Φιλιππίνες: Μη λέτε ψέματα για τα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης

Φιλιππίνες: Μη λέτε ψέματα για τα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης

Πληθαίνουν οι φωνές από επιστήμονες, υπερασπιστές της πολιτικής μείωσης της βλάβης από τον καπνό, που παροτρύνουν τους καπνιστές να διακρίνουν την «ψευδή» πληροφόρηση που προέρχεται από έρευνες οι οποίες ουσιαστικά δεν ξεχωρίζουν τη βλάβη που προκαλείται από το κάπνισμα σε σχέση με τα εναλλακτικά προϊόντα.

«Η αντίληψη για τη βλάβη που προκαλείται από το άτμισμα δεν συνάδει με τα επιστημονικά δεδομένα. Τα στελέχη της δημόσιας υγείας των Φιλιππίνων θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να παρέχουν τη σωστή πληροφόρηση στους καπνιστές που δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα, σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα υποκατάστατα νικοτίνης», ανέφερε η Clarisse Virgino, εκπρόσωπος των Φιλιππίνων της Συμμαχίας της Ασίας και του Ειρηνικού για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό. Η επιστήμονας αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη έρευνα του Δημόσιου Οργανισμού Υγείας της Αγγλίας, βάσει της οποίας το ποσοστό των καπνιστών που θεωρούν ότι το άτμισμα είναι λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα αντί να αυξάνεται, μειώθηκε από το 45% το 2014, στο 34% το 2019

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αυτή η παρερμηνεία της πραγματικότητας ισχύει κυρίως για τους καπνιστές που δεν ατμίζουν. «Οι εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τη βλάβη του ατμίσματος αποθαρρύνουν πολλούς καπνιστές από το να χρησιμοποιήσουν τα ατμιστικά προϊόντα ώστε να κόψουν το κάπνισμα», αναφέρεται στην έκθεση.

Θυμίζεται, ότι η πάγια θέση του Δημόσιου Οργανισμού Υγείας της Αγγλίας είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερά από το κάπνισμα. Σε μια επικαιροποιημένη μελέτη του 2020, επισημαίνεται ότι παρότι τα ποσοστά των καπνιστών μειώνονται, το τσιγάρο παραμένει η σημαντικότερη αιτία αποτρέψιμου θανάτου και ασθένειας στον πληθυσμό. «Τα εναλλακτικά προϊόντα παροχής νικοτίνης που είναι λιγότερο βλαβερά μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση αυτού του βάρους για τη δημόσια υγεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον η μελέτη αναφέρει ότι «τα πιστοποιημένα ατμιστικά προϊόντα ενέχουν ένα μικρό μόνο ποσοστό των κινδύνων που προκαλούνται από το κάπνισμα» και ότι «οι καπνιστές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν τα προϊόντα αυτά, μαζί με τη συμπεριφορική βοήθεια, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος».

Στις Φιλιππίνες καπνίζουν περισσότεροι από 16 εκατομμύρια άνθρωποι και κάθε χρόνο πεθαίνουν 88.000 άτομα από παθήσεις που συνδέονται με το κάπνισμα. «Θα πρέπει να διευρύνουμε τις στρατηγικές μας για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Οι καπνιστές που δεν μπορούν να το κόψουν θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να δοκιμάσουν τα λιγότερα βλαβερά εναλλακτικά προϊόντα. Αν συμβεί αυτό, θα μειωθούν ραγδαία οι θάνατοι και οι ασθένειες στη χώρα», εξηγεί η Virgino.

«Αντί να είμαστε κολλημένοι με τη μυωπική προσέγγιση «κόψτε το ή πεθάνετε» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι αρχές της χώρας θα πρέπει να ακολουθήσουν τα πρόσφατα αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα και να ενσωματώσουν τις αναγκαίες πολιτικές», κατέληξε.