Μάθετε τα είδη αμίσματος και ηλεκτρονικών τσιγάρων

Μάθετε τα είδη αμίσματος και ηλεκτρονικών τσιγάρων
Tips και Συμβουλές

Έχετε αποφασίσει να αφήσετε πίσω σας τον κόσμο του καπνού και να μυηθείτε στο άτμισμα, έναν πολύ πιο καθαρό και λιγότερο βλαβερό τρόπο πρόσληψης της νικοτίνης, κόβοντας το κάπνισμα δια παντός. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχετε λάβει για την υγεία σας -αλλά και για την τσέπη σας-, και θα το διαπιστώσετε από τις πρώτες ήδη ημέρες από τη στιγμή που θα γίνετε ατμιστής.

Ωστόσο, για να το πετύχετε θα πρέπει να γνωρίζετε βασικά για αυτή τη νέα συνήθεια που προτείνετε μόνο στους καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια.

Καταρχάς, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια ηλεκτρονική συσκευή, εφοδιασμένη με μπαταρία, αντιστάσεις και υγρό, το οποίο μετατρέπεται στον ατμό που εισπνέει ο χρήστης από το στόμιο. Η αίσθηση του ατμίσματος προσομοιάζει αυτή του καπνίσματος, ωστόσο ο χρήστης αποφεύγει τις χιλιάδες τοξικές ουσίες που προκύπτουν από την καύση του καπνού, καθώς και την πίσσα, εισπνέοντας ατμό που προκύπτει από ειδικά υγρά αναπλήρωσης, τα οποία περιέχουν ή όχι, νικοτίνη. Επίσης, τα μικρά ηλεκτρονικά τσιγάρα θυμίζουν πολύ την αίσθηση των συμβατικών.

Τα είδη ηλεκτρονικού τσιγάρου

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατατάσσονται σε δύο γενικές κατηγορίες.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα με επαναφορτιζόμενη μπαταρία

Η κύρια και πιο δημοφιλής κατηγορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι τα επαναφορτιζόμενα. Αυτά διακρίνονται σε συσκευές ανοιχτού και κλειστού τύπου.

Ανοιχτού τύπου είναι αυτά, τα οποία είναι εφοδιασμένα με μπαταρία η οποία επαναφορτίζεται, ενώ ο χρήστης ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να αντικαθιστά τις αντιστάσεις, ώστε να λειτουργεί σωστά, και να αναπληρώνει το υγρό που καταναλώνει. Οι συσκευές αυτές έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αποτελούν και την πιο οικονομική, μακροπρόθεσμα, επιλογή.

Στις συσκευές κλειστού τύπου δεν μπλέκετε με το γέμισμά τους με υγρά αναπλήρωσης, ή με αλλαγές αντιστάσεων. Τα κλειστά συστήματα λειτουργούν με προγεμισμένες, κλειστές κάψουλες, τις οποίες το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τις τοποθετείτε στη συσκευή, και να τις αντικαθιστάτε όταν τελειώσουν. Τέτοιες συσκευές είναι και τα vape pen, τα οποία στην εμφάνιση μοιάζουν με στυλό και είναι πιο βολικά αλλά και καλύτερα εργονομικά σχεδιασμένα, για κάποιους χρήστες.

Σε πολλές από αυτές τις συσκευές, ο χρήστης έχει την επιλογή να καθορίσει την ένταση της ρουφηξιάς, επιλέγοντας τα watt/volt με τα οποία θα λειτουργεί η μπαταρία κατά τη διαδικασία μετατροπής του υγρού σε ατμό. Μπορεί επίσης να παραμετροποιήσει τη χρήση του ακόμα περισσότερο, με την επιλογή συγκεκριμένων αντιστάσεων, ή με τη ρύθμιση του αέρα με τον οποίο θα γίνεται η ρουφηξιά. Σε κάποιες συσκευές δεν προσφέρονται αυτές οι επιλογές, οι οποίες είναι προκαθορισμένες από την κατασκευή τους.

Υπάρχουν, επίσης, και τα Mod, με τα οποία ο χρήστης μπορεί να παραμετροποιήσει ο ίδιος, και πέραν των εργοστασιακών προδιαγραφών, με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια το ηλεκτρονικό του τσιγάρο, ώστε να την προσαρμόσει ακριβώς στα γούστα του.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης

Το τελευταίο διάστημα κερδίζουν συνεχώς σε δημοφιλία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης.  Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης είναι μια εξαιρετικά ελαφριά και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για εύκολη μεταφορά σε όλες τις συνθήκες και τους χώρους. Όπως όλες αυτές οι συσκευές, περιέχουν υγρό αναπλήρωσης με νικοτίνη σε προγεμισμένη κάψουλα, μπαταρία και ατμοποιητή που μετατρέπει το υγρό στον ατμό που εισπνέετε, σε κάθε ρουφηξιά.

Η βασική διαφορά τους με τα γνωστά παραδοσιακά ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ότι όταν ο χρήστης καταναλώσει όλο το υγρό, ή όταν αδειάσει η μπαταρία, τότε δεν το αναπληρώνει ούτε φορτίζει τη μπαταρία, αλλά απορρίπτει ολόκληρη τη συσκευή.

Δεν χρειάζεται καμία συντήρηση, ή αλλαγή αντιστάσεων και φυσικά επαναπλήρωση του υγρού, ούτε υπάρχουν κάποιες ειδικές επιλογές όπως σε άλλες συσκευές, αλλά ούτε καν κουμπιά χρήσης. Απλά, εισπνέετε και απολαμβάνετε μια έντονη γεύση. Το είδος της γεύσης αλλά και η ένταση της ρουφηξιάς είναι προκαθορισμένα από τη στιγμή που επιλέγετε τη συγκεκριμένη συσκευή. Όπως γίνεται αντιληπτό, η διάρκεια ζωής της συσκευής μετριέται σε ρουφηξιές – όταν καταναλωθεί όλο το υγρό ή αδειάσει μπαταρία, τότε αυτή τελειώνει.

Τρόποι ατμίσματος

Ο τρόπος που ατμίζετε εξαρτάται τόσο από τη συσκευή που χρησιμοποιείτε, όσο και από το υγρό αναπλήρωσης το οποίο επιλέγετε. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος και ενδεδειγμένος τρόπος ατμίσματος, καθώς είναι θέμα γούστου και προτίμησης του κάθε χρήστη ξεχωριστά, το πώς θέλει να απολαμβάνει τον ατμό του.

Γενικά, συνιστάται να αποφεύγονται οι συνεχόμενες κοφτές τζούρες, καθώς δεν επιτρέπουν τη σωστή θέρμανση του υγρού, και μπορεί να παρατηρηθούν προβλήματα τόσο στη συσκευή σας, όσο και να περιοριστεί η απόδοση της γεύσης.

Η γενική συμβουλή είναι η μακρά, αργή και μαλακή ρουφηξιά, ώστε να επιτυγχάνεται η μάξιμουμ απόδοση της γεύσης, αλλά και ικανοποιητικό χτύπημα στον λαιμό, το οποίο επιζητούν οι περισσότεροι πρώην καπνιστές. Σημειώνεται ότι αυτός είναι διαφορετικός τρόπος από αυτόν που ακολουθούν οι περισσότεροι καπνιστές -πιο συχνές και κοφτές τζούρες- και για αυτό καλό είναι να συνηθίσετε από την αρχή τον συγκεκριμένο τρόπο εισπνοής.

Το «κατέβασμα» του ατμού

Όπως ισχύει και με το κάπνισμα, και στο άτμισμα ο χρήστης μπορεί να μην κατεβάσει τον ατμό, αλλά να περιορίσει την αίσθηση της γεύσης, αν το προτιμά, στον ουρανίσκο του. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται κανονικά και η πρόσληψη της νικοτίνης από τον οργανισμό, αν και σε μικρότερη ένταση από ότι σε μια βαθιά εισπνοή.

Πώς επηρεάζει το υγρό την εμπειρία ατμίσματος

Τα υγρά αναπλήρωσης περιλαμβάνουν κυρίως τη λεγόμενη «βάση», σε ποσοστό 95%, που αποτελείται συνήθως από ένα μίγμα προπυλενογλυκόλης (PG) και φυτικής γλυκερίνης (VG), μαζί με αφιονισμένο νερό, αρωματικές ουσίες και τη νικοτίνη που θα επιλέξετε για εσάς.

Εκτός από την επιλογή της κατάλληλης γεύσης και της ποσότητας της νικοτίνης, που αποτελούν καθαρά υποκειμενικούς παράγοντες για τον κάθε χρήστη, η αναλογία του PG με το VG είναι που κάνει τη διαφορά, σχετικά με τις ιδιότητες του υγρού αναπλήρωσης που επιλέξατε.

Από την αναλογία αυτή θα εξαρτηθεί η ποσότητα του ατμού που παράγεται από τη συσκευή σας, η αίσθηση που θα έχει η «ρουφηξιά» στον λαιμό σας, όσο και η αίσθηση της γεύσης που επιλέξατε.

Η προπυλενογλυκόλη (PG – Propylene glycol)

Η ουσία αυτή προσδίδει το λεγόμενο «χτύπημα στον λαιμό», δηλαδή την αίσθηση που μπορεί να προσομοιάζει αυτή του καπνίσματος και η οποία είναι απαραίτητη για πολλούς πρώην καπνιστές που αντικατέστησαν τη συνήθειά τους με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Εφόσον επιθυμείτε αυτή την αίσθηση, τότε μπορείτε να επιλέγετε υγρά αναπλήρωσης με μεγαλύτερη αναλογία στην προπυλενογλυκόλη.

Επίσης, κάτι εξίσου σημαντικό, είναι ότι η PG κάνει πιο «πλούσια» τη γεύση (flavor) των αρωματικών ουσιών που περιέχει το υγρό αναπλήρωσης, άρα αν θέλετε να απολαμβάνετε στο μάξιμουμ τη γεύση π.χ. του μπισκότου που έχετε επιλέξει, και πάλι καλό είναι να προτιμάτε τα υγρά με περισσότερο PG.

Η Φυτική Γλυκερίνη (VG – Vegetable Glycerin)

Η VG, αν επιλεγεί σε υψηλότερη αναλογία, προκαλεί περισσότερο και πιο πυκνό ατμό κατά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οπότε αν τα «σύννεφα» ατμού είναι αυτά που σας αρέσουν σε αυτή τη συνήθεια, τότε σίγουρα πρέπει να παίρνετε υγρά με περισσότερη φυτική γλυκερίνη. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε πως ό,τι «κερδίζετε» σε ατμό, το χάνετε σε γεύση και σε «χτύπημα» στον λαιμό, χαρακτηριστικά που εφόσον τα επιθυμείτε, θα πρέπει να συμπεριλάβετε κι αρκετή PG στο υγρό σας.

Πώς επηρεάζει η συσκευή μας την ατμιστική εμπειρία

Στις συσκευές οι οποίες επιτρέπουν ορισμένες επιλογές, μπορούμε να προσαρμόσουμε αναλόγως της ατμιστική εμπειρία μας.

Ρύθμιση έντασης της μπαταρίας

Οι περισσότερες συσκευές επιτρέπουν τον καθορισμό των watt ή των volt με τα οποία θα λειτουργεί η μπαταρία. Με τα watt ρυθμίζουμε την παραγόμενη ενέργεια ενώ με τα volt την ποσότητα του ρεύματος που θα περάσει από τον ατμοποιητή. Όσο αυξάνουμε το ένα αυξάνεται αναλογικά και το άλλο και αντίθετα, οπότε ο χρήστης αρκεί να κάνει δοκιμές και να έχει στο μυαλό του τον ένα τρόπο μέτρησης, ώστε να μην μπερδεύεται. 

Όταν αυξάνουμε τα watt, τότε ατμοποιούμε μεγαλύτερη ποσότητα υγρού με κάθε εισπνοή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη παραγωγή «σύννεφων ατμού», για όποιον προτιμά κάτι τέτοιο. Το ίδιο ισχύει βέβαια και με την αύξηση των volt.

Με τον τρόπο αυτόν ωστόσο, η αντίσταση ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της πιο γρήγορα, αφού τη διαπερνά περισσότερο ρεύμα, ενώ καλό είναι να επιλέγετε την κατάλληλη αντίσταση που θα μπορεί να «σηκώσει» μια υψηλή ένταση σε watt/volt. Η επιλογή της κατάλληλης αντίστασης αναλόγως της έντασης που χρησιμοποιούμε επηρεάζει την ατμιστική εμπειρία αναλόγως.

Εάν δεν μας ενδιαφέρει η ποσότητα του παραγόμενου ατμού, τότε ρυθμίζουμε την ένταση σε χαμηλότερα watt/volt, ώστε να επεκτείνουμε και τη διάρκεια ζωής της αντίστασης του ατμοποιητή.

Εάν επιθυμούμε πιο «σφιχτή» τζούρα, τότε κλείνουμε κάποιους από τους αεραγωγούς της συσκευής, εφόσον υπάρχουν, ώστε να περιορίσουμε τον εισπνεόμενο αέρα.

Μπαταρίες

Στις περισσότερες συσκευές η  μπαταρία είναι ενσωματωμένη, όπως ισχύει και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης, μόνο που σε αυτά ολόκληρη η συσκευή απορρίπτεται όταν τελειώσει η μπαταρία, καθώς δεν επαναφορτίζεται. Σε ορισμένες συσκευές και μάρκες χρησιμοποιούνται και αποσπώμενες, ενώ προκειμένου να αυξηθεί ο χρόνος χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, για κάποιες συσκευές παρέχεται ειδικά διαμορφωμένο power bank, που προσφέρει κάποιες επιπλέον φορτίσεις.

Η χωρητικότητα της μπαταρίας μετριέται σε mah – όσο περισσότερα, τόσο περισσότερο διαρκεί η μπαταρία μέχρι να χρειαστεί επαναφόρτιση.

Ειδικά για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, προκειμένου να υπολογίσετε πόσο θα διαρκέσει η μπαταρία, συμβουλευτείτε τον ακόλουθο πίνακα:

Μπαταρία με ισχύ 300mAh προσφέρει περίπου 300 ατμίσματα

650mah προσφέρει περίπου 500 ατμίσματα

1100mAh προσφέρει περίπου 900 ατμίσματα

1300mAh προσφέρει περίπου 800 – 1100 ατμίσματα

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο τρόπος ατμίσματος επηρεάζει και τη διάρκεια της μπαταρίας, όπως και η επιλογή των watt/volt όταν κάνουμε χρήση της συσκευής μας.