Ατμοποιητές ιδιοκατασκευής, επισκευάσιμοι ή εργοστασιακοί - Τι να διαλέξεις;

Ατμοποιητές ιδιοκατασκευής, επισκευάσιμοι ή εργοστασιακοί - Τι να διαλέξεις;
Tips και Συμβουλές

Οι ατμοποιητές της συσκευής του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι μαζί με τη μπαταρία το σημαντικότερο εξάρτημα. Μέσω αυτών, το υγρό αναπλήρωσης που τοποθετείτε στη δεξαμενή ατμοποιείται με την κάθε ρουφηξιά σας.

Οι ατμοποιητές που κυκλοφορούν στην αγορά ανέρχονται πια σε πολλές δεκάδες και είναι πολύ εύκολο να «χαθείτε» σε όλη αυτή την ποικιλία, μέχρι να καταλήξετε σε αυτόν που σας ταιριάζει περισσότερο. Ποιοι είναι λοιπόν οι καλύτεροι ατμοποιητές για άτμισμα; Υπάρχουν άλλες επιλογές για εσάς, ή θα πρέπει να καταφύγετε σε εργοστασιακούς μη επισκευάσιμους ατμοποιητές;

Αναλόγως λοιπόν των ιδιαίτερων προτιμήσεων σας, θα πρέπει να επιλέξετε μεταξύ αυτών που αποδίδουν ακριβώς αυτό που θέλετε. Είστε νέος ατμιστής ή πιο έμπειρος; Σας «λείπει» η προηγούμενη καπνιστική συνήθεια και θέλετε κάτι που να την προσομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο, ή προτιμάτε να δημιουργείτε γύρω σας… πυκνά σύννεφα ατμού; Βλέπετε το άτμισμα ως ένα πολυδιάστατο χόμπι με το οποίο θέλετε να ασχολείστε αρκετά, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο, ή προτιμάτε την απλότητα και την ευχρηστία; Και τελικά, πόσα χρήματα θέλετε να διαθέσετε για τη συσκευή σας;

Εφόσον έχετε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, τότε σίγουρα μπορείτε να καταλήξετε και πιο εύκολα στον κατάλληλο ατμοποιητή για εσάς, λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε ενός.

Tι είναι ο ατμοποιητής (ψεκαστήρας) ιδιοκατασκευής

Ο ατμοποιητής ιδιοκατασκευής δεν είναι άλλος από αυτόν που τον φτιάχνετε… μόνοι σας. Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου που θέλουν να το κάνουν αυτό πρέπει να… πιάνει το χέρι τους και να είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν αρκετό χρόνο προκειμένου να εκπαιδευτούν. Ωστόσο το αποτέλεσμα θα τους ανταμείψει, τόσο γιατί στο τέλος θα έχουν προσαρμόσει το άτμισμα ακριβώς στις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους, αλλά, κυρίως, επειδή θα έχουν και την ηθική ανταμοιβή ότι τα κατάφεραν μόνοι τους!

Όταν προμηθεύεστε έναν τέτοιο ατμοποιητή, ουσιαστικά προμηθεύεστε τα εξαρτήματά του και καλείστε να τα συναρμολογήσετε με τον τρόπο που πρέπει.

Με τον τρόπο αυτόν θα έχετε τον απόλυτο έλεγχο στα ohm της αντίστασής σας, στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται, στη διάρκεια ζωής του ατμοποιητή και, τελικά, στην απόδοση της γεύσης αλλά και στην πυκνότητα του ατμού που θα παράγει η συσκευή σας. Ένα ακόμα όφελος είναι ότι η αγορά των εξαρτημάτων ξεχωριστά κοστίζει πολύ πιο φθηνά από το να αγοράσετε έτοιμο τον ατμοποιητή, οπότε εξοικονομείτε χρήματα.

Με την κατάλληλη εκμάθηση, η κατασκευή ατμοποιητή είναι πιο εύκολη διαδικασία από όσο ακούγεται και μάλιστα στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετά βίντεο που σας καθοδηγούν βήμα-βήμα.

Tι είναι ο επισκευάσιμος ατμοποιητής

Οι επισκευάσιμοι ατμοποιητές είναι αυτοί που τους αγοράζουμε έτοιμους, αλλά έπειτα από ένα διάστημα χρήσης τους τότε αναλαμβάνουμε εμείς τη συντήρησή τους, κατασκευάζοντας την αντίσταση και το φυτίλι ή το βαμβάκι. Με τον τρόπο αυτόν, μειώνουμε δραστικά το κόστος αλλά προσαρμόζουμε, όπως και στην παραπάνω περίπτωση, το άτμισμα ακριβώς στις ανάγκες μας.

Θα πρέπει κι εδώ να έχουμε τις αναγκαίες γνώσεις, προκειμένου να μην προκαλέσουμε βλάβη στη συσκευή και να επιτύχουμε την επιθυμητή απόδοση. Θα πρέπει ουσιαστικά να δημιουργήσουμε τη δική μας αντίσταση, συνδέοντας το πηνίο και το βαμβάκι ή το φυτίλι με τον τρόπο που πρέπει. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γίνει αυτό και η μέθοδος που θα ακολουθήσουμε επηρεάζει την ατμιστική μας εμπειρία.

Γενικά, με τους επισκευάσιμους ατμοποιητές μπορούμε να αυξήσουμε την απόδοση ενώ η διαδικασία είναι πιο εύκολη από το φτιάξουμε έναν ατμοποιητή από την αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, αυτοί οι ατμοποιητές δεν απευθύνονται σε αρχάριους ή σε όσους δεν διατίθενται να αφιερώσουν αρκετό χρόνο στα… μαστορέματα.

Tι είναι ο εργοστασιακός ατμοποιητής (εμπορίου)

Οι εργοστασιακοί ατμοποιητές μη επισκευάσιμοι είναι αυτοί που τους αγοράζετε στο εμπόριο. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα παρά να αλλάζετε τις αντιστάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ είναι ρυθμισμένοι από την αρχή. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, αυτοί είναι οι δημοφιλέστεροι και υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για να διαλέξετε τον κατάλληλο για εσάς, από τις πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του ατμίσματος.

Ατμοποιητές Ηλεκτρονικού Τσιγάρου. Τι να προσέχω

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ, είτε έχετε προμηθευτεί εργοστασιακό ατμοποιητή είτε τον έχετε κατασκευάσει μόνοι σας, είναι μια πρώτη, βασική κίνηση, πριν τον χρησιμοποιήσετε.

Στην αρχή, ο ατμοποιητής είναι εντελώς στεγνός. Εφόσον λειτουργήσει ενώ είναι στεγνός, είναι πιθανό να καεί η αντίσταση και είτε να μη λειτουργεί, είτε κατά την εισπνοή σας να έχετε τη δυσάρεστη αίσθηση του καμένου. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να στάξετε λίγο υγρό μέσα, στο βαμβάκι του ατμοποιητή και να περιμένετε 5-10 λεπτά να «μουλιάσει» πριν τον χρησιμοποιήσετε.

Όταν τοποθετείτε νέα αντίσταση κι αφού ολοκληρώσετε την παραπάνω διαδικασία, κάντε μερικές μικρές κοφτές τζούρες για να αρχίσει να λειτουργεί, πριν αρχίσετε να ατμίζετε κανονικά. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι υπάρχει στεγνή ή καμένη γεύση, δεν καταλαβαίνετε το άρωμα ή δεν παράγεται αρκετός ατμός, τότε σταματήστε να ατμίζετε και επαναλάβετε τη διαδικασία. Εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, τότε θα πρέπει να αλλάξετε την αντίσταση καθώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει σωστά.

Έχετε το νου σας και όταν η αντίσταση ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της, να την αλλάξετε εγκαίρως, προκειμένου να μην «χαλάσει» την ατμιστική σας εμπειρία. Η διαδικασία στους μοντέρνους ατμοποιητές είναι πανεύκολη και διαρκεί ελάχιστα λεπτά.

Αυτό που πρέπει να κάνετε επίσης, είναι να καθαρίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τον ατμοποιητή. Προσοχή, αυτό δεν πρέπει να το κάνετε με νερό και… σαπούνι, αλλά με τα ειδικά υγρά που κυκλοφορούν στο εμπόριο από πιστοποιημένες εταιρείες. Απλά, γεμίζετε ένα μικρό ποτήρι με το υγρό αυτό και τοποθετείτε μέσα τον ατμοποιητή για λίγη ώρα. Μετά τον αφαιρείτε κι αφού στεγνώσει, είναι ξανά έτοιμος για χρήση. Αυτή η διαδικασία συνιστάται κι όταν αλλάζετε γεύσεις στα υγρά αναπλήρωσης, προκειμένου να μην παραμένουν σταγονίδια από το προηγούμενο υγρό κι αλλοιώσει τη γεύση του επόμενου.

High End Εργοστασιακοί Ατμοποιητές

Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο… Οι λεγόμενοι «High End», ή αλλιώς «πολυτελείας», ατμοποιητές, είναι οι καλύτεροι που υπάρχουν. Διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα κατασκευής τους, τη χρήση των καλύτερων υλικών και για τα εξαρτήματα… πολυτελείας. Η τιμή τους «ξεφεύγει» και μπορεί να ανέρχεται ακόμα και σε εκατοντάδες ευρώ, οπότε απευθύνονται στους… πολύ απαιτητικούς, που βλέπουν το άτμισμα σαν κάτι περισσότερο από μια συνήθεια!