Επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Tips και Συμβουλές

Μύθοι και Αλήθειες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Από τη στιγμή που εφευρέθηκε το ηλεκτρονικό τσιγάρο, και το αγκάλιασαν εκατομμύρια καπνιστές σε όλο τον κόσμο προκειμένου να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια, παρατηρήθηκαν πάρα πολλά περιστατικά ακραίας παραπληροφόρησης. Η παραπληροφόρηση αυτή, πολλές φορές έφτανε στα όρια του ασύστολου ψεύδους, ή και της ολικής παραποίησης της πραγματικότητας και των επιστημονικών πορισμάτων.

Πάμε να δούμε κάποιους βασικούς μύθους για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ποια είναι η αλήθεια, με βάση τη συνολική μελέτη του Δημόσιου Οργανισμού Υγείας της Αγγλίας, που περιλαμβάνει όλα τα πορίσματα των πιο αξιόπιστων ερευνών που έχουν εκπονηθεί για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η έκθεση αφορά στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ νέων και ενηλίκων, που πωλούνται σε πιστοποιημένα e-cig stores, τη στάση του κοινού, την αποτελεσματικότητα στη διακοπή του καπνίσματος, όσο και ενημερώσεις σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και τον ρόλο της νικοτίνης.

Μύθος: Το άτμισμα βλάπτει όσο το κάπνισμα

Αλήθεια: Το άτμισμα είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, το άτμισμα προκαλεί μόνο ένα μικρό μέρος των κινδύνων του καπνίσματος και η μετάβαση από το κάπνισμα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ο καθηγητής John Newton, Διευθυντής για τη Βελτίωση της Υγείας του PHE δήλωσε:

«Η μελέτη ενισχύει τη διαπίστωση ότι το άτμισμα ενέχει μόνο ένα μέρος του κινδύνου που προκαλεί το κάπνισμα, αφού είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβές. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές πιστεύουν ψευδώς ότι ο ατμός είναι τόσο επιβλαβής όσο το κάπνισμα ή απλά δεν το γνωρίζουν»!

Η καθηγήτρια Ann McNeill, επικεφαλής συγγραφέας και καθηγήτρια της Τοξικολογίας στο King's College London δήλωσε:

«Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το ότι οι καπνιστές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι είναι αυτό που προκαλεί τη βλάβη στην υγεία τους. Όταν οι άνθρωποι καπνίζουν τσιγάρα, εισπνέουν ένα θανατηφόρο μείγμα 7.000 συστατικών καπνού, 70 εκ των οποίων είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο».

Το BBC σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται στις ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όπως είναι οι απρόβλεπτες μακροπρόθεσμες συνέπειες, καταλήγοντας ότι «όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν μέχρι τώρα, αυτές θα είναι σίγουρα πολύ μικρότερες σε σχέση με το συμβατικό κάπνισμα».

Ο Δρ. Παναγιώτης Κατωπόδης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ρώμης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής και Επιστημονικός Διευθυντής “Ιατρικού Κέντρου” Περιστερίου είπε: «Τα οφέλη που παρατηρώ, σε μένα τον ίδιο αλλά και στους ασθενείς μου από το άτμισμα, είναι τα ίδια ακριβώς που παρατηρούνται σε όσους κόβουν το κάπνισμα. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί σε σπειρομετρήσεις, στην καλύτερη αναπνοή, καλύτερη όσφρηση, γεύση, κι αντοχή, ενώ σε εκατοντάδες διεθνείς μελέτες αποδεικνύεται ότι τα οφέλη για τους ατμιστές που κόβουν το κάπνισμα είναι σταθερά».

O Riccardo Polosa, ειδικός στην Ιατρική σε θέματα εθισμού στον καπνό, δηλώνει: «Σύμφωνα με έρευνες ινστιτούτων περιβαλλοντικής προστασίας, οι ατμιστές θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για την ποιότητα του αέρα της πόλης τους, παρά για το άτμισμά τους! Αν ο κίνδυνος για την υγεία που προκύπτει από το κάπνισμα είναι 100, τότε από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι 4. Η επιλογή είναι δική σας».

Μύθος: Η νικοτίνη δημιουργεί τις σημαντικότερες βλάβες στον οργανισμό

Αλήθεια: Υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση σχετικά με τη νικοτίνη: Οι περισσότερες βλάβες στην υγεία από το κάπνισμα δεν προκαλούνται από αυτή την ουσία.

 

Οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά σε αντίθεση με ό, τι πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία, η νικοτίνη προκαλεί ελάχιστη ή και καθόλου βλάβη. Ο τοξικός καπνός είναι ο ένοχος και η συντριπτική αιτία όλων των ασθενειών και του θανάτου που σχετίζονται με το κάπνισμα. Πλέον, υπάρχουν περισσότεροι εναλλακτικοί τρόποι λήψης νικοτίνης από ποτέ, όπως τσιρότα νικοτίνης, ρινικό σπρέι, παστίλιες και ηλεκτρονικά τσιγάρα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η Δρ. Ann McNeill, Καθηγήτρια στο Τμήμα Εξάρτησης από τον Καπνό στο King’s College του Λονδίνου, τονίζει: «Οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά σε αντίθεση με ό, τι πιστεύει η μεγάλη πλειοψηφία, η νικοτίνη προκαλεί ελάχιστη -αν υπάρχει κάποια- βλάβη. Ο τοξικός καπνός είναι ο ένοχος και η συντριπτική αιτία όλων των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα και τον θάνατο των καπνιστών».

Μύθος: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βοηθάει πραγματικά τους καπνιστές να κόψουν τη συνήθειά τους

Αλήθεια: Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου βελτιώνει αποδεδειγμένα τον ρυθμό μείωσης των καπνιστών.

 

Σε πρόσφατη μεγάλη έρευνα στην Ολλανδία, καταδεικνύεται ότι οι τρεις στους τέσσερις ατμιστές θα συνέχιζαν το κάπνισμα αν δεν υπήρχε το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Κατά μέσο όρο, οι ατμιστές επιχείρησαν 5,1 προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος προτού κάνουν τη μετάβαση από το κανονικό τσιγάρο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σε μελέτη στην Αυστραλία, φαίνεται ότι υπάρχουν έως και 124% περισσότερες πιθανότητες να κόψει κάποιος το τσιγάρο με το άτμισμα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα μια έκθεση ειδικής επιτροπής που προτείνει «ισχυρότερη δράση» της ΕΕ σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου. Στη σχετική διάταξη αναφέρεται ο ρόλος του ηλεκτρονικού τσιγάρου για τη βοήθεια που προσφέρει στους καπνιστές να κόψουν τη βλαβερή συνήθεια. Όπως προκύπτει, «πάνω από έξι εκατομμύρια καπνιστές στην ΕΕ μπόρεσαν να μειώσουν σημαντικά τις βλάβες στην υγεία τους μεταβαίνοντας πλήρως σε εναλλακτικές λύσεις μειωμένου κινδύνου, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο».

Στην Αγγλία, τέλος, ανοίγει ο δρόμος για την επίσημη ιατρική συνταγογράφηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων για όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Σύμφωνα με οδηγίες του αγγλικού ΕΟΦ (MHRA) αναμένεται να δοθεί ιατρική άδεια σε ορισμένα προϊόντα ατμίσματος, ειδικά για τους καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια. Η Αγγλία θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα που προβαίνει σε αυτή την κίνηση.

Η Δρ. Caitlin Notley Ιατρική Σχολή του Norwich, ανέφερε: «Βρήκαμε ότι το άτμισμα βοηθάει στη μακροπρόθεσμη αποχή από το κάπνισμα. Όχι μόνο αντικαθιστά πολλά στοιχεία του καπνίσματος, αλλά προσφέρει επίσης και ευχαρίστηση, ενώ είναι και φθηνότερο από το κάπνισμα. Αλλά το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που βρήκαμε ήταν ότι το άτμισμα ενθαρρύνει τους καπνιστές να το κόψουν, ακόμα και αυτούς που δεν το είχαν σχεδιάσει»

Μύθος: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί τον προπομπό για τη μετάβαση στο κάπνισμα, για τους νέους

Αλήθεια: Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν οδηγεί στο κάπνισμα. Η χρήση τους μάλιστα συνδέεται μόνο με όσους ήταν ή είναι καπνιστές.

 

Η καθηγήτρια Linda Bauld, συγγραφέας και καθηγήτρια Πολιτικής Υγείας, University of Stirling και Πρόεδρος της Συμπεριφορικής Έρευνας για την Πρόληψη του Καρκίνου, Cancer Research UK δήλωσε:

«Εκφράστηκε η ανησυχία ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα οδηγήσει τους νέους στο κάπνισμα. Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έρευνα δείχνει σαφώς ότι η τακτική χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ νέων, κάτω των 18 ετών, που δεν έχουν καπνίσει παραμένει αμελητέα, λιγότερο από 1%, και το κάπνισμα των νέων συνεχίζει να μειώνεται με ενθαρρυντικό ρυθμό. Πρέπει να παρακολουθούμε στενά αυτές τις τάσεις, αλλά μέχρι στιγμής τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν λειτουργούν ως πυλωροί για το κανονικό κάπνισμα μεταξύ των νέων».

Το BBC για το ίδιο ερώτημα, απαντάει με ακριβή στατιστική: Στην Αγγλία μόλις το 0,2% των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν ήταν προηγουμένως καπνιστές.

Μύθος: Το «παθητικό άτμισμα» βλάπτει τους ανθρώπους κοντά στον χρήστη ηλεκτρονικού τσιγάρου

Αλήθεια: Ουσιαστικά, δεν υπάρχει «παθητικό άτμισμα»

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, όσοι δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά εισπνέουν τον ατμό των γύρω τους, λαμβάνουν πολύ λιγότερη νικοτίνη σε σχέση με τους παθητικούς καπνιστές.

«Θα ήταν τραγικό εάν χιλιάδες καπνιστές που θα μπορούσαν να διακόψουν τη συνήθειά τους με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου αποθαρρυνθούν λόγω των εσφαλμένων φόβων τους», αναφέρουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους, ενώ ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας καλεί τους καπνιστές και έναν αριθμό φορέων να ενεργήσουν βάσει των αποδεικτικών στοιχείων…

Επίσης, σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Occupational and Environmental Hygiene» καταδεικνύεται ότι το «παθητικό άτμισμα» δεν είναι καθόλου επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων που το δέχονται. 

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης έρευνας, προκαλούνταν ατμός επί 12 ώρες σε ένα δωμάτιο 137 κυβικών μέτρων, που προσομοίαζε μια αίθουσα συναντήσεων. Στη συνέχεια αναλύθηκαν τα δείγματα του αέρα. Το αποτέλεσμα; 

«Τα δείγματα του αέρα περιείχαν βλαβερές ουσίες σε ποσότητες πολύ πιο χαμηλές από το επιτρεπτό όριο. Το άτμισμα σε κλειστούς χώρους δεν παράγει χημικά κατάλοιπα σε ποσότητες που βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία», όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες από το Altria Client Services.