 τσιγάρα.

Πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης:

  • Ευκολία στη χρήση και τη μεταφορά
  • Διακριτικά
  • Δεν έχουν αναλώσιμα και δεν χρειάζεται καμία συντήρηση
  • Πολύ φθηνή η τιμή τους για τον «περιστασιακό» χρήστη
  • Απευθύνονται και στους «περιστασιακούς» ατμιστές
  • Προσφέρουν έντονη και ολοκληρωμένη ατμιστική εμπειρία
  • Μεγάλη πληθώρα γεύσεων

Μειονεκτήματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης:

  • Για τον σταθερό και καθημερινό χρήστη, το κόστος τους είναι πολύ υψηλότερο από όσους επιλέγουν τα συμβατικά ηλεκτρονικά τσιγάρα
  • Η ισχύς τους είναι περιορισμένη συγκριτικά με πολλές άλλες συμβατικές συσκευές
  • Περιβαλλοντικά πιο επιζήμια, καθώς οι μπαταρίες λιθίου που έχουν απορρίπτονται αμέσως όταν τελειώσουν και δεν επαναφορτίζονται
  • Η γκάμα γεύσεων, επιπέδων νικοτίνης αλλά και η σχεδίαση των συσκευών, είναι πολύ πιο περιορισμένα σε σχέση με τις κλασικές συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Οι διάφοροι τύποι ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης

Ουσιαστικά, σε αντίθεση με τα συμβατικά ηλεκτρονικά τσιγάρα, ο τύπος των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης είναι συγκεκριμένος, ενώ διαφοροποιείται το μέγεθος και ο σχεδιασμός, η ισχύς της μπαταρίας και ο αριθμός των ρουφηξιών που προσφέρεται. Εργονομικά, τη διαφορά θα τη δείτε στα Vape pen, ή ατμιστικά στυλό.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα στυλό μίας χρήσης

Τα Vape Pen, ή ατμιστικά στυλό αποτελούν πια εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή για τους ατμιστές. Αν και παλαιότερα υπήρχαν προβλήματα στη λειτουργία και την απόδοσή τους, οι σύγχρονες συσκευές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις κλασικές.

Ο όμορφος σχεδιασμός τους, το μικρό τους μέγεθος, η εργονομία αλλά και η απόδοσή τους, τα καθιστούν ως μια από τις πλέον αξιόπιστες επιλογές. Τα προτιμούν ιδιαίτερα δε οι νέοι ατμιστές, λόγω της απλότητας και της ομορφιάς τους, ενώ η ολοκληρωμένη ατμιστική εμπειρία που προσφέρουν χάρη στην απόδοσή τους υπόσχεται την απομάκρυνση από την πολύ πιο βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

Τα στυλό αυτά διατίθενται και ως συσκευές με επαναπλήρωση υγρού αλλά και ως συσκευές μιας χρήσης.

Λειτουργούν όπως οι συμβατικές συσκευές -απλά πατάτε το μοναδικό κουμπί και εισπνέετε. Αποτελούνται από μια μπαταρία, που αποτελεί και το κύριο μέρος του όγκου τους, τη δεξαμενή όπου τοποθετείται το υγρό και η αντίσταση που μετατρέπει το υγρό σε ατμό. Συνήθως, υπάρχουν τρύπες αερισμού της συσκευής. Ο χρήστης μπορεί εύκολα να καλύψει κάποιες από αυτές για να επηρεάσει τη «τζούρα» - όσο λιγότερες τόσο πιο «σφιχτή» η ρουφηξιά, όσο περισσότερες ανοιχτές, τόσο πιο απαλή η ρουφηξιά και πυκνότερος ο ατμός που παράγεται. Στην κορυφή τους υπάρχει το στόμιο από το οποίο εισπνέετε.

Συμβουλές για να επιλέξετε τη συσκευή ατμίσματος μιας χρήσης

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης λειτουργούν όλα με την ίδια φιλοσοφία. Για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει, εστιάστε στη γεύση που σας ικανοποιεί, το οποίο είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό. Επίσης, υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με τον αριθμό των ρουφηξιών που προσφέρουν, οπότε και αυξάνεται αναλόγως και η τιμή. Αν επιθυμείτε να σας κρατήσει για αρκετές ημέρες, τότε επιλέξτε μια συσκευή με μεγαλύτερο αριθμό ρουφηξιών και πιο ισχυρή μπαταρία.

Τα υπόλοιπα είναι θέμα… στυλ, δηλαδή τι σας ταιριάζει στο μάτι και στο χέρι σας!