Κάπνισμα και Υγεία: Η καθημερινότητα χωρίς τσιγάρο

Κάπνισμα και Υγεία: Η καθημερινότητα χωρίς τσιγάρο
Tips και Συμβουλές
Οι έννοιες «κάπνισμα» και «υγεία» όταν βρίσκονται στην ίδια πρόταση συνήθως δημιουργούν αρνητικούς συνειρμούς και αυτό γιατί όλοι γνωρίζουμε πως οι καπνιστές επιβαρύνουν την υγεία τους με αυτήν τη συνήθεια.


Όμως, εκτός από τους πνεύμονες και την καρδιά, το κάπνισμα επηρεάζει επίσης και την καθημερινότητά τους. Ακόμα και εσείς, που απολαμβάνετε το κάπνισμα, σίγουρα θα βρίσκετε κάποια πράγματα, που συνδέονται με αυτό, ενοχλητικά. Όπως για παράδειγμα η έντονη μυρωδιά στα ρούχα, το κιτρίνισμα στα δάχτυλα ή την απότομη εναλλαγή στη διάθεσή σας.

Ας δούμε λοιπόν πώς θα βελτιωθεί η καθημερινότητά σας, όταν πάρετε την απόφαση να κόψετε το κάπνισμα:

Λιγότερο Άγχος

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλούς καπνιστές να λένε ότι το κάπνισμα έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, γιατί μειώνει το άγχος και το στρες. Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κάπνισμα και υγεία δεν είναι δύο έννοιες που σχετίζονται θετικά μαζί. Σκεφτείτε απλά πώς νιώθετε όταν βρίσκεστε σε έναν χώρο, που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Η προσμονή που έχετε είναι τόσο μεγάλη, καθώς ο οργανισμός σας αναζητά αυτές τις ουσίες και το άγχος αντί να μειώνεται, αυξάνεται.

Περισσότερες Αντοχές

Θα έχετε παρατηρήσει πόσο «βαραίνει» η αναπνοή σας κάθε φορά που ανεβαίνετε ένα παραπάνω σκαλί ή κάνετε κάτι κουραστικό. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω του καπνίσματος έχουν επιβαρυνθεί κατά πολύ οι καρδιακές και αναπνευστικές λειτουργείες του οργανισμού σας και αδυνατούν να υποστηρίξουν μια τέτοιου είδους άσκηση. Το εντυπωσιακό είναι ότι με το που σταματήσετε το κάπνισμα θα μπορέσετε να δείτε διαφορά στις αντοχές σας. Για μεγαλύτερη σωματική ευεξία, μπορείτε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας τη γυμναστική.

Λαμπερό Δέρμα

Αυτό αφορά κυρίως τις γυναίκες αλλά και άνδρες, που θέλουν το δέρμα τους να είναι λείο, απαλό και χωρίς ρυτίδες. Οι τοξικές ουσίες που περιλαμβάνονται στο τσιγάρο καταστρέφουν το δέρμα σας και ενισχύουν τη χαλάρωση. Επίσης, το χρόνιο κάπνισμα μπορεί να επηρεάζει και τον τόνο του δέρματος, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις λεγόμενες «ρυτίδες έκφρασης» γύρω από τα χείλη. Επομένως, όσο νωρίτερα το διακόψετε, τόσο καλύτερα για εσάς και το δέρμα σας.

Πλούσια Μαλλιά

Μπορεί να μην το πιστεύετε, αλλά έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει την εμφάνιση φαλάκρας στους άνδρες είναι το κάπνισμα. Για να διατηρήσετε τα πλούσια μαλλιά σας για πάντα (ή έστω για περισσότερο χρονικό διάστημα) πρέπει να προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από αυτήν τη συνήθεια, άμεσα.

Ευχάριστη Μυρωδιά

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αντιαισθητικό από το να μυρίζουν τα ρούχα, τα μαλλιά, το στόμα και τα χέρια ενός άνδρα ή μιας γυναίκας- οποιασδήποτε ηλικίας- τσιγάρο. Ακόμα και για τους ίδιους τους καπνιστές! Όσο και αν κρύβεστε πίσω από αρωματικά κεριά, κολόνιες και τσίχλες το πρόβλημα παραμένει, για αυτό χρειάζεται μια πιο δραστική λύση.

Καλύτερη Γεύση & Όσφρηση

Είναι αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα αλλοιώνει τη γεύση και την όσφρηση των καπνιστών, με αποτέλεσμα να «χάνουν» τη μισή απόλαυση από το φαγητό τους. Αυτό δεν είναι συχνά αντιληπτό από τους ίδιους τους καπνιστές, καθώς η διαδικασία γίνεται σταδιακά. Ο μόνος τρόπος να μάθετε πόσο έχει επηρεάσει το κάπνισμα τη γεύση σας είναι να το σταματήσετε. Λίγες μέρες αρκούν για να επανέλθουν οι αισθήσεις σας στα κανονικά τους επίπεδα και να διαπιστώσετε τι χάνατε όλον αυτόν τον καιρό.

Μεγαλύτερη Οικονομία

Αλήθεια, έχετε αναλογιστεί ποτέ πόσα χρήματα ξοδεύετε την εβδομάδα (το μήνα, το χρόνο!) για αυτήν τη συνήθεια; Σίγουρα πολύ περισσότερα, από ότι θα σας κοστίσει να επενδύσετε σε μια εναλλακτική μέθοδο καπνίσματος, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό τσιγάρο, η οποία θα σας βοηθήσει να το ελαττώσετε και τέλος να το κόψετε. Ξανασκεφτείτε το…

Ποιότητα Ζωής

Εδώ, δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις. Είναι γεγονός, ότι για να επανέλθουν οι πνεύμονες στα φυσιολογικά τους επίπεδα, χρειάζονται τουλάχιστον δέκα χρόνια αποχής. Έτσι, όσο νωρίτερα αποβάλλετε αυτήν την κακή συνήθεια, τόσο περισσότερα και ποιοτικά χρόνια θα ζήσετε.

Αν θέλετε και εσείς να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας, αλλά η διακοπή καπνίσματος σας φαίνεται βουνό, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πρόκειται για μια εναλλακτική στο κάπνισμα, που σας βοηθά να ελαττώσετε σταδιακά το κάπνισμα, ακόμα και να το σταματήσετε εντελώς!