Ηλεκτρονικό τσιγάρο και μπαταρία: Tips για ασφαλές άτμισμα

Ηλεκτρονικό τσιγάρο και μπαταρία: Tips για ασφαλές άτμισμα
Tips και Συμβουλές
Τον τελευταίο καιρό δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα που μιλούν για μπαταρίες ηλεκτρονικού τσιγάρου που εκρήγνυνται και αυτό είναι λογικό να σας βάζει σε σκέψεις. Τι ισχύει όμως τελικά;

Αρχικά να τονίσουμε ότι σύμφωνα με το Battery University οι πιθανότητες του να εκραγεί μια μπαταρία είναι 1 στα 10 εκατομμύρια επομένως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο. Παρόλα αυτά ένας ατμιστής ηλεκτρονικού τσιγάρου θα πρέπει να βάζει πάνω από όλα την ασφάλειά του. Ο απλούστερος τρόπος να εξασφαλίσετε το ασφαλές άτμισμα είναι η επιλογή ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων (ηλεκτρονικών τσιγάρων και υγρών αναπλήρωσης) όπως αυτά που σας προσφέρουμε στην alter eGo. Αλλά επίσης σημαντικό είναι να τηρείτε και κάποιους απλούς κανόνες ασφαλείας τους οποίους θα σας αναφέρουμε αναλυτικά στο άρθρο μας.

Σήμερα, θα μιλήσουμε και για το τι πρέπει και το τι δεν πρέπει να κάνετε προκειμένου να διαφυλάξετε την ασφάλεια της μπαταρίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου σας ξεκινώντας από τα βασικά.

Η ανατομία μιας μπαταρίας ηλεκτρονικού τσιγάρου


Η μπαταρία που χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας δεν διαφέρει καθόλου από αυτήν του αγαπημένου σας smartphone, του tablet κλπ. Οι μπαταρίες αυτές κυκλοφορούν σε διάφορα σχέδια και μεγέθη και οι περισσότερες από αυτές είναι κατασκευασμένες με τεχνολογία ιόντων λιθίου για ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια.

Όπως λοιπόν με κάθε ηλεκτρονική συσκευή έτσι και με το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας διατρέχετε τον ίδιο ακριβώς κίνδυνο εάν δεν χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας σύμφωνα με τα όσα προτείνει ο κατασκευαστής. Η μόνη διαφορά που έχουν οι μπαταρίες των smartphones με αυτές των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ότι οι πρώτες κατασκευάζονται ειδικά για τη συσκευή από την οποία χρησιμοποιούνται.

Στην περίπτωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυτό δεν ισχύει πάντα καθώς πολλοί ατμιστές επιχειρούν να πειραματιστούν με το άτμισμα χρησιμοποιώντας συσκευές mods τις οποίες τροποποιούν με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγουν μεγάλα σύννεφα ατμού και να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Κατά συνέπεια, πολλές φορές επιλέγουν άλλο τύπο μπαταρίας από αυτόν που προτείνει ο κατασκευαστής μη έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις και άρα αυξάνουν τις πιθανότητες κάτι να πάει στραβα.

Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την έκρηξη μιας μπαταρίας ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι επίσης η κακή χρήση της συσκευής, τα φθηνά ανταλλακτικά και τα κακής ποιότητας ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά επίσης και η χρήση πολυχρησιμοποιημένων μπαταριών.

Μερικά tips για ακόμα πιο ασφαλές ηλεκτρονικό άτμισμα…


  1. Επιλέγετε πάντα ποιοτικά προϊόντα. Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο ή mod υψηλής ποιότητας και με την κατάλληλη πιστοποίηση είναι μια σωστή και ασφαλής επένδυση. Άλλωστε πλέον στην αγορά κυκλοφορούν ποιοτικά προϊόντα σε πολύ οικονομικές τιμές.

  2. Κάντε την έρευνά σας πριν αποκτήσετε μια μπαταρία. Αν έχετε mod στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η μπαταρία θα σας προτείναμε να κάνετε την έρευνά σας και να συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή ή το έμπειρο προσωπικό ενός καταστήματος ηλεκτρονικών τσιγάρων προκειμεένου να κάνετε τη σωστή επιλογή, για την καλύτερη ασφάλειά σας.

  3. Αποκτήστε έναν ποιοτικό φορτιστή. Το ξέρατε ότι η υπερφόρτιση ή η εκφόρτιση μπορεί καμιά φορά να προκαλέσουν έκρηξη; Ένας «έξυπνος» φορτιστής που σας ενημερώνει όταν οι μπαταρίες του ηλεκτρονικού τσιγάρου σας έχουν φορτίσει είναι ιδανικός για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

  4. Μη μεταφέρετε τις μπαταρίες χωρίς θήκη. Με αυτόν τον τρόπο δεν τις αφήνετε εκτεθειμένες στο περιεχόμενο της τσέπης ή της τσάντας σας το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη και σε ορισμένες περιπτώσεις έκρηξη! Η έκρηξη οφείλεται αποκλειστικά σε βραχυκύκλωμα της μπαταρίας και αυτό μπορεί να συμβεί αν έχει φθαρεί το μονωτικό κάλυμμα της μπαταρία σας (ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ το μονωτικό κάλυμμα) και η μπαταρία σας ακουμπήσει σε μεταλλικό αντικείμενο (πχ τα κλειδιά σας). Επίσης αν μεταφέρετε τις μπαταρίες σας χωρίς θήκη, είναι πιθανόν να προκληθούν φθορές στο κάλυμμα της μπαταρίας σας.

  5. Προσοχή στον καιρό! Τόσο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες όσο και οι πολύ χαμηλές μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στη μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Φροντίστε λοιπόν να τις αποθηκεύετε σε ένα μέρος με κανονική θερμοκρασία και όχι για παράδειγμα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου όταν έξω έχει παγωνιά ή καύσωνα.

  6. Χρησιμοποιείτε το σωστό φορτιστή. Όπως οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές έτσι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας είναι προτιμότερο να φορτίζει με το φορτιστή που περιείχε η συσκευασία και όχι ας πούμε με το φορτιστή της φωτογραφικής μηχανής που τυγχάνει να έχετε στην τσάντα σας. Εάν ο φορτιστής που χρησιμοποιείτε έχει υψηλότερα volt από αυτά που απαιτούνται μπορεί να υπερθερμάνει τη συσκευή σας και να δημιουργήσει πρόβλημα στη μπαταρία.

  7. Μην χρησιμοποιείτε μπαταρίες με φθαρμένο κάλυμμα. Όταν διαπιστώσετε φθορές στο κάλυμμα της μπαταρίας σας, αμέσως σταματήστε την χρήση της. Όπως εξηγήσαμε και πιο πάνω, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε βραχυκύκλωμα.

  8. Αποφύγετε τη φόρτιση σε εύφλεκτες επιφάνειες. Αν μέχρι σήμερα αφήνατε το mod σας να φορτίσει πάνω στο μαξιλάρι σας μέχρι να βγείτε από το μπάνιο ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

  9. Μην αφήνετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας να αδειάσει. Η υπερβολική φόρτιση και η υπερβολική εκφόρτιση μπορεί να προκαλέσουν βλάβη και να αποδυναμώσουν την ισχύ της μπαταρίας, γι΄αυτό καλό είναι να παρακολουθείτε τη διαδικασία της φόρτισης.

  10. Μη χρησιμοποιείτε ελαττωματικές μπαταρίες. Εάν διακρίνετε κάποια βλάβη στη μπαταρία ή στη συσκευασία της ή κάποια δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια της φόρτισης τότε απαλλαγείτε από αυτήν την μπαταρία και αντικαταστήστε την με μια καινούργια.

Όπως διαπιστώσατε η έκρηξη της μπαταρίας ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου αν και εξαιρετικά σπάνια οφείλετε κυρίως στα κακής ποιότητας προϊόντα που μπορεί να επιλέξει κανείς για λόγους οικονομίας αλλά και στην αμέλεια του ίδιου του ατμιστή. Τα παραπάνω tips θα σας βοηθήσουν να διαφυλάξετε την ασφάλειά σας ενώ ατμίζετε και τα ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα του e-shop και των καταστημάτων alter eGo θα φροντίσουν έτσι ώστε να αποκτήσετε την ιδανική μπαταρία για το mod σας γρήγορα, εύκολα και ασφαλώς οικονομικά!