O Δρ. Κ. Φαρσαλινός για τις επιδράσεις της νικοτίνης στον ανθρώπινο οργανισμό [video]

O Δρ. Κ. Φαρσαλινός για τις επιδράσεις της νικοτίνης στον ανθρώπινο οργανισμό [video]

Η άνοδος της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιπαραθέσεις στον επιστημονικό κόσμο. Πρόσφατα, ο Δρ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος με τον καρδιολόγο-ερευνητή Δρ. Κ. Φαρσαλινό, έλαβαν μέρος σε ένα “debate”, στην εκπομπή «check up» στο κανάλι “Kontra”, για το κατά πόσον η νικοτίνη είναι βλαβερή για τον οργανισμό. Εμείς, σας μεταφέρουμε τα σημαντικότερα στιγμιότυπα.


Ο Δρ. Κ. Φαρσαλινός εξήγησε ότι η νικοτίνη είναι το βασικό συστατικό που δημιουργεί τον εθισμό αλλά «από μόνη της ως ουσία δεν έχει σκοτώσει ποτέ κανέναν.  Ο όποιος κίνδυνος συνεπάγεται από την κατανάλωσή της δεν συγκρίνεται με τον κίνδυνο που υπάρχει αν συνεχίζεις να καπνίζεις».

Σε απάντηση στον Δρ. Βασιλακόπουλο, ο οποίος εκτιμάει ότι η νικοτίνη επιφέρει βλαβερές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στους εφήβους, αλλά και στα έμβρυα, ο Δρ. Φαρσαλινός διαφώνησε λέγοντας ότι η νικοτίνη  «δεν προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο αλλά αλλαγές στο σύστημα υποδοχέων της ντοπαμίνης, το οποίο δεν είναι βλάβη αλλά προκαλεί εθισμό. Οι έγκυες μπορούν να καταναλώσουν υποκατάστατα νικοτίνης, όπως αποδεικνύουν μελέτες και άλλωστε ενδείκνυται αυτό και δεν δημιουργούν καμία βλάβη στα έμβρυα».

Τέλος, και οι δύο επιστήμονες συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει λόγος κατανάλωσης της νικοτίνης από τον άνθρωπο, εκτός αν σκοπεύει να διακόψει το κάπνισμα.

Παρακολουθήστε το “debate” εδώ: