Η επιστήμη αποφαίνεται: «Δεν υπάρχει παθητικό άτμισμα»

Η επιστήμη αποφαίνεται: «Δεν υπάρχει παθητικό άτμισμα»

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως «παθητικό άτμισμα», όπως αποφαίνεται μια νέα ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη από τον Δημόσιο Οργανισμό Υγείας της Αγγλίας.


Η έρευνα περιλάμβανε την εξέταση του αέρα σε σπίτια μετά τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, όπου διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα του αέρα δεν επηρεάζεται καθόλου.

Ο Διευθυντής της Αυστραλιανής Ένωσης για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό («Australian Tobacco Harm Reduction Association») Δρ. Colin Mendelsohn σχολίασε σχετικά: «Όπως εξηγείται στην έρευνα, όταν ένας καπνιστής εκπνέει τον καπνό, 7.000 χημικές ουσίες εκλύονται στον αέρα, λόγω της καύσης. Αυτό δεν συμβαίνει στο άτμισμα και τα χημικά που εκλύονται είναι λιγότερα από το 1% σε σχέση με αυτά του καπνίσματος.

Επίσης, ο χρόνος ζωής των χημικών που προκύπτουν από το άτμισμα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με το κάπνισμα. Με άλλα λόγια, στο άτμισμα εξαφανίζονται αμέσως, καθώς η σύστασή τους βασίζεται σε υγρά».

Και συμπλήρωσε ο Δρ. Mendehlson: «Απαιτείται ακόμα πολλή έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία, όμως υπάρχουν ήδη επαρκή επιστημονικά δεδομένα, ώστε να λάβουμε λογικές αποφάσεις. Οι άνθρωποι φορούν βαριά αρώματα, «αερίζονται» δημόσια, έχουν μυρωδιές… Δεν νομοθετούμε εναντίον όλων αυτών. Η τυφλή απαγόρευση για το άτμισμα αποτελεί μια τεράστια υπερβολή», κατέληξε με νόημα, καθώς η χώρα του διατηρεί ακόμα πολύ αρνητική στάση για το άτμισμα, σε επίπεδο νομοθεσίας.

Από την πλευρά του, ο John Newton, Διευθυντής για τη Βελτίωση της Υγείας στον Δημόσιο Οργανισμό Υγείας της Αγγλίας σχολίασε ότι «η νέα αυτή έρευνα ενισχύει τα ευρήματά μας, ότι δηλαδή το άτμισμα είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα». Και συμπλήρωσε: «Κι όμως, οι μισοί καπνιστές ακόμα πιστεύουν εσφαλμένα ότι το άτμισμα είναι το ίδιο βλαβερό, ή απλά δεν ξέρουν. Θα ήταν τραγικό αν χιλιάδες καπνιστών που θα μπορούσαν να διακόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια, δεν το κάνουν εξαιτίας εσφαλμένων φόβων για την υγεία τους»…