Τι είναι το leaking στο ηλεκτρονικό τσιγάρο; Γιατί στάζει κι έχει διαρροές;

Τι είναι το leaking στο ηλεκτρονικό τσιγάρο; Γιατί στάζει κι έχει διαρροές;
Tips και Συμβουλές

Διαρροή υγρού (leak) στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τι είναι και γιατί συμβαίνει;

Πρόκειται για το… χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν ατμιστή! Αυτό ακριβώς ήταν και το μεγάλο πρόβλημα, την πρώτη πενταετία της δεκαετίας του 2010, για όσους καπνιστές προσπάθησαν να κάνουν τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. 

Η τεχνολογία όμως των διαφόρων συσκευών δεν ήταν τότε αυτή που είναι σήμερα, και πολλές φορές η διαρροή του υγρού συνέβαινε… πιο συχνά από ότι μια πετυχημένη ρουφηξιά, με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες τότε να αποθαρρυνθούν και να επιστρέψουν στο κάπνισμα…

Γιατί στάζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο; Τι συμβαίνει;

Πλέον, διαρροή υγρού προκύπτει συνήθως μόνο σε περίπτωση σοβαρού τεχνικού προβλήματος και σε ελαττωματική συσκευή -σίγουρα όχι σε αυτές τις πιστοποιημένες που κυκλοφορούν από σοβαρές εταιρείες στην αγορά. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που μπορεί να δείτε λίγο από το υγρό αναπλήρωσης να στάζει στα χέρια σας ή… στον καναπέ σας και σε κάθε περίπτωση σας συνιστούμε να έχετε πάντα όταν ατμίζετε ένα απορροφητικό χαρτί ή ένα πανάκι εύκαιρο. Ωστόσο, στο 99% των περιπτώσεων η λύση είναι πολύ απλή και σίγουρα δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε το πλησιέστερο e-cigarette shop για να ζητήσετε βοήθεια, παρά να ακολουθήσετε τις λύσεις που σας προτείνουμε εδώ.

Ο λόγος που μπορεί να συμβεί είναι πολυπαραγοντικός και εξαρτάται τόσο από τα μέρη της συσκευής μας, όσο, σε κάποιες περιπτώσεις από τη χρήση που της κάνουμε. Μην αγχώνεστε καθόλου, η λύση σχεδόν πάντα είναι πανεύκολη και, κυρίως, μην αποθαρρύνεστε και θεωρήσετε ότι το παραδοσιακό κάπνισμα είναι πιο «απλό» και επιστρέψετε στη βλαβερή συνήθεια! Θα είναι κρίμα, διότι στο παρελθόν πολλοί την πάτησαν έτσι!

Πώς να αντιμετωπίσεις τη διαρροή του υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου

Καταρχάς, αν διαπιστώσετε ότι υπάρχει διαρροή του υγρού, να επέμβετε αμέσως, ώστε αυτό να μην καταλήξει στην μπαταρία και σας δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Εάν συμβεί, τότε καθαρίζουμε πολύ προσεχτικά και με μεγάλη επιμέλεια τους πόλους της μπαταρίας και βεβαιωνόμαστε ότι έχουν στεγνώσει εντελώς, πριν τη χρησιμοποιήσουμε και πάλι.

Εάν τύχει να ρουφήξετε λίγο από το υγρό αναπλήρωσης, τότε αμέσως πλένουμε το στόμα μας, καθώς φυσικά τα υγρά αναπλήρωσης είναι εντελώς ακατάλληλα για πόση!

Όταν η αιτία για τη διαρροή υγρού δεν είναι άμεσα εμφανής, τότε δοκιμάστε τα παρακάτω βήματα και σίγουρα η απόλαυση του ατμίσματος χωρίς «παρατράγουδα» θα συνεχιστεί!

Πρόβλημα με τον ατμοποιητή

Το πρώτο που κάνουμε, είναι να εξετάσουμε το βασικό μέρος της συσκευής του ηλεκτρονικού μας τσιγάρου, τον ατμοποιητή. Ελέγξτε αν η αντίσταση είναι καλά βιδωμένη στον ατμοποιητή – αυτός είναι και ο συνηθέστερος λόγος που μπορεί να προκληθεί διαρροή. Αποσυνδέστε και ξανασυνδέστε αυτά τα δύο μέρη, χωρίς να είναι ούτε πολύ σφιχτά, ούτε πολύ χαλαρά.

Έχετε στο μυαλό σας ότι οι ατμοποιητές είναι συνήθως γυάλινοι. Εάν λοιπόν έχετε ρίξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας καμιά-δυο φορές στο πάτωμα ή δεν έχετε προμηθευτεί ακόμα μια θήκη ηλεκτρονικού τσιγάρου που θα σας λύσει τα χέρια προστατεύοντάς το, τότε θα πρέπει να ελέγξετε εάν υπάρχει κάποια ρωγμή στο τζαμάκι η οποία προκαλεί τη διαρροή. Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε τον ατμοποιητή.

Τέλος, ελέγχουμε και το airflow της συσκευής μας, αφού ανάλογα με το είδος της τζούρας που προτιμάτε, θα πρέπει να φροντίζετε έτσι ώστε το airflow σας να είναι ρυθμισμένο σωστά. Για παράδειγμα, εάν έχετε πνευμονικό ατμοποιητή και κάνετε τσιγαρίσια (σφιχτή) τζούρα, τότε το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας παράγει μία συγκεκριμένη ποσότητα ατμού, από την οποία εσείς εισπνέετε λιγότερη ποσότητα, με αποτέλεσμα ο περίσσιος ατμός να υγροποιείται και… να καταλήγει εκτός συσκευής ή στο στόμα σας!

Υπερχείλιση κατά την αναπλήρωση του υγρού

Συνήθως, οι ατμιστές που παραπονιούνται για διαρροή υγρού, κατά τη διάρκεια της αναπλήρωσης του υγρού αναπλήρωσης τείνουν να «υπερχειλίζουν» τη δεξαμενή του ατμοποιητή με επιπλέον υγρό αναπλήρωσης. Έτσι, όταν τοποθετείται στο τέλος της διαδικασίας το top cap, το περίσσιο υγρό μπορεί να ξεφύγει και να βγει εκτός της δεξαμενής, κι έτσι να προκληθεί η διαρροή. Καθαρίζουμε το υγρό που χύθηκε, αφαιρούμε λίγο αν χρειαστεί και από εδώ και πέρα, αναπληρώνουμε το υγρό μας με μέτρο, χωρίς να φτάνουμε στην υπερχείλιση!

Και εδώ πρέπει να θυμίσουμε το εξής, το οποίο είναι πολύ βασικό. Kάθε φορά που αλλάζετε αντίσταση και προσθέτετε υγρό αναπλήρωσης στον ατμοποιητή,  θα πρέπει να την αφήνετε για τουλάχιστον 5 λεπτά χωρίς να πραγματοποιήσετε ρουφηξιά, ώστε να απορροφηθεί επαρκής ποσότητα υγρού αναπλήρωσης από το απορροφητικό υλικό της αντίστασης σας. Έπειτα, μπορείτε να ατμίσετε κανονικά.

Εάν παραλείψετε αυτό το στάδιο, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει δυσλειτουργία στην αντίσταση και να έχετε διαρροή! Μπορεί, επίσης, να κάψετε την ολοκαίνουργια αντίστασή σας με αποτέλεσμα να πρέπει στη συνέχεια να ξεκινήσετε τη διαδικασία από την αρχή, με μια καινούργια!

Υπάρχουν λαστιχάκια για αποφυγή διαρροής;

Αρχικά σκεφτείτε πόσο συχνά καθαρίζετε τον ατμοποιητή σας και έπειτα πόσες από αυτές τις φορές το κάνετε βιαστικά; Tα O-rings είναι τα λαστιχάκια που φροντίζουν ώστε να μην υπάρχει διαρροή από τον ατμοποιητή και τα βρίσκουμε σε αρκετές συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου. Κάθε φορά λοιπόν που καθαρίζετε τον ατμοποιητή, ελέγξτε ότι δεν έχει πέσει κάποιο λαστιχάκι O-ring και ότι είναι τοποθετημένα σωστά στη θέση τους. Εάν δεν μπουν σωστά μετά από κάθε άνοιγμα, τότε δεν μπορούν να εμποδίσουν το υγρό αναπλήρωσης και άρα είναι λογικό να υπάρχει διαρροή.

Βεβαιωθείτε επίσης για ακόμη μια φορά ότι η «συναρμολόγηση» όλων των μερών της συσκευής σας έχει γίνει σωστά και σφιχτά. Να θυμάστε, δεν χρειάζεται ούτε «χαλαρό» δέσιμο, ούτε πολύ σφικτό.

Ρύθμιση των Watt ανάλογα στη συσκευή

Εάν υπάρχουν διαρροές και δεν καταλαβαίνετε γιατί, τότε τσεκάρετε αν ζητάτε «περισσότερα» από την αντίσταση από αυτά που μπορεί να προσφέρει, μέσω της υπερβολικής παραγωγής ενέργειας από την μπαταρία. Εάν χρησιμοποιείτε δηλαδή μια συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου η οποία σας επιτρέπει να ρυθμίζετε τα watt, καλό είναι να τα ρυθμίσετε σε ανάλογη ένταση με το είδος της τζούρας που επιθυμείτε. Έτσι, η αντίσταση θα μπορεί να ανταπεξέλθει στην ποσότητα του υγρού αναπλήρωσης που δέχεται σε κάθε εισπνοή και εσείς θα απολαμβάνετε το αγαπημένο σας υγρό αναπλήρωσης. 

Πρόβλημα με την αντίσταση

Εάν είστε από αυτούς που δεν πετούν την αντίστασή τους εάν δεν δουν και το τελευταίο σύννεφο ατμού… τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυξάνετε τις πιθανότητες για διαρροή υγρού. Μια «ταλαιπωρημένη» αντίσταση είναι λογικό να μην μπορεί να αποδώσει στο 100% καθώς το απορροφητικό υλικό που βρίσκεται στο εσωτερικό της δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει καλά το υγρό αναπλήρωσης.

H λύση είναι φυσικά να αντικαταστήσετε την αντίσταση με μια νέα, όπως μαθαίνετε άλλωστε ότι πρέπει να κάνετε από τη στιγμή που προμηθεύεστε το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Επαναλαμβάνουμε, ότι αλλαγή αντίστασης θα πρέπει να γίνεται μετά από κάθε 20ml υγρού αναπλήρωσης. Από εκεί και πέρα, εάν δεν την αλλάξουμε, εκτός του ότι η αντίσταση μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί εντελώς, ή η γεύση να είναι αλλοιωμένη στον βαθμό που δεν την καταλαβαίνετε, μπορεί να αρχίσουν και οι διαρροές!

Τέλος, εάν πιστεύουμε ότι τα έχουμε όλα τα παραπάνω σωστά, και παρόλα αυτά έχουμε διαρροή και η συσκευή μας δεν είναι χαλασμένη, τότε και πάλι δοκιμάζουμε να αλλάξουμε ατμοποιητή και αντίσταση. Σε περίπτωση που το πρόβλημα δεν λυθεί, τότε επισκεπτόμαστε το πλησιέστερο κατάστημα με είδη ηλεκτρονικού τσιγάρου - ιδανικά κάποιο που θα διαθέτει τη συσκευή που χρησιμοποιούμε και μας δημιουργεί το πρόβλημα, και ζητάμε τη βοήθεια των ειδικών.