Η ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου από το 1963 μέχρι σήμερα

Η ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου από το 1963 μέχρι σήμερα
Tips και Συμβουλές
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων καπνιστών από όλο τον κόσμο και να τους προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ομοιότητά του με το παραδοσιακό τσιγάρο, το χαμηλό κόστος και η τεχνολογική υπεροχή του το έκαναν να διακριθεί ανάμεσα σε όλα τα άλλα προϊόντα εναλλακτικού καπνίσματος, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι πωλήσεις του θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις των παραδοσιακών τσιγάρων, το αργότερο μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η πορεία του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν ήταν πάντοτε ανοδική, καθώς δέχτηκε σφοδρή επίθεση στο ξεκίνημά του και συνεχίζει να δέχεται, από όσους έχουν προσωπικό όφελος από την καπνοβιομηχανία και τον φόρο των τσιγάρων.

Η ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι και σήμερα!
1963:  Μια ιδέα γεννιέται…

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, το πρώτο ηλεκτρονικό τσιγάρο εμφανίστηκε το 1963, όταν ο εφευρέτης Η. Gilbert σχεδίασε μια συσκευή η οποία παρήγαγε ατμό μέσω θέρμανσης και όχι μέσω καύσης. Όμως, εκείνη την εποχή το κάπνισμα δεν ήταν ακόμα ενοχοποιημένο για θανατηφόρες ασθένειες και αποτελούσε μια κοινωνικά αποδεκτή συνήθεια. Από την άλλη μεριά, οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες, παρότι γνώριζαν πόσο επιβλαβές ήταν για την υγεία το προϊόν τους, αρνήθηκαν να επενδύσουν σε αυτή την επαναστατική συσκευή, γιατί πολύ απλά το κάπνισμα τους προσέφερε αμύθητα κέρδη.

2000: Ένα δυσάρεστο γεγονός έρχεται να αλλάξει την καθημερινότητα εκατομμυρίων καπνιστών.

Χρόνια μετά την αρχική εφεύρεση που θα άλλαζε μια και καλή την συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, ένας φαρμακοποιός από την Κίνα, ο Hon Lik, χάνει τον πατέρα του από καρκίνο και αποφασίζει να σχεδιάσει μια συσκευή που θα προσφέρει στους καπνιστές «ασφαλέστερο» κάπνισμα μέσω ατμού και όχι καύσης.

2004: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο γίνεται πραγματικότητα


Τέσσερα χρόνια αργότερα, το όνειρο του Lik γίνεται πραγματικότητα όταν κατασκευάζονται τα πρώτα ηλεκτρονικά τσιγάρα με την ονομασία “Ruyan”, που σημαίνει «όμοιο με το κάπνισμα» και προωθούνται στην Κινέζικη αγορά.

2005 – 2007: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο φτάνει στην Ευρώπη και την Αμερική.

Αυτή η πρωτότυπη συσκευή κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη, όπου οι καπνιστές αποτελούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού με την ελπίδα ότι θα καλύψει την ανάγκη τους για κάπνισμα, με κάτι λιγότερο βλαβερό. Επίσης, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο οικονομικό από το παραδοσιακό, με αποτέλεσμα να κερδίσει γρήγορα το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων καπνιστών και να επεκταθεί στην Αμερικανική αγορά.

2008: Η μεγάλη ζήτηση φέρνει ακόμα μεγαλύτερη προσφορά.

Η βιομηχανία έχει πλέον καταλάβει το όφελος από τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων και όλο και περισσότερες εταιρείες λανσάρουν νέα μοντέλα.

2009 – 2010: Οι πρώτες αντιδράσεις, η νομοθεσία και οι απαγορεύσεις.

Η προσπάθεια για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των e-cigs, ξεκίνησε, με το επιχείρημα ότι η νικοτίνη είναι φαρμακευτική ουσία και άρα, αφού το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει νικοτίνη, θα έπρεπε να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου. Γιατί όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τα παραδοσιακά τσιγάρα, τα οποία περιέχουν νικοτίνη;

Όπως ήταν φυσικό, οι εταιρίες ηλεκτρονικού τσιγάρου αντέδρασαν και δικαιώθηκαν αφού ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) αναγκάστηκε να υποχωρήσει βάσει δικαστικής απόφασης. Βέβαια, αυτή η απόφαση δεν επηρέασε καθόλου τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία συνέχισαν να δημοσιεύουν ψευδείς ανακοινώσεις για την επικινδυνότητα του προϊόντος δημιουργώντας αμφιβολίες στο ευρύ κοινό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων των ηλεκτρονικών τσιγάρων και τη δημιουργία αρνητικής εντύπωσης στους καταναλωτές.

Κάπως έτσι παρουσιάστηκε η ανάγκη για τη δημιουργία ομάδων/κοινοτήτων που αποτελούνταν από «ατμιστές» και είχαν ως στόχο την ανταλλαγή βάσιμων πληροφοριών και προσωπικών εμπειριών, σαν διέξοδος ενάντια στην απαγόρευση.

2011 – 2012: Η επιστημονική κοινότητα στηρίζει το «άτμισμα».

Τον επόμενο χρόνο, ξεκίνησαν να δημοσιεύονται οι πρώτες έρευνες σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ενισχύοντας τον ισχυρισμό ότι αυτή η συσκευή μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική στο κάπνισμα, για έναν καπνιστή.

Το 2012, ο καθηγητής Κ. Φαρσαλινός, με τη δημοσίευση της έρευνάς του, υπογράμμισε το γεγονός ότι το «άτμισμα» είναι σίγουρα προτιμότερο από το κάπνισμα, αλλάζοντας για πάντα την εικόνα των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Μάλιστα, λίγο καιρό αργότερα, μπορούσε κανείς να προμηθευτεί ένα e-cigarette ακόμα και από mini market της γειτονιάς του.

2013 – Σήμερα…

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κερδίζει ακόμα περισσότερο έδαφος με χιλιάδες καπνιστές να στρέφονται σε αυτό είτε για να κόψουν το κάπνισμα ή για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, χωρίς στερήσεις. Για να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των «ατμιστών», οι συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων εξελίσσονται ταχύτατα με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν, ήδη, στην αγορά συσκευές 3ης γενιάς. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία συσκευών που θα μπορούν να προστατέψουν το χρήστη από κακή χρήση, με αυτόματο τρόπο.

Παράλληλα, η παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ εντείνεται με απώτερο σκοπό την υψηλή φορολόγηση του προϊόντος και την αναβολή της εξέλιξής του.

Αν η παραπάνω ιστορία σας ενέπνευσε ώστε να μυηθείτε σε έναν νέο τρόπο ζωής με σύμμαχο το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το e-shop της alter eGo!