Τύποι ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είσαι αρχάριος; Πώς να διαλέξεις

Τύποι ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είσαι αρχάριος; Πώς να διαλέξεις
Tips και Συμβουλές

Είσαι αρχάριος; Μάθε όσα χρειάζεται να ξέρεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και πώς να επιλέξεις το κατάλληλο

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του ηλεκτρονικού τσιγάρου! Εφόσον είστε καπνιστής, τότε να ξέρετε ότι έχετε ήδη αρχίσει να ασχολείστε με το καλύτερο και το πολύτιμο δώρο που μπορεί να κάνετε στον εαυτό σας: Αντικατάσταση της βλαβερής συνήθειας με έναν πολύ πιο ασφαλή -κατά 95% σύμφωνα με αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες- τρόπο απόλαυσης και παροχής νικοτίνης στον οργανισμό σας. 

Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν πολλές επιστημονικές έρευνες, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο διακοπής του καπνίσματος, για όσους θέλουν να κόψουν το τσιγάρο και δεν το έχουν καταφέρει με τις παραδοσιακές μεθόδους. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα εναλλακτικά του καπνού προϊόντα κατακτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στις προτιμήσεις των καταναλωτών σε αγορές όλου του κόσμου, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται δραστικά τα ποσοστά των ανθρώπων που καπνίζουν.

Τα οφέλη από αυτή τη μετάβαση είναι τεράστια, κυρίως στην υγεία αλλά και στα οικονομικά σας, γεγονός που πιστοποιείται από δεκάδες επιστημονικές έρευνες αλλά και εκατομμύρια μαρτυρίες ατμιστών. 
Ως ηλεκτρονικό τσιγάρο εννοούμε μια συσκευή, η οποία θερμαίνει ένα υγρό, μετατρέποντάς το σε ατμό, ο οποίος αποδίδει στον χρήστη ευχάριστες γεύσεις ή/και νικοτίνη. Πρόκειται για μια διαδικασία που «μιμείται» το κάπνισμα, εξαιρώντας όμως τις χιλιάδες τοξικές καρκινογόνες ουσίες και την πίσσα που παράγονται κατά την καύση του καπνού και την εισδοχή του στον οργανισμό και στα πνευμόνια μας.

Εισαγωγή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο για αρχάριους χρήστες

Υπάρχουν δυστυχώς καπνιστές που αποφεύγουν να κάνουν το σπουδαίο -για την υγεία τους πρωτίστως αλλά και για την τσέπη τους- βήμα της μετάβασης στο άτμισμα, διότι μπορεί εκ πρώτης όψης να τους φαίνεται… πολύπλοκο! Κι όμως, πρόκειται για την πιο απλή και εύχρηστη συσκευή καθημερινής χρήσης, με χρόνο εξοικείωσης και εκμάθησής της τα… λίγα δευτερόλεπτα.

Πάμε να δούμε τα βασικά για αυτές, πριν την πιάσετε στα χέρια σας.

Η συσκευή του ηλεκτρονικού τσιγάρου -πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων- αποτελείται από δύο ουσιαστικά μέρη, τη μπαταρία και τον ατμοποιητή. Η πρώτη, δίνει την απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου να θερμανθεί το υγρό αναπλήρωσης και να μετατραπεί σε ατμό, ενώ στον δεύτερο και ειδικότερα στη δεξαμενή τοποθετείται αυτό το υγρό (συνήθως δεν ξεπερνάει τα 2 ml σε χωρητικότητα). Στον ατμοποιητή βρίσκεται και η αντίσταση, που θερμαίνει το υγρό και στο τέλος φυσικά το στόμιο, από το οποίο εισπνέουμε τον ατμό που παρήχθη χάρη στην παραπάνω διαδικασία.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να ενεργοποιείται με το απλό πάτημα ενός κουμπιού, ή και χωρίς κανένα κουμπί, παρά αυτόματα με την εισπνοή που κάνουμε. Επίσης, πολλά μοντέλα προσφέρουν επιλογές για το πόσα Watt επιθυμούμε να καταναλώνονται για τη διαδικασία αυτή, ή πόσος «αέρας» θα αφήνεται να περάσει. 

Οι επιλογές αυτές επηρεάζουν το «χτύπημα» που κάνει η εισπνοή («τζούρα» θα το έλεγαν οι καπνιστές) στον λαιμό -αν θα είναι έντονο ή πιο ήπιο, καθώς και η ποσότητα του ατμού που θα παράγεται κάθε φορά.

Χρήσιμες συμβουλές για αρχάριους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε κατά βάση, είναι να φροντίζετε να μην ξεμένετε από τα βασικά -από μπαταρία και από υγρά αναπλήρωσης. 

Κατά τα άλλα, απαιτείται μια απλή συντήρηση που συνίσταται στον έλεγχο της ορθής λειτουργίας της μπαταρίας, στον καθαρισμό της δεξαμενής και στην αλλαγή, όποτε χρειάζεται, της αντίστασης του ατμοποιητή. Σε πολλές μοντέρνες συσκευές, ο ατμοποιητής μαζί με τη δεξαμενή αντικαθίστανται κατευθείαν όταν μειωθεί η απόδοσή του.

Σχετικά με τη μπαταρία, αρκεί να ελέγχετε ότι λειτουργεί σωστά και δεν έχει υποστεί κάποια βλάβη, να τη φορτίζετε με τον τρόπο που προτείνει ο κατασκευαστής και να φροντίζετε να μην συσσωρευτεί υγρό στους πόλους της. Σε αυτή την περίπτωση, την καθαρίζετε επιμελώς. 

Σε περίπτωση που αρχίζετε να χρησιμοποιείτε Mods – συνίσταται μόνο για έμπειρους χρήστες- τότε ισχύουν διαφορετικοί κανόνες. Οι περισσότεροι, προτιμούν τις έτοιμες μπαταρίες των ηλεκτρονικών τσιγάρων που κυκλοφορούν στο εμπόριο από τις πιστοποιημένες εταιρείες.

Το πότε χρειάζεται αλλαγή στις αντιστάσεις, θα το καταλάβετε μόνοι σας: Όταν παρατηρήσετε αλλοίωση στη γεύση -είτε πολύ δυσάρεστη σαν να είναι «καμένη», είτε αν η ρουφηξιά σας φαίνεται «άνοστη». Η αλλαγή της αντίστασης είναι μια εύκολη και απλή διαδικασία. Η διάρκειά της εξαρτάται από παράγοντες όπως η μάρκα,  ο τύπος της, τα watt λειτουργίας που έχετε επιλέξει, η συχνότητα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ατμίζετε (η ένταση της ρουφηξιάς), καθώς και από τον τύπο του υγρού αναπλήρωσης. Γενικά, οι περισσότερες αντιστάσεις καλό είναι να αλλάζονται έπειτα από την κατανάλωση 20 ml υγρού αναπλήρωσης.

Η βασική ορολογία και το λεξιλόγιο του ατμίσματος

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Η ηλεκτρονική συσκευή που αποτελείται από τον ατμοποιητή και τη μπαταρία που μας επιτρέπει να ατμίζουμε

Μπαταρία: Παράγει ηλεκτρική ενέργεια που ενεργοποιεί την αντίσταση και θερμαίνεται το υγρό αναπλήρωσης

Δεξαμενή: Το μέρος της συσκευής όπου βρίσκεται το υγρό αναπλήρωσης (συνήθως μέχρι 2 ml) καθώς και ο ατμοποιητής.

Ατμοποιητής: Το μέρος της συσκευής όπου το υγρό αναπλήρωσης θερμαίνεται και μετατρέπεται σε ατμό.

Αντίσταση: Βρίσκεται στον ατμοποιητή και λαμβάνοντας ηλεκτρικό ρεύμα από τη μπαταρία, θερμαίνει τον ατμό.

Σύστημα Ελέγχου Εισροής Αέρα: Βρίσκεται στον ατμοποιητή και μας δίνει την επιλογή για περισσότερο ή λιγότερο αέρα κατά την εισπνοή του ατμού.

Ohm: Η μέτρηση της αντίστασης στον ηλεκτρισμό. Όσο λιγότερα, τότε περισσότερο ρεύμα περνάει, άρα ο ατμός είναι πιο θερμός και το υγρό καταναλώνεται πιο γρήγορα. Όσο περισσότερα, τόσο λιγότερο θερμαίνεται ο ατμός και καταναλώνεται λιγότερο υγρό. Οι επιλογές αυτές επηρεάζουν τη γεύση, οπότε οι ρυθμίσεις εξαρτώνται από τις προτιμήσεις του χρήστη.

Επιστόμιο: Βρίσκεται στο πάνω μέρος του ατμοποιητή και χρησιμοποιείται για την εισπνοή του χρήστη. Συνιστάται να καθαρίζεται τακτικά και να αλλάζει.

Watt (ή Volt): Η ισχύς της μπαταρίας, που σε συνδυασμό με την αντίσταση, προκαλεί την περισσότερη ή λιγότερη θέρμανση του ατμού.
Υγρά αναπλήρωσης: Τα αρωματισμένα ή όχι, νικοτινούχα ή όχι, υγρά που εισάγονται στη δεξαμενή του ηλεκτρονικού τσιγάρου και από τη θέρμανσή τους παράγεται ο ατμός. Συνήθως περιέχουν πολυπροπυλενογλυκόλη ή φυτική γλυκερίνη ή συνδυασμό πολυπροπυλενογλυκόλης με φυτική γλυκερίνη και άρωμα.

Με ποιο ηλεκτρονικό τσιγάρο να ξεκινήσεις

Οι αρχάριοι -αλλά συχνά και οι έμπειροι- ατμιστές, προτιμούν να προμηθευτούν ένα starter kit, το οποίο περιλαμβάνει σε μια συσκευασία όσα χρειάζεστε: Τη συσκευή του ηλεκτρονικού τσιγάρου, το καλώδιο φόρτισης της μπαταρίας, όπως και συμπληρωματικές αντιστάσεις ή ατμοποιητές. Το starter kit θα πρέπει να το συνοδεύσετε με την αγορά του κατάλληλου για εσάς υγρού αναπλήρωσης.

H alter ego προτείνει τις ακόλουθες τρεις επιλογές, για τον αρχάριο ατμιστή:

Aspire Vilter

Το μοντέλο που αγκαλιάστηκε από παλιούς και νέους ατμιστές, λόγω της απλότητας, του σχεδιασμού του, της ευχρηστίας του αλλά και της ατμιστικής εμπειρίας που προσφέρει. Όλα αυτά το καθιστούν ιδανικό για τη μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα. Το Vilter διαθέτει λειτουργία αυτόματης εισπνοής, ενώ δεν θα χρειαστεί να κάνετε καμία ρύθμιση. Χάρη στη μαγνητική σύνδεση της κάψουλας, την αφαιρείτε πανεύκολα και απλά επαναγεμίζετε. Όταν χρειαστεί, αλλάζετε ολόκληρη την κάψουλα. 

Τα ειδικά φιλτράκια που λειτουργούν ως στόμιο, βοηθούν τα μέγιστα στην προσαρμογή για τον καπνιστή που θέλει να κόψει τη βλαβερή συνήθεια.

Aspire Slx

Σχεδιασμένο ειδικά για τους καπνιστές, είναι πολύ απλό στη χρήση του, με μαγνητικές προγεμισμένες κάψουλες και υπέροχες γεύσεις. Δεν χρειάζεται καμία ρύθμιση και συντήρηση, παρά μόνο φόρτιση και αλλαγή της κάψουλας όταν αυτή τελειώσει.

Οι κάψουλες διατίθενται σε έξι υπέροχες γεύσεις για κάθε γούστο.

Aspire Flexus 

Εύκολο στο χέρι, εντυπωσιακό και με μεγάλη απόδοση ατμίσματος, φορτίζει εξαιρετικά γρήγορα για να μην ξεμένετε ποτέ.

Οι λειτουργίες διπλής ενεργοποίησης, η αυτόματη σχεδίαση και η ενεργοποίηση του κουμπιού το καθιστούν εύκολο και βολικό στη χρήση.

Ποιο υγρό αναπλήρωσης να επιλέξεις και πόση νικοτίνη

Οι γεύσεις των υγρών αναπλήρωσης είναι δεκάδες και έγκεινται στο γούστο και στον «ουρανίσκο» του κάθε ενός. Συνιστάται για τους αρχάριους που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, να επιλέξουν μια καπνική γεύση, προκειμένου να προσαρμοστούν πιο εύκολα στη νέα τους συνήθεια. 

Ένα ζήτημα είναι το ποσοστό της νικοτίνης που θα περιέχει το υγρό αναπλήρωσης που επιλέξατε. Μια γενική συμβουλή είναι, ότι εάν καπνίζατε πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα, τότε ένα υγρό αναπλήρωσης με 12 mg είναι πιθανό να σας ταιριάζει. Αντίθετα, εάν δεν ήσασταν ποτέ φανατικός καπνιστής, τότε θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα υγρό αναπλήρωσης με περιεκτικότητα της τάξεως του 6mg – 3mg. 

Γενικά συνιστάται όσο περνάει ο καιρός και έχετε αφήσει πίσω σας το κάπνισμα, να μειώνετε σταδιακά το ποσοστό της νικοτίνης στα υγρά αναπλήρωσης. Ένας ατμιστής που ξεκινάει από τα 12mg ή τα 9mg, έπειτα από λίγους μήνες μπορεί να επιλέξει μικρότερες ποσότητες, με απώτερο στόχο τον μηδενισμό. 

Μην ξεχνάτε να πίνετε περισσότερο νερό από όσο συνήθως, καθώς το άτμισμα προκαλεί αφυδάτωση! Εφόσον όμως πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού, τότε δεν έχετε απολύτως κανένα πρόβλημα.

Το σημαντικότερο που δεν πρέπει να ξεχνάτε: Αγοράζετε τις συσκευές και τα υγρά αναπλήρωσης ΠΑΝΤΑ από αξιόπιστους, πιστοποιημένους κατασκευαστές και εμπόρους της αγοράς!

Το μέλλον του ατμίσματος

Είναι σαφές, όχι μόνο για τους ειδικούς και την επιστημονική κοινότητα, αλλά για την αγορά και τους εκατομμύρια καπνιστές, ότι το άτμισμα αντικαθιστά με γοργό ρυθμό, το κάπνισμα. Σύμφωνα με μελέτες, άλλωστε, η διακοπή του καπνίσματος που μπορεί να επιφέρει το πιο επιτυχημένο -αποδεδειγμένα- μέσο για αυτόν τον σκοπό, μπορεί να σώσει ένα εκατομμύριο ζωές τον χρόνο! Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφατα πήρε τη σκυτάλη από την πιο ανοιχτόμυαλη -και σίγουρα ανεπηρέαστη από… τα κραταιά λόμπι- επιστημονική κοινότητα της Αγγλίας, και πλέον αναγνωρίζει την αξία των εναλλακτικών του καπνού προϊόντων, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ως μέσο δραστικής μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα. Στις αρχές του 2022, ο «πολέμιος» του ατμίσματος, ο αμερικάνικος οργανισμός FDA, πείστηκε επίσης και αδειοδότησε τις πρώτες συσκευές, μην μπορώντας πια να παραγνωρίσει όχι απλά τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και την πραγματικότητα των καταναλωτών και της αγοράς…

Εσύ, ενώ μπαίνουμε στα μέσα του 21ου αιώνα, θα συνεχίσεις με τις παρωχημένες συνήθειες του 20ου;