Τι σχέση έχει η απόδοση του mod κι ένα δυνατό ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Τι σχέση έχει η απόδοση του mod κι ένα δυνατό ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Tips και Συμβουλές

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο & Mod - Όλα όσα πρέπει να Ξέρεις

Καλώς ήρθατε στον κόσμο των mod, των τροποποιημένων δηλαδή συσκευών ηλεκτρονικών τσιγάρων, που ικανοποιούν τα γούστα και τις προτιμήσεις και του πιο απαιτητικού ατμιστή! Θέλετε επιπλέον «δύναμη» στην τζούρα σας, προτιμάτε τα πυκνά σύννεφα ατμού ή αυτό που μετράει είναι να μην ξεμένετε «ποτέ» από μπαταρία; Δεν έχετε παρά να γνωρίσετε τα νέα Mods για ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Τα Mods Ηλεκτρονικού Τσιγάρου

Με τον όρο «mod» (modification – τροποποίηση) εννοούμε τη δυνατότητα που έχουν ορισμένες συσκευές να μεταβληθούν ώστε να αλλάξει η απόδοσή τους, κατά προτίμηση του χρήστη. Ουσιαστικά μιλάμε κυρίως για τη μπαταρία που χρησιμοποιείτε ώστε να θερμανθεί με τον κατάλληλο τρόπο το υγρό αναπλήρωσης και να μετατραπεί στον ατμό που εισπνέετε και τον ειδικό ατμοποιητή που ταιριάζει σε αυτή την μπαταρία.

Τα ατμιστικά Mod λοιπόν είναι οι ειδικές μπαταρίες, συνήθως πολύ υψηλότερης ισχύος αλλά και χωρητικότητας, σε σχέση με τις συμβατικές, που προσφέρουν και τη δυνατότητα διευρυμένων επιλογών στον χρήστη. Με αυτές τις μπαταρίες ο ατμιστής μπορεί να ατμίσει αξιοποιώντας πολύ μεγαλύτερη ισχύ και ένταση, ενώ η διάρκειά της είναι μεγαλύτερη, λόγω ακριβώς της μεγαλύτερης χωρητικότητάς της, η οποία μπορεί να είναι και διπλάσια ή και παραπάνω από τις συμβατικές.

Σε πολλές σύγχρονες συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου προσφέρεται η δυνατότητα ρυθμίσεων και μια πλειάδα επιλογών, ωστόσο τα mods κατά κανόνα είναι πιο ισχυρά, ενώ μπορούν να αντικατασταθούν, όταν τελειώσει ο κύκλος ζωής τους, χωρίς να χρειαστεί να πετάξετε ολόκληρη τη συσκευή.

Επίσης, πολλά Mods έρχονται με μεγάλες οθόνες που απεικονίζουν τις προηγμένες λειτουργίες και τα μενού, ώστε ο χρήστης να έχει εύκολα τον απόλυτο έλεγχο στην ατμιστική του συνήθεια.

Hλεκτρονικά mods

Τα ηλεκτρονικά mods διαθέτουν οθόνη και κουμπιά για να ρυθμίζετε τις επιλογές σας, ενώ είναι εφοδιασμένα με ρυθμιστή θερμοκρασίας αλλά και κύκλωμα προστασίας, που απενεργοποιούν τη μπαταρία σε περίπτωση δυσλειτουργίας, υπερθέρμανσης ή όταν δεν ταιριάζει ο ατμοποιητής ή η αντίσταση. Όσο πιο ψηλά ρυθμίζετε τη θερμοκρασία, τόσο πιο θερμός ο ατμός, ενώ υπάρχει και η γνωστή λειτουργία ρύθμισης των watt ή των volt, που επηρεάζει το «χτύπημα» της τζούρας».

Mηχανικά mods

Τα μηχανικά Mods είναι τα κλασικά χωρίς… ηλεκτρονικά καλούδια, για αυτούς που προτιμούν την απλότητα. Απευθύνονται στους πολύ έμπειρους ατμιστές με γνώσεις… φυσικής και του νόμου του Ohm, ώστε με τις κατάλληλες ρυθμίσεις και την επιλογή αντίστασης και ατμοποιητή, να επιτυγχάνουν το άτμισμα που θέλουν. Συνήθως έχουν έναν διακόπτη On/off.

Hμιμηχανικά mods

Τα ημιμηχανικά mods συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά των μηχανικών και των ηλεκτρονικών mods.

Από τι αποτελείται μια συσκευή mod;

Το κύριο μέρος του Mod δεν είναι άλλο από τη μπαταρία -συνήθως λιθίου- η οποία είναι είτε ενσωματωμένη είτε αποσπώμενη. Η μπαταρία αυτή συνήθως έχει διευρυμένη ισχύ και χωρητικότητα, ενώ πάνω σε αυτή μπορεί να υπάρχει και ηλεκτρονική οθόνη, καθώς και πλήκτρα επιλογών και ρυθμίσεων.

 

Με τη μπαταρία συνδέεται η δεξαμενή (tank) στην οποία τοποθετούμε το υγρό αναπλήρωσης. Η δεξαμενή συνήθως είναι μεγαλύτερη από τις συμβατικές χωρητικότητας 2ml. Η αντίσταση είναι το βασικό εξάρτημα της λειτουργίας του ατμοποιητή και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες και ειδικές επιλογές, αναλόγως των προτιμήσεων του χρήστη.

Πώς να υπολογίσετε το νόμο του Ohm

Ονομάστηκε από τον άνθρωπο που το ανακάλυψε, τον Georg Ohm. Ο νόμος του Ohm αφορά τη σχέση μεταξύ τάσης, ρεύματος και αντίστασης σε οποιοδήποτε κύκλωμα DC (συνεχούς ρεύματος). Ο νόμος αναφέρει ότι σε μια σταθερή θερμοκρασία, το ηλεκτρικό ρεύμα που ρέει μέσω μίας σταθερής γραμμικής αντίστασης (όπως ενός καλωδίου) είναι άμεσα ανάλογο προς την τάση που εφαρμόζεται απέναντι αυτού και επίσης αντιστρόφως ανάλογη προς την αντίσταση. Αυτή η εξίσωση μπορεί να γραφτεί ως εξής:
I = V / R

Με την αναδιάταξη της εξίσωσης και με την τοποθέτηση αριθμών μπορείτε να υπολογίσετε όλες τις παραμέτρους του ατμίσματός σας.

Ο νόμος προβλέπει ότι αν κρατήσετε σταθερή την τάση και μειώσετε την αντίσταση, θα αυξήσετε το ρεύμα και πιο πολύ ρεύμα έχει ως αποτέλεσμα την τροφοδότηση της αντίστασης του ατμοποιητή με περισσότερη ισχύ. Περισσότερη ισχύς σημαίνει ότι τα πηνία μπορούν να ζεσταθούν γρηγορότερα, να εξατμίσουν ταχύτερα το υγρό και συνεπώς να παράγουν μεγαλύτερο όγκο και ποσότητα ατμού.

Υπολογισμός αντίστασης

Με την εξέταση αυτών των εξισώσεων μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι μπορείτε να αυξήσετε το ρεύμα αυξάνοντας την τάση (Voltage). Έτσι, αναρωτιέστε πιθανώς γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο πιο ισχυρές μπαταρίες αντί να μειώσουμε την αντίσταση. Η ποσότητα των Αμπέρ που μπορούν να περάσουν μέσω της συσκευής σας είναι περιορισμένη. Επομένως, για να αυξήσετε πραγματικά την ισχύ του ρεύματος που περνάει μέσα για τη συσκευή σας, θα πρέπει να μειώσετε την αντίσταση του κυκλώματος.

Επέκταση του νόμου του Ohm – Το τρίγωνο ισχύος

Η ηλεκτρική ισχύς (P) σε ένα κύκλωμα είναι η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται ή παράγεται μέσα σε ένα κύκλωμα. Η ισχύς είναι το προϊόν της τάσης πολλαπλασιασμένο με το ρεύμα με τη μονάδα μέτρησης να είναι το Watt (W). Η εξίσωση γράφεται ως εξής:
P= I x V

Όπως και με το τρίγωνο νόμου του Ohm, τα στοιχεία στο τρίγωνο ισχύος αντιπροσωπεύουν επίσης τη θέση τους στους τρεις πιθανούς τύπους και μπορούν συνεπώς να χρησιμοποιηθούν για να σας βοηθήσουν να υπολογίσετε αυτά τα στοιχεία (εάν έχετε 2 από τα 3 στοιχεία του τριγώνου μπορείτε πολύ εύκολα να υπολογίσετε το 3ο).

Τι σημαίνει αυτό στο άτμισμα μου;

Όπως και με την αύξηση του ρεύματος, η αύξηση της ισχύος της συσκευής σας θα σας επιτρέψει να εξατμίζετε το ατμιστικό σας υγρό με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Οι ατμιστές έχουν ανακαλύψει ότι το “χτύπημα” με μια ισχυρή μπαταρία και έναν ατμοποιητή χαμηλής αντίστασης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθεί η παραγωγή ατμού.

Με απλά λόγια, ο νόμος του Ohm δηλώνει ότι μπορείτε να αλλάξετε το ρεύμα και τη δύναμή του ατμίσματος σας ρυθμίζοντας την αντίσταση και την τάση της συσκευής σας. Εάν αυξήσετε την τάση σας ή μειώσετε την αντίσταση, θα αυξήσετε το ρεύμα και περισσότερο ρεύμα σημαίνει περισσότερη ισχύ. Περισσότερη ισχύς σημαίνει περισσότερος ατμός, πιο ζεστός ατμός με περισσότερη γεύση.