Διακοπή καπνίσματος: Πόσο βοηθάει το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Διακοπή καπνίσματος: Πόσο βοηθάει το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Tips και Συμβουλές
Γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι μας ότι η διακοπή του καπνίσματος έχει θετικές συνέπειες στην υγεία μας. Γνωρίζουμε όμως τι ακριβώς προκαλεί το κάπνισμα στον οργανισμό μας;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το θάνατο έξι εκατομμυρίων ανθρώπων, παγκοσμίως, το χρόνο, γιατί αποτελεί τη βασική αιτία καρδιαγγειακών ή πνευμονικών νοσημάτων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι καπνιστές να αναζητούν εναλλακτικές του τσιγάρου, οι οποίες θα μπορούν να τους καλύπτουν τις ίδιες ανάγκες, χωρίς όμως να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους.

Έτσι, δημιουργήθηκε το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο μοιάζει αρκετά με το συμβατικό τσιγάρο, αλλά δεν περιέχει όλα τα χημικά και τις βλαβερές ουσίες, που κάνουν το κάπνισμα επικίνδυνο για τον οργανισμό. Οι λόγοι για να το επιλέξει κανείς είναι πολλοί. O σημαντικότερος λόγος είναι ότι βοηθά σημαντικά στη μείωση του καπνίσματος και γιατί όχι και στη διακοπή του. Παρότι δεν πρόκειται για φαρμακευτική μέθοδο, όλο και περισσότεροι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας έχουν αρχίσει και απαριθμούν τα θετικά στοιχεία του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο (ή e-cigarette);

Πρόκειται για μια συσκευή που δουλεύει με μπαταρία και μέσω ενός ατμοποιητή ή φυσιγγίου μετατρέπει τα ειδικά υγρά νικοτίνης (e-liquids) σε ατμό, τον οποίο ο χρήστης εισπνέει και εκπνέει. Για αυτό και η ενέργεια του καπνίσματος με e-cigarette ονομάζεται «άτμισμα» ή αλλιώς «vaping».

Η κύρια διαφορά του από το συμβατικό τσιγάρο είναι ότι το ηλεκτρονικό περιέχει 100 έως 1000 φορές λιγότερες τοξικές ουσίες. Αυτό, οφείλεται στο γεγονός ότι τα υγρά αναπλήρωσης που χρησιμοποιούνται στο άτμισμα περιέχουν κυρίως φυτική γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, νερό, και αρωματικές ύλες. Δεν περιέχουν δηλαδή ουσίες όπως πίσσα, φορμαλδεΰδη, αμμωνία, αρσενικό κλπ.

Από την άλλη, η νικοτίνη όπως επίσης και ο βαθμός έντασής της είναι καθαρά προαιρετικά και ρυθμίζονται από τον ίδιο τον ατμιστή.

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ελαττώνει την επιθυμία για κάπνισμα.

Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 80% των καπνιστών που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα χωρίς κάποιο βοήθημα, υποτροπιάζουν από τον πρώτο, κιόλας, μήνα αποχής. Αυτό συμβαίνει γιατί το τσιγάρο δημιουργεί στους καπνιστές δύο είδη εξάρτησης, την φυσική και την ψυχολογική. Η φυσική εξάρτηση προκαλείται από τη νικοτίνη, η οποία είναι εθιστική και δρα στα εγκεφαλικά κύτταρα, δημιουργώντας την αίσθηση της ευχαρίστησης. Η ψυχολογική προέρχεται καθαρά από όλα τα συναισθήματα που δημιουργεί το τσιγάρο στον καπνιστή, όπως για παράδειγμα την αίσθηση της χαλάρωσης ή της καθημερινής ρουτίνας.

Η επιτυχία του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους καπνιστές, βασίζεται στο γεγονός ότι τους καλύπτει τόσο τη φυσική όσο και την ψυχολογική εξάρτηση, χωρίς όμως να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους, όπως συμβαίνει με το συμβατικό τσιγάρο. Κατόπιν έρευνας που πραγματοποίησε ο Δρ. Κωσταντίνος Φαρσαλινός, από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, δήλωσε ότι «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν μια υγιεινή συνήθεια, αλλά είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική των (συμβατικών) τσιγάρων».

Όσον αφορά την μείωση της επιθυμίας σε σχέση με το κάπνισμα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο επιτρέπει στον καπνιστή να ρυθμίσει το επίπεδο νικοτίνης που επιθυμεί, σε κάθε άτμισμα. Αυτό αποτρέπει την εμφάνιση συμπτωμάτων στέρησης και κάνει τη διαδικασία πιο ευχάριστη. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως ο μοναδικός τρόπος να κόψει κανείς το κάπνισμα είναι πρώτα να το πάρει απόφαση και μετά να βρει την εναλλακτική που ταιριάζει στις συνήθειες του.

Για αυτό και η μετατροπή ενός ατόμου από καπνιστή σε ατμιστή, αποτελεί συνήθως μια συνειδητοποιημένη επιλογή, η οποία αν εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα, μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, ακόμα και στη δημόσια υγεία.

Όπως δήλωσε ο Δρ. West, καθηγητής του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του University College London (UCL), «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη δημόσια υγεία χάρη στην ευρεία απήχησή τους και στα τεράστια οφέλη για την υγεία, που συνδέονται με τη διακοπή του καπνίσματος».

Αν λοιπόν και εσείς ψάχνετε να βρείτε μια πιο αποτελεσματική και μοντέρνα λύση, για να ελαττώσετε το κάπνισμα ή απλώς θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε ένα από τα 20 αποκλειστικά καταστήματα που ανήκουν στο δίκτυο alter eGo. Εκεί, το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μας θα μπορέσει να σας κατευθύνει σωστά, ώστε να επιλέξετε το προϊόν που θα γίνει το alter eGo σας στο άτμισμα. Υπάρχει!