Νέα έρευνα. Πόσο διαφέρει η ποιότητα του αέρα σε σπίτια καπνιστών και ατμιστών.

Νέα έρευνα. Πόσο διαφέρει η ποιότητα του αέρα σε σπίτια καπνιστών και ατμιστών.
Άλλη μια έρευνα που ρίχνει φώς σε ένα από τα καίρια ερωτήματα που αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το κατά πόσον επιβαρύνει την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.

Μια επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Current Environmental Health Reports (δείτε την εδώ) καταγράφει τα αιωρούμενα σωματίδια που προκύπτουν σε τέσσερα διαφορετικά σπίτια: ενός καπνιστή, ενός ατμιστή και σε δύο μη καπνιστών/ατμιστών.

Από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι τα αιωρούμενα σωματίδια στο σπίτι του καπνιστή ανέρχονται στα 572,52 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ στου ατμιστή είναι μόλις 9,88 με μικρή διαφορά από τα δύο σπίτια των μη καπνιστών/ατμιστών στα οποία τα αιωρούμενα μικροσωματίδια είναι 9,53 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και 9,36 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αντίστοιχα.

Με λίγα λόγια τα αιωρούμενα σωματίδια στο σπίτι ενός ατμιστή διαφέρουν ελάχιστα από εκείνα στα σπίτια αυτών που δεν καπνίζουν/ατμίζουν, ενώ στο σπίτι του καπνιστή αυτά τα σωματίδια είναι 60 φορές περισσότερα.

Εντύπωση προκαλεί όμως το γεγονός ότι η έρευνα στο συμπέρασμά της καταλήγει ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί τη δημιουργία μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα», εφόσον αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Το λυπηρό είναι ότι οι συγκεκριμένοι επιστήμονες επέλεξαν να τροποποιήσουν τα στοιχεία της έρευνας απλά και μόνο επειδή δεν ήταν προετοιμασμένοι για το αποτέλεσμα.

Εμείς, από την άλλη, θεωρήσαμε χρέος μας να σας ενημερώσουμε!