Ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου: Γνωρίστε τους εφευρέτες του!

Ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου: Γνωρίστε τους εφευρέτες του!

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο διαδόθηκε ευρέως και πλέον κατακλύζει τις αγορές όλου του κόσμου κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, και σε μεγάλη μαζικότητα μόνο τα τελευταία χρόνια. Εφευρέτης του θεωρείται ο Κινέζος Hon Lik, όμως υπάρχουν άλλοι δύο «πιονεροί» οι οποίοι σε δύσκολες εποχές, έθεσαν τις βάσεις…


 Hon Lik, ο δημιουργός του σύγχρονου ηλεκτρονικού τσιγάρου

Ο «πατέρας» του σύγχρονου ηλεκτρονικού τσιγάρου, το 2003, θεωρείται ο Κινέζος Hon Lik, ο οποίος ήταν επιστήμονας. Ο πατέρας του κάπνιζε 60 τσιγάρα την ημέρα, με αποτέλεσμα να προσβληθεί από καρκίνο στον πνεύμονα. Ο ίδιος γνώριζε ότι οι βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου δεν προέρχονται από τη νικοτίνη, αλλά κατά 99% από την καύση του καπνού.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι εμπνεύστηκε την πατέντα του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ένα όνειρο. Στο όνειρό του είδε τον εαυτό του να πνίγεται σε μια βαθιά θάλασσα, μετά από μια βραδιά έντονου βήχα. Ξαφνικά, η θάλασσα έγινε ατμός και ο Hon Lik είδε τον εαυτό του να ίπταται σε μια φωτεινή και πολύχρωμη ομίχλη…

Το σύγχρονο ηλεκτρονικό τσιγάρο έγινε πραγματικότητα, και ο πατέρας του εφευρέτη του πριν πεθάνει πρόλαβε να το δοκιμάσει…

Herbert A. Gilbert, ο πρώτος εφευρέτης

+

Το 1958 ο επιστήμονας Herbert A. Gilbert σχεδίασε μια συσκευή μέσω της οποίας ήταν δυνατή η εισπνοή θερμού ατμού, με γεύση καπνού. Ήταν διαφορετική από αυτό που θεωρείται το πρώτο ηλεκτρονικό τσιγάρο, του Hon Lik, αλλά η σκέψη ήταν προς την ίδια κατεύθυνση.

Ακολουθούν αποσπάσματα των όσων είπε στην πρόσφατη συνέντευξη του ο  Herbert A. Gilbert στην ιστοσελίδα ecigarettedirect.co.uk:

Ο αμερικάνος επιστήμονας τελείωσε οικονομικά και ήταν βαρύς καπνιστής – 2 πακέτα την ημέρα για πολλά χρόνια. Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του, είναι άνθρωπος της λογικής και η κατανάλωση καπνού που επιφέρει τόσες βλάβες στην υγεία δεν είναι κάτι «λογικό». Ανακάλυψε ότι όλη η βλάβη προέρχεται από την καύση κι αν αυτή αποτραπεί, τότε το πρόβλημα λύνεται. «Εύρηκα», αναφέρει στη συνέντευξη χαρακτηριστικά.

Έπρεπε λοιπόν να δω πώς θα αντικατασταθεί ο καπνός που καίγεται και το χαρτί με ζεστό, αρωματικό αέρα. Εμπνεύστηκα από τους φούρνους και τον τρόπο με τον οποίο βράζει το τσάι!

Κι έτσι το 1963, με την υπάρχουσα τεχνολογία, κατέληξα σε μια μπαταρία ως πηγή θερμότητας κι έτσι το πρώτο ηλεκτρονικό τσιγάρο γεννήθηκε. Δυστυχώς όλα αυτά τα πρωτότυπα χάθηκαν σε μια πυρκαγιά στο εργαστήριο μου.

Όλα τα σημερινά ηλεκτρονικά τσιγάρα ακολουθούν τις βασικές αρχές της πρωτότυπης πατέντας μου, με διαφορές στην τοποθέτηση και στα μεγέθη, φυσικά.

Το ηλεκτρονικό μου τσιγάρο ποτέ δεν βγήκε στην παραγωγή γιατί όσες εταιρίες το είδαν – φαρμακευτικές, καπνικές, χημικές – έκαναν τα πάντα για να την εμποδίσουν και να προστατέψουν το δικό τους «προϊόν». Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο έχει συμβεί με πολλές μεγάλες εφευρέσεις, που θα είχαν κάνει σήμερα τον κόσμο μας πολύ καλύτερο.

Μου είπαν τότε ότι ήμουν μπροστά από την εποχή μου και άλλωστε τότε ήταν η πιο έντονη περίοδος διαχύσης των τσιγάρων στην αγορά και στο καταναλωτικό κοινό.

Στην ερώτηση τι πιστεύει ο 80χρονος σήμερα εφευρέτης για τους αυστηρούς περιορισμούς που τίθενται σε κάποιες χώρες σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ο ίδιος επικαλείται ξανά τη λογική αναρωτώμενος: «Είναι σοβαροί; Οι νομοθέτες θα πρέπει να είναι λογικοί, να αναγνωρίσουν ότι καμία άλλη μέθοδος δεν είναι τόσο αποτελεσματική στη διακοπή του καπνίσματος και να κάνουν αυτό που πρέπει –δηλαδή να το κατατάξουν ως ολικό υποκατάστατο του τσιγάρο αλλά και φαρμακευτική μέθοδο».

Όσον αφορά στο μέλλον του ηλεκτρονικού τσιγάρου: «Όσο η γνώση για αυτό μεγαλώνει, τόσο θα μεγαλώνει κι η αγορά του και είμαι υπερήφανος που είμαι αυτός που τα ξεκίνησε όλα»…

Δρ. Norman L Jacobson, ο πρώτος «ατμιστής»

Η πρώτη αναφορά στον όρο «άτμισμα» έγινε το 1981, όταν ο Δρ. Norman L Jacobson παρουσίασε ένα δοκιμαστικό «ψεύτικο» τσιγάρο και από τότε το «άτμισμα» και οι «ατμιστές» χρησιμοποιήθηκαν ως όροι για να περιγράψουν τη χρήση της συσκευής.

Ακολουθούν αποσπάσματα των όσων είπε στην πρόσφατη συνέντευξη του ο Δρ. Norman L Jacobson στην ιστοσελίδα ecigarettedirect.co.uk:

Ξεκίνησα να δουλεύω την πρώτη συσκευή το 1979, ήμουν φυσιοθεραπευτής τότε κι ένας ασθενής μου, ο Phil Ray, είχε την ιδέα. Αυτός αναρωτήθηκε πρώτος, ως καπνιστής, τι θα γινόταν αν εισπνέαμε μόνο τη νικοτίνη.

Η πρώτη συσκευή δεν ήταν ηλεκτρονική, αλλά χρησιμοποιούσε χαρτί εμποτισμένο με νικοτίνη και ο χρήστης το εισέπνεε και δεν υπήρχε καύση. Έμοιαζε με τσιγάρο, ουσιαστικά ένα κομμάτι πλαστικούς στο σχήμα τσιγάρου.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκε η εταιρία «Advanced Tobacco Products INC» και για δύο χρόνια λειτούργησε κανονικά, όμως το προϊόν είχα πολλά ελαττώματα, που είχαν να κάνουν με την κατανάλωση της νικοτίνης σε υγρή μορφή. Επίσης, η συσκευή δέχτηκε πόλεμο από τις υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ, που το κατέταξαν στην κατηγορία των «ναρκωτικών», ακριβώς λόγο της νικοτίνης (ενώ… παραδόξως το ίδιο δεν ίσχυε και για τα τσιγάρα…).

Τελικά η πατέντα πουλήθηκε στη σουηδική εταιρία Upjon, που τη χρησιμοποίησε για τελείως διαφορετικούς σκοπούς…