Πώς να βοηθήσω κάποιον να απαλλαγεί από τα τσιγάρα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Πώς να βοηθήσω κάποιον να απαλλαγεί από τα τσιγάρα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Tips και Συμβουλές
Όλοι γνωρίζουμε τουλάχιστον έναν καπνιστή και μάλιστα τις περισσότερες φορές τυχαίνει να είναι και ένας πολύ κοντινός μας άνθρωπος. Αν θέλετε να βοηθήσετε κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή κάποιον φίλο να διακόψει το κάπνισμα και να γίνει ατμιστής τότε όσα γράφονται παρακάτω σας αφορούν!

Βήμα 1ο: Μάθετε περισσότερα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο & το άτμισμα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια συσκευή, η οποία βασίζεται στην ατμοποίηση υγρών (που αποτελούνται από φυτική γλυκερίνη και προπυλενογλυκόλη) και όχι στην καύση βλαβερών ουσιών, όπως η πίσσα και άλλες τοξικές ουσίες. Ο ατμιστής (αυτός που χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο) εισπνέει τον ατμό που παράγεται από τη συσκευή και τον εκπνέει, περίπου όπως και όταν καπνίζει.

Είναι όμως ασφαλές;

Βάσει πρόσφατης έρευνας του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας, αποδείχθηκε ότι: το άτμισμα είναι έως και 95% λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα και ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια πιθανά πολύ αποτελεσματικό στην διακοπή του καπνίσματος.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα προτερήματά του μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το νέο eBook μας (θα σας χρειαστεί και αργότερα).

Βήμα 2ο: Πιστέψτε στην αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ΜΠΟΡΕΙ να βοηθήσει έναν καπνιστή να κόψει το κάπνισμα γιατί μπορεί να του προσφέρει παρόμοια εμπειρία με αυτήν του καπνίσματος. Σκεφτείτε το! Η νικοτίνη που περιέχεται στα υγρά αναπλήρωσης (το υγρό με το οποίο γεμίζει ο ατμοποιητής) ηλεκτρονικού τσιγάρου δημιουργεί παρόμοια αίσθηση «χτυπήματος» στο λαιμό όπως με το τσιγάρο. Επίσης, ο τρόπος ατμίσματος μοιάζει αρκετά με αυτόν του καπνίσματος, με σημαντική διαφορά ότι ο ατμιστής εισπνέει και εκπνέει ατμό.

Βήμα 3ο: Χαρίστε του/της ένα starter kit.
Μην ανησυχείτε! Η επιλογή ενός starter kit δεν είναι τόσο δύσκολη, ιδιαίτερα αν ακολουθήσετε τα παρακάτω tips:

i) Φροντίστε το kit να περιλαμβάνει 2 μπαταρίες.

ii) Αν το αγοράσετε online, θα πρέπει να ελέγξετε ότι πρόκειται για κάποιο εξειδικευμένο e-shop με πιστοποιημένα και ελεγμένα προϊόντα.

iii) Μην τσιγκουνευτείτε τα χρήματα. Όσο πιο ποιοτική είναι η συσκευή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ο καπνιστής να μείνει προσηλωμένος στο στόχο του/της.

Η κάθε συσκευή συνοδεύεται συνήθως από αναλυτικές οδηγίες. Μπορείτε όμως να επισκεφθείτε ένα από τα καταστήματά μας και να ζητήσετε από το εξειδικευμένο προσωπικό μας να σας λύσει τυχόν απορίες όποτε θέλετε.

Βήμα 4ο: Αγοράστε του/της ένα υγρό αναπλήρωσης που δεν θα μπορεί να του αντισταθεί.

Δύο πράγματα παίζουν ρόλο στην απόφαση ενός καπνιστή να γίνει ατμιστής: η επιλογή του σωστού ηλεκτρονικού τσιγάρου και το κατάλληλο υγρό αναπλήρωσης. Εσείς έχετε το ένα, προχωράμε τώρα στο επόμενο.

Επιλέγοντας τη σωστή γεύση υγρού αναπλήρωσης αυξάνετε τις πιθανότητες ο καπνιστής σας να αντικαταστήσει επιτυχώς το κάπνισμα με το άτμισμα. Η ευρεία γκάμα γεύσεων δεν θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά σας.

Εάν πρόκειται να αγοράσετε μόνο μια γεύση υγρού αναπλήρωσης, τότε θα σας προτείναμε τις καπνικές γεύσεις για αρχή, καθώς κάνουν την μετάβαση πιο εύκολη για τον καπνιστή.

Όσο για την περιεκτικότητα σε νικοτίνη, εξαρτάται από την συχνότητα με την οποία καπνίζει ο συγκεκριμένος άνθρωπος και την ποσότητα των τσιγάρων. Αν καπνίζει ελαφρά τσιγάρα η σωστή περιεκτικότητα σε νικοτίνη είναι έως 0.9%. Αν καπνίζει μέτρια τσιγάρα η σωστή περιεκτικότητα σε νικοτίνη είναι 1,2%. Αλλιώς χρειάζεται ένα υγρό αναπλήρωσης με 1,8% περιεκτικότητα νικοτίνης. Αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος καπνίζει περισσότερο από 1 πακέτο την ημέρα, τότε πρέπει να ανέβουμε ένα επίπεδο.

Βήμα 5ο: Μυήστε τον/την σε έναν νέο τρόπο ζωής.

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το σημείο πολύ λίγα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά. Παρόλ’ αυτά η σωστή προσέγγιση έχει σημασία. Ελάτε να κάνουμε μαζί μια πρόβα:

  1. Ξεκινήστε διατυπώνοντας την ανησυχία σας γύρω από το κάπνισμα.

  2. Αναφερθείτε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και στα όσα μάθατε.

  3. Παροτρύνετε τον καπνιστή σας να δοκιμάσει το άτμισμα δίνοντάς του/της το kit.

  4. Ενθαρρύνετε τον/την να ενημερωθεί για αυτό (θυμάστε το eBook που κατεβάσατε παραπάνω;;).

Φυσικά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η μετατροπή από το κάπνισμα στο άτμισμα δεν γίνεται πάντοτε αυτόματα. Επίσης, η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα, Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνετε υπομονή!

Τέλος, μπορείτε να του/της συστήσετε το blog μας για tips, συμβουλές και διάφορα άρθρα σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά και τη σελίδα μας στο Facebook, όπου υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα ατμιστών.

Καλή επιτυχία!