Θέλω να ξεκινήσω το άτμισμα. Πόσο στοιχίζει η συνήθεια του ατμίσματος;

Θέλω να ξεκινήσω το άτμισμα. Πόσο στοιχίζει η συνήθεια του ατμίσματος;
Tips και Συμβουλές

Θέλω να ξεκινήσω το άτμισμα. Πόσα χρήματα πρέπει να επενδύσω; 

«Εάν δεν κάπνιζες, θα είχες αγοράσει δικό σου αυτοκίνητο με τα λεφτά που έχεις δώσει μέχρι τώρα». Αυτή είναι μια κλασική -και καθόλου υπερβολική- παρατήρηση που κάνει ένας 30αρης σε φίλο του καπνιστή που έχει ξεκινήσει το τσιγάρο, όπως οι περισσότεροι, στην ενηλικίωσή του. Όσο μεγαλώνει η ηλικία δε, το «κόστος» του καπνίσματος σε σχέση με την προοπτική αγοράς αυτοκινήτου, αυξάνεται αναλογικά σε… κυβικά, μέχρι που έρχεται μια ηλικία κατά την οποία ο καπνιστής συνειδητοποιεί ότι αν δεν είχε ξεκινήσει αυτή τη συνήθεια, -ή αν την είχε διακόψει νωρίτερα- θα είχε κάνει δικά του δύο ή και τρία αυτοκίνητα της επιλογής του…  

Ποτέ δεν είναι αργά όμως, για να διακόψουμε αυτή τη βλαβερή συνήθεια, πρωτίστως για τα τεράστια οφέλη που διαπιστώνουμε από την αρχή στην ήδη επιβαρυμένη υγεία μας, και δευτερευόντως για την τσέπη μας, διότι, κακά τα ψέματα, στην εποχή που ζούμε, κάθε ευρώ… μετράει. Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να κάνετε είναι μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών τσιγάρων!

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις το άτμισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Όπως γνωρίζουν καλά οι περισσότεροι καπνιστές, η διακοπή της συνήθειας δυστυχώς δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Υπάρχει όμως η πιο αποτελεσματική μέθοδος, χάρη στην οποία εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως λένε «όχι» στο τσιγάρο και το αντικαθιστούν με το άτμισμα, επιτυγχάνοντας έτσι κατά 95% λιγότερη βλάβη στην υγεία τους (όπως υποστηρίζουν πολλές ιατρικές μελέτες) και, όπως θα δείτε παρακάτω, μια πιο ποιοτική ζωή με περισσότερα διαθέσιμα ευρώ στην τσέπη!  

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο διακοπής του καπνίσματος (όπως υποστηρίζουν πολλές επιστημονικές μελέτες), για όσους θέλουν να κόψουν το τσιγάρο και δεν το έχουν καταφέρει με τις παραδοσιακές μεθόδους. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα εναλλακτικά του καπνού προϊόντα κατακτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στις προτιμήσεις των καταναλωτών σε αγορές όλου του κόσμου, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται δραστικά τα ποσοστά των ανθρώπων που καπνίζουν. 

Τα οφέλη από αυτή τη μετάβαση είναι τεράστια, κυρίως στην υγεία αλλά και στα οικονομικά σας, γεγονός που πιστοποιείται από δεκάδες επιστημονικές έρευνες αλλά και εκατομμύρια μαρτυρίες ατμιστών.  

Ως ηλεκτρονικό τσιγάρο εννοούμε μια συσκευή, η οποία θερμαίνει ένα υγρό, μετατρέποντάς το σε ατμό, ο οποίος αποδίδει στον χρήστη ευχάριστες γεύσεις ή/και νικοτίνη. Πρόκειται για μια διαδικασία που «μιμείται» το κάπνισμα, εξαιρώντας όμως τις χιλιάδες τοξικές καρκινογόνες ουσίες και την πίσσα που παράγονται κατά την καύση του καπνού και την εισδοχή του στον οργανισμό και στα πνευμόνια μας.

Είναι το άτμισμα φθηνότερο από το κάπνισμα; 

Στην alter ego υπολογίσαμε με ακρίβεια το οικονομικό όφελος που προκύπτει από την πρώτη μέρα κιόλας που ένας καπνιστής θα πετάξει το τελευταίο του πακέτο και θα ατμίσει την πρώτη του ρουφηξιά.  

Ας δούμε αρχικά το παράδειγμα του «μέσου» καπνιστή, που αγοράζει ένα πακέτο την ημέρα. Πληρώνει δηλαδή καθημερινά 4 ευρώ, ή 28 ευρώ την εβδομάδα ή 120 ευρώ τον μήνα -ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, αφού ξεπερνάει το 15% ενός μέσου μισθού στη χώρα μας.   

Γιατί να μην εξοικονομήσουμε αυτά τα χρήματα για πολύ καλύτερους λόγους και αγαθά που αξίζουμε; Δεν σας φαίνονται και τόσο πολλά; Τότε να σας ενημερώσουμε ότι μέσα σε έναν χρόνο αυτός ο καπνιστής δαπανά περίπου 1,5 μισθό (!) μόνο για αυτή τη βλαβερή συνήθεια, δηλαδή 1.460 ευρώ! Μέσα στη δεκαετία δε, χτυπάει το κεφάλι του σκεπτόμενος ότι θα μπορούσε να αγοράσει «τοις μετρητοίς» το αγαπημένο του αυτοκίνητο!  

Πάμε να υπολογίσουμε τώρα το αντίστοιχο ποσό που πληρώνει ο ίδιος «μέσος» καπνιστής, από τη στιγμή που πετάει το πακέτο και πιάνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο.  

Η αντίστοιχη ποσότητα του ενός πακέτου αντιστοιχεί σε 0,28ml υγρού αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, με τα 10ml να κοστίζουν στην alter ego από 4.90 ευρώ. Υπολογίζουμε ότι τα αναλώσιμα για αυτή την ποσότητα - κυρίως οι αντιστάσεις- κοστίζουν 0,11 ευρώ. Δηλαδή, το εβδομαδιαίο κόστος του ατμιστή είναι περίπου 14.81 ευρώ, όσο δηλαδή περίπου στοιχίζει ένα ποτό έξω ή μια μερίδα φαγητού! Και, το σημαντικότερο, σχεδόν το 1/3 από τα χρήματα που δαπανούσε εβδομαδιαίως καπνίζοντας!  

Μέσα στον μήνα λοιπόν, ο ατμιστής ξοδεύει από 60 ευρώ για όλα όσα αφορούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο του και, ετησίως, από 720 ευρώ – ένα ποσό κατά πολύ χαμηλότερο από τα 1.500 ευρώ που έδινε όσο κάπνιζε!  

Να σας το περιγράψουμε και αλλιώς, υπολογίζοντας όλες τις περιπτώσεις: Ο καπνιστής που κάνει μισό πακέτο την ημέρα δαπανά συνολικά από 750 ευρώ τον χρόνο και ο αντίστοιχος ατμιστής μόλις από 330 ευρώ. Για την περίπτωση του «θεριακλή», δε, που αποφασίζει να κάνει τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, η διαφορά που θα δει στην τσέπη του στο τέλος του χρόνου είναι τεράστια: Από τα δύο πακέτα την ημέρα και κόστος 240 ευρώ τον μήνα ή 2.920 ευρώ τον χρόνο, με το άτμισμα θα «πέσει» περίπου στα 60 ευρώ τον μήνα ή στα περίπου 720 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή θα πληρώσει μόλις το ¼ του ποσού που δαπανούσε μέχρι τώρα! Η διαφορά είναι τεράστια!  

Για να μην σας κουράζουμε άλλο με υπολογισμούς: Οι τρεις κατηγορίες καπνιστών (από τη χαμηλότερη κατανάλωση στην υψηλότερη) που θα κάνουν τη μετάβαση προτιμώντας την alter ego, θα δουν επιπλέον στην τσέπη τους στο τέλος του χρόνου περίπου 371 ευρώ o χαμηλότερος, 937 ευρώ ο «μέσος» και 2.254 ευρώ ο «θεριακλής»! 

Τι διαμορφώνει την τιμή του ηλεκτρονικού τσιγάρου; 

Η τιμή του ηλεκτρονικού τσιγάρου διαμορφώνεται από την αγορά της συσκευής -σας προτείνουμε ένα starter kit που τα έχει όλα- από τα υγρά αναπλήρωσης που ατμίζουμε κι από τα αναλώσιμα της συσκευής αυτής (αντιστάσεις, αλλαγή μπαταρίας αν χρειαστεί, φιλτράκια εάν δεν χρησιμοποιούμε επιστόμιο και το επιτρέπει η συσκευή μας). 

Τα αναλώσιμα των ηλεκτρονικών τσιγάρων και το κόστος τους 

Μοντέλα ηλεκτρονικών τσιγάρων, όπως και υγρά αναπλήρωσης, υπάρχουν πάρα πολλά. Ας δούμε το παράδειγμα ενός από τα δημοφιλέστερα της alter ego, και ιδιαίτερα επιτυχημένου και αποτελεσματικού στη διακοπή του καπνίσματος, του Aspire Vilter. 

Η συσκευή κοστίζει 16,90 ευρώ και δεν χρειάζεται αλλαγή. Η ανταλλακτική κάψουλα, που την αλλάζουμε περίπου κάθε εβδομάδα αν κάνουμε αρκετή χρήση, κοστίζει 3.50 ευρώ. Τα φιλτράκια, αν δεν χρησιμοποιούμε επιστόμιο, κοστίζουν 2.50 ευρώ τα 10. Τον μήνα λοιπόν, το κόστος των αναλώσιμων της συσκευής αυτής ανέρχεται στα 21,50 ευρώ (14 ευρώ οι ανταλλακτικές κάψουλες και 7.50 ευρώ τα φιλτράκια). 

Επίλεξε το υγρό που σου ταιριάζει 

Οι γεύσεις των υγρών αναπλήρωσης είναι δεκάδες και έγκεινται στο γούστο και στον «ουρανίσκο» του κάθε ενός. Συνιστάται για τους αρχάριους που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, να επιλέξουν μια καπνική γεύση, προκειμένου να προσαρμοστούν πιο εύκολα στη νέα τους συνήθεια.  

Οι τύποι των υγρών είναι δύο: Τα υγρά προπυλενογλυκόλης (PG) και τα υγρά φυτικής γλυκερίνης (VG). Ο πρώτος τύπος παράγει έντονη γεύση και έχει πιο δυνατό «χτύπημα» στον λαιμό, άρα ενδείκνυται για ατμιστές που έκοψαν πρόσφατα το κάπνισμα. Ο δεύτερος, παράγει μεγαλύτερα «σύννεφα ατμού». 

Ένα ζήτημα είναι το ποσοστό της νικοτίνης που θα περιέχει το υγρό αναπλήρωσης που επιλέξατε. Μια γενική συμβουλή είναι, ότι εάν καπνίζατε πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα, τότε ένα υγρό αναπλήρωσης με 12 mg είναι πιθανό να σας ταιριάζει. Αντίθετα, εάν δεν ήσασταν ποτέ φανατικός καπνιστής, τότε θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα υγρό αναπλήρωσης με περιεκτικότητα της τάξεως του 6mg – 3mg.  

Γενικά συνιστάται όσο περνάει ο καιρός και έχετε αφήσει πίσω σας το κάπνισμα, να μειώνετε σταδιακά το ποσοστό της νικοτίνης στα υγρά αναπλήρωσης. Ένας ατμιστής που ξεκινάει από τα 12mg ή τα 9mg, έπειτα από λίγους μήνες μπορεί να επιλέξει μικρότερες ποσότητες, με απώτερο στόχο τον μηδενισμό.

Το κόστος των υγρών αναπλήρωσης

Η μέση τιμή των 10ml του υγρού αναπλήρωσης στην alter ego ανέρχεται στα 4,99 ευρώ. Με αρκετή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ο μέσος ατμιστής καταναλώνει περίπου 100ml τον μήνα, άρα το συνολικό κόστος είναι περίπου 49,90 ευρώ, αν αγοράζουμε το κάθε μπουκαλάκι ξεχωριστά. Διότι, υπάρχει η δυνατότητα να ρίξουμε σημαντικά αυτό το κόστος, αν επιλέξουμε να «φτιάξουμε» μόνοι μας το υγρό, σε μεγαλύτερη ποσότητα! 

Τα Merlin Flavor Shots για παράδειγμα, με νικοτίνη 12mg στα 60ml βρίσκονται σε προσφορά και στοιχίζουν μόλις 12,90 ευρώ! Που σημαίνει ότι για την κατανάλωση περίπου των 100ml τον μήνα, το κόστος θα πέσει από τα 49,90 ευρώ αν παίρνετε κάθε μπουκαλάκι ξεχωριστά, στα 22 ευρώ περίπου!

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να ατμίζεις σωστά

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε κατά βάση, είναι να φροντίζετε να μην ξεμένετε από τα βασικά -από μπαταρία και από υγρά αναπλήρωσης.  

Κατά τα άλλα, απαιτείται μια απλή συντήρηση που συνίσταται στον έλεγχο της ορθής λειτουργίας της μπαταρίας, στον καθαρισμό της δεξαμενής και στην αλλαγή, όποτε χρειάζεται, της αντίστασης του ατμοποιητή. Σε πολλές μοντέρνες συσκευές, ο ατμοποιητής μαζί με τη δεξαμενή αντικαθίστανται κατευθείαν όταν μειωθεί η απόδοσή του. 

Σχετικά με τη μπαταρία, αρκεί να ελέγχετε ότι λειτουργεί σωστά και δεν έχει υποστεί κάποια βλάβη, να τη φορτίζετε με τον τρόπο που προτείνει ο κατασκευαστής και να φροντίζετε να μην συσσωρευτεί υγρό στους πόλους της. Σε αυτή την περίπτωση, την καθαρίζετε επιμελώς.

Σε περίπτωση που αρχίζετε να χρησιμοποιείτε Mods – συνίσταται μόνο για έμπειρους χρήστες- τότε ισχύουν διαφορετικοί κανόνες. Οι περισσότεροι, προτιμούν τις έτοιμες μπαταρίες των ηλεκτρονικών τσιγάρων που κυκλοφορούν στο εμπόριο από τις πιστοποιημένες εταιρείες. 

Το πότε χρειάζεται αλλαγή στις αντιστάσεις, θα το καταλάβετε μόνοι σας: Όταν παρατηρήσετε αλλοίωση στη γεύση -είτε πολύ δυσάρεστη σαν να είναι «καμένη», είτε αν η ρουφηξιά σας φαίνεται «άνοστη». Η αλλαγή της αντίστασης είναι μια εύκολη και απλή διαδικασία. Η διάρκειά της εξαρτάται από παράγοντες όπως η μάρκα,  ο τύπος της, τα watt λειτουργίας που έχετε επιλέξει, η συχνότητα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ατμίζετε (η ένταση της ρουφηξιάς), καθώς και από τον τύπο του υγρού αναπλήρωσης. Γενικά, οι περισσότερες αντιστάσεις καλό είναι να αλλάζονται έπειτα από την κατανάλωση λίγων δεκάδων ml υγρού αναπλήρωσης.

Ακόμα αναρωτιέσαι ποια η σωστή εισπνοή του ατμού;

Γενικά συνιστάται να μην κάνετε πολύ συχνές -κοφτές και συνεχόμενες- ρουφηξιές, αλλά να αφήνετε μερικά δευτερόλεπτα από τη μία ρουφηξιά στην άλλη. Με τον τρόπο αυτόν επιτρέπεται στο υγρό να θερμανθεί καλύτερα ώστε να απολαύσετε τη γεύση του στο μέγιστο, ενώ είναι καλό για τη συντήρηση της συσκευής. 

Προτιμήστε δηλαδή μεγάλες σε διάρκεια ρουφηξιές και όχι συνεχείς. Αλλά, κι αυτό το θέμα είναι υποκειμενικό – το σίγουρο είναι ότι έπειτα από λίγες ημέρες χρήσης, θα βρείτε τον τρόπο ατμίσματος που σας ταιριάζει!