Ποιοί είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της μάστιγας του καπνίσματος;

Ποιοί είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της μάστιγας του καπνίσματος;
«Αυτοί που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο δηλαδή οι ατμιστές βρίσκονται πια στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του τσιγάρου και όχι οι επαγγελματίες της υγείας. Πρόκειται για ένα τέλειο παράδειγμα που δείχνει πως οι προσδοκώμενοι στόχοι για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας επιτυγχάνονται χωρίς τη συμμετοχή –πόσο μάλλον την εναντίωση- των επαγγελματιών που θα έπρεπε να ασχολούνται με αυτόν τον σκοπό». Αυτό ανέφερε σε διάλεξή του ο καθηγητής Gerry Stimson και διευθυντής της ΜΚΟ «Knowledge-Action-Change» («Γνώση-Δράση-Αλλαγή»), κάνοντας τον εξής παραλληλισμό:


Πριν από 30 χρόνια στη Βρετανία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έξαρση του AIDS, το κράτος χορηγούσε στους χρήστες ναρκωτικών καθαρές σύριγγες – μια αμφιλεγόμενη πρακτική, η οποία όμως έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.  «Αντίστοιχο θεαματικό αποτέλεσμα για τη μείωση των καπνιστών φέρνουν σήμερα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα – 863.000 Βρετανοί έκοψαν το τσιγάρο χάρη στο ηλεκτρονικό και άλλοι 720.000 έκοψαν το τσιγάρο με το ηλεκτρονικό και πλέον δεν χρησιμοποιούν ούτε αυτό», σημειώνει.

Όμως, όπως αναφέρει ο καθηγητής, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης στον χώρο της υγείας δεν φαίνεται να υπολογίζουν αυτά τα αποτελέσματα, καθώς η γνώμη τους για το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνήθως είναι από υπερβολικά αρνητική έως υπερ-προσεχτική. «Μόνο ο ένας στους 150 τοπικoύς διευθυντές υπηρεσιών υγείας έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα της διακοπής του τσιγάρου μέσω του ηλεκτρονικού», αναφέρει, σημειώνοντας ότι ποτέ άλλοτε η διακοπή του καπνίσματος δεν γινόταν με τόσο θεαματικά και εύκολα για τους καπνιστές αποτελέσματα.

«Για όσους θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αλλάξει εντελώς την εμπειρία. Για πρώτη φορά, δεν χρειάζεται «υπομονή» και «προσωπικός κόπος», αλλά πλέον πρόκειται για έναν ευχάριστο τρόπο κατανάλωσης νικοτίνης χωρίς το στίγμα και την ενοχή που συνοδεύεται με τα τσιγάρα».

Και συνεχίζει: «Το να γίνει κάποιος ατμιστής σημαίνει ότι βοηθάει τον εαυτό του και τους άλλους. Η γνώση για αυτή τη σωτήρια για τους καπνιστές συνήθεια περνάει κυρίως από στόμα σε στόμα, και τα ποσοστά των πρώην καπνιστών-ατμιστών και ο τρόπος που μιλούν για τα οφέλη αυτής της συνήθειας, θα έπρεπε να κάνουν τους επαγγελματίες της υγείας να ντρέπονται»…

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1 εκατομμύριο στρατιώτες στην πρώτη γραμμή έτοιμη να βοηθήσουν τους άλλους να κόψουν το κάπνισμα, και 2.000 καταστήματα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που εγώ τα χαρακτηρίζω ως συμβουλευτικά κέντρα διακοπής του καπνίσματος. Και μάλιστα με μηδενικό κόστος για το κράτος, την ίδια στιγμή που το 2014 πληρώσαμε 120 εκατομμύρια λίρες για αμφιβόλου αποτελέσματος προγράμματα διακοπής του καπνίσματος».