Τα έξοδα και το μηνιαίο κόστος όταν ατμίζεις ηλεκτρονικό τσιγάρο

Τα έξοδα και το μηνιαίο κόστος όταν ατμίζεις ηλεκτρονικό τσιγάρο
Tips και Συμβουλές

Ποτέ δεν είναι αργά για να κόψουμε τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Το πιο αποτελεσματικό εργαλείο, με βάση επιστημονικές έρευνες, για να το επιτύχουμε αυτό, είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Με τη μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα, από την αρχή ήδη διαπιστώνουμε μεγάλα οφέλη, πρώτα στην υγεία και τους βιολογικούς μας δείκτες αλλά και στην τσέπη μας, διότι, κακά τα ψέματα, στην εποχή που ζούμε, κάθε ευρώ... μετράει.

Ακολουθούν κάποιοι γενικοί υπολογισμοί ώστε να διαπιστώσετε και μόνοι σας το οικονομικό όφελος, οι οποίοι ισχύουν για όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες το κόστος που αναφέρουμε αυξάνεται ή μειώνεται, αναλόγως. Οι παρακάτω υπολογισμοί ισχύουν για μια τυπική συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, χωρίς τη χρήση mod.

Το κόστος του ατμίσματος - Τι διαμορφώνει την τιμή του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Η τιμή του ηλεκτρονικού τσιγάρου διαμορφώνεται από την αγορά της συσκευής -σας προτείνουμε ένα starter kit που τα έχει όλα- από τα υγρά αναπλήρωσης που ατμίζουμε κι από τα αναλώσιμα της συσκευής αυτής (αντιστάσεις, αλλαγή μπαταρίας αν χρειαστεί, φιλτράκια εάν δεν χρησιμοποιούμε επιστόμιο και το επιτρέπει η συσκευή μας). Ελάχιστο είναι και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, που χρησιμοποιούμε για την επαναφόρτιση της μπαταρίας της συσκευής.

Τα αναλώσιμα των ηλεκτρονικών τσιγάρων και το κόστος τους

Μοντέλα ηλεκτρονικών τσιγάρων, όπως και υγρά αναπλήρωσης, υπάρχουν πάρα πολλά. Ας δούμε το παράδειγμα ενός από τα δημοφιλέστερα της alter ego, και ιδιαίτερα επιτυχημένου και αποτελεσματικού στη διακοπή του καπνίσματος, του Aspire Vilter.

Η συσκευή κοστίζει 14,90 ευρώ και δεν χρειάζεται αλλαγή. Η ανταλλακτική κάψουλα, που την αλλάζουμε περίπου κάθε εβδομάδα αν κάνουμε αρκετή χρήση, κοστίζει 3,50 ευρώ. Τα φιλτράκια, αν δεν χρησιμοποιούμε επιστόμιο, κοστίζουν 2 ευρώ τα 10. Τον μήνα λοιπόν, το κόστος των αναλώσιμων της συσκευής αυτής ανέρχεται στα 22 ευρώ (16 ευρώ οι ανταλλακτικές κάψουλες και 6 ευρώ τα φιλτράκια).

Το κόστος των υγρών αναπλήρωσης

Η μέση τιμή των 10ml του υγρού αναπλήρωσης στην alter ego ανέρχεται στα 4,59 ευρώ. Με αρκετή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ο μέσος ατμιστής καταναλώνει περίπου 100ml τον μήνα, άρα το συνολικό κόστος είναι περίπου 46 ευρώ, αν αγοράζουμε το κάθε μπουκαλάκι ξεχωριστά. Διότι, υπάρχει η δυνατότητα να ρίξουμε σημαντικά αυτό το κόστος, αν επιλέξουμε να «φτιάξουμε» μόνοι μας το υγρό, σε μεγαλύτερη ποσότητα!

Είναι το άτμισμα φθηνότερο από το κάπνισμα;

Αρκούν κάποιοι απλοί υπολογισμοί για να εξακριβώσουμε το οικονομικό όφελος που προκύπτει από την πρώτη μέρα κιόλας που ένας καπνιστής θα πετάξει το τελευταίο του πακέτο, θα επιλέξει μία συσκευή ατμίσματος και θα ατμίσει την πρώτη του ρουφηξιά.

Ας δούμε αρχικά το παράδειγμα του «μέσου» καπνιστή, που αγοράζει ένα πακέτο την ημέρα. Πληρώνει δηλαδή καθημερινά 4 ευρώ, ή 28 ευρώ την εβδομάδα ή 120 ευρώ τον μήνα -ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, αφού ξεπερνάει το 15% ενός μέσου μισθού στη χώρα μας.

Γιατί να μην εξοικονομήσουμε αυτά τα χρήματα για πολύ καλύτερους λόγους και αγαθά που αξίζουμε; Δεν σας φαίνονται και τόσο πολλά; Τότε να σας ενημερώσουμε ότι μέσα σε έναν χρόνο αυτός ο καπνιστής δαπανά περίπου 1,5 μισθό (!) μόνο για αυτή τη βλαβερή συνήθεια, δηλαδή 1.460 ευρώ! Μέσα στη δεκαετία δε, χτυπάει το κεφάλι του σκεπτόμενος ότι θα μπορούσε να αγοράσει «τοις μετρητοίς» το αγαπημένο του αυτοκίνητο!

Πάμε να υπολογίσουμε τώρα το αντίστοιχο ποσό που πληρώνει ο ίδιος «μέσος» καπνιστής, από τη στιγμή που πετάει το πακέτο και πιάνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η αντίστοιχη ποσότητα του ενός πακέτου αντιστοιχεί σε 0,28ml υγρού αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, με τα 10ml να κοστίζουν στην alter ego 4,5 ευρώ. Υπολογίζουμε ότι τα αναλώσιμα για αυτή την ποσότητα - κυρίως οι αντιστάσεις- κοστίζουν 0,11 ευρώ. Δηλαδή, το εβδομαδιαίο κόστος του ατμιστή είναι μόλις 10,56 ευρώ, όσο δηλαδή περίπου στοιχίζει ένα ποτό έξω ή μια μερίδα φαγητού! Και, το σημαντικότερο, σχεδόν το 1/3 από τα χρήματα που δαπανούσε εβδομαδιαίως καπνίζοντας!

Συμπέρασμα

Μέσα στον μήνα λοιπόν, ο μέσος ατμιστής ξοδεύει 50 ευρώ για όλα όσα αφορούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο του και, ετησίως, 600 ευρώ – ένα ποσό κατά πολύ χαμηλότερο από τα 1.460 ευρώ που έδινε όσο κάπνιζε! 

Να σας το περιγράψουμε και αλλιώς, υπολογίζοντας όλες τις περιπτώσεις: Ο καπνιστής που κάνει μισό πακέτο την ημέρα δαπανά συνολικά 730 ευρώ τον χρόνο και ο αντίστοιχος ατμιστής μόλις 430 ευρώ. Για την περίπτωση του «θεριακλή», δε, που αποφασίζει να κάνει τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, η διαφορά που θα δει στην τσέπη του στο τέλος του χρόνου είναι τεράστια: Από τα δύο πακέτα την ημέρα και κόστος 240 ευρώ τον μήνα ή 2.920 ευρώ τον χρόνο, με το άτμισμα θα «πέσει» στα 62 ευρώ τον μήνα ή στα 754 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή θα πληρώσει μόλις το ¼ του ποσού που δαπανούσε μέχρι τώρα! Η διαφορά είναι τεράστια!

Για να μην σας κουράζουμε άλλο με υπολογισμούς: Οι τρεις κατηγορίες καπνιστών (από τη χαμηλότερη κατανάλωση στην υψηλότερη) που θα κάνουν τη μετάβαση προτιμώντας την alter ego, θα δουν επιπλέον στην τσέπη τους στο τέλος του χρόνου 371 ευρώ o χαμηλότερος, 937 ευρώ ο «μέσος» και 2.254 ευρώ ο «θεριακλής»!