Μπαταρίες και mods - Ενσωματωμένή ή αποσπώμενη. Τι να επιλέξω και γιατί;

Μπαταρίες και mods - Ενσωματωμένή ή αποσπώμενη. Τι να επιλέξω και γιατί;
Tips και Συμβουλές

Η μπαταρία είναι το βασικότερο εξάρτημα για τα mod για ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς παρέχει το απαραίτητο ρεύμα στον ατμοποιητή για να γίνει η μετατροπή μέσω της θέρμανσης του υγρού αναπλήρωσης σε ατμό. Υπάρχουν οι αυτόματες, που ενεργοποιούνται με την εισπνοή και αυτές που ενεργοποιούνται με το πάτημα κουμπιού.

Μπαταρίες Ηλεκτρονικού Τσιγάρου

Όσο πιο ισχυρή η συσκευή σας, δηλαδή αν χρησιμοποιείτε ισχυρή μπαταρία με επιλογή της κατάλληλης αντίστασης, τόσο πιο ταχεία γίνεται η ατμοποίηση του υγρού αναπλήρωσης. Η τζούρα γίνεται πιο δυνατή και έντονη, ενώ νιώθετε καλύτερα τη γεύση, κι αυτό διότι πιο γρήγορη ατμοποίηση του υγρού σημαίνει ότι σε κάθε ρουφηξιά λαμβάνετε περισσότερο ατμό. Επίσης, παράγεται και περισσότερος ατμός.

Οι περισσότερες συσκευές επιτρέπουν τον καθορισμό των watt ή των volt με τα οποία θα λειτουργεί η μπαταρία. Με τα watt ρυθμίζουμε την παραγόμενη ενέργεια ενώ με τα volt την ποσότητα του ρεύματος που θα περάσει από τον ατμοποιητή. Όσο αυξάνουμε το ένα αυξάνεται αναλογικά και το άλλο και αντίθετα, οπότε ο χρήστης αρκεί να κάνει δοκιμές και να έχει στο μυαλό του τον ένα τρόπο μέτρησης, ώστε να μην μπερδεύεται.

Όταν αυξάνουμε τα watt, τότε ατμοποιούμε μεγαλύτερη ποσότητα υγρού με κάθε εισπνοή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη παραγωγή «σύννεφων ατμού», για όποιον προτιμά κάτι τέτοιο. Το ίδιο ισχύει βέβαια και με την αύξηση των volt.

Μπαταρίες για Ηλεκτρονικό Τσιγάρο - Μπαταρίες 18650 και άλλων Τύπων

Συνήθως για πολλές συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου χρησιμοποιούνται οι γνωστές μπαταρίες 18650. Τα δύο πρώτα ψηφία -το 18- δείχνει τη διάμετρο σε χιλιοστά και τα δύο επόμενα -το 65- το μήκος της μπαταρίας. Οι μπαταρίες μπορεί να είναι ιόντων λιθίου, λιθίου μαγγανίου και πολυμερούς λιθίου.

Βεβαίως, αναλόγως της συσκευής, του μεγέθους της και της επιθυμητής ισχύος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπαταρίες διάφορων τύπων.

Μπαταρίες για MOD

Οι μπαταρίες για τα mods διακρίνονται σε ενσωματωμένες και αποσπώμενες ενώ σε πολλά Mods υπάρχει η δυνατότητα αγοράς μονής ή διπλής μπαταρίας. Ειδικά για τα Mods υπάρχουν και οι μπαταρίες μεταβλητής τάσης, οι οποίες εξασφαλίζουν σταθερή τάση ρεύματος σε κάθε χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όποιον ατμοποιητή και να επιλέξουμε.

Ενσωματωμένες

Οι ενσωματωμένες μπαταρίες προσφέρουν εργονομία στη συσκευή σας, καθιστώντας τη συνήθως πιο ελαφριά και εύχρηστη για το χέρι σας. Επίσης η αρχική του ηλεκτρονικού τσιγάρου κοστίζει λιγότερο, αφού η αξία της μπαταρίας περιλαμβάνεται στην τελική τιμή. Η επιλογή για ενσωματωμένη μπαταρία συστήνεται στους λιγότερο έμπειρους χρήστες και σε αυτούς που δεν θέλουν αρχικά να ξοδέψουν πολλά χρήματα.

Αποσπώμενες

Με τις αποσπώμενες μπαταρίες, έχετε πρακτικά τη δυνατότητα να μην ξεμένετε… ποτέ, αφού και να σας τελειώσει η μία, μπορείτε να έχετε μια δεύτερη και να τη χρησιμοποιήσετε αμέσως, ενώ φορτίζετε την πρώτη. Επίσης αν χαλάσει, απλά πετάτε τη μπαταρία αλλά όχι τη συσκευή σας, οπότε εξοικονομείτε και χρήματα. Αυτό αυξάνει ραγδαία τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας.

Επίσης στις αποσπώμενες, μπορείτε να επιλέξετε mod με διπλή μπαταρία ή με μονή. Με διπλή μπαταρία, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό έχετε διπλή χωρητικότητα αλλά και διπλάσια ισχύ. Με μονή μπαταρία, δεν θα μπορέσετε να ξεπεράσετε τα 100 watts, ενώ με τη διπλή μπαταρία θα μπορέσετε να φτάσετε μέχρι τα 200. Χάρη σε αυτή την ισχύ, θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε και πιο «απαιτητικούς» ατμοποιητές.

Η σημασία της μπαταρίας στον ατμιστή

Όπως αντιλαμβάνεστε, η σωστή λειτουργία της μπαταρίας είναι το Α και το Ω για την επίτευξη του ατμίσματος που επιθυμούμε, ειδικά αν έχουμε πολύ υψηλές απαιτήσεις απόδοσης και επιλέγουμε mods. Για αυτό, θα πρέπει να τις συντηρούμε σωστά και να τις φορτίζουμε έτσι όπως πρέπει.

Για αυτό θα πρέπει να την ελέγχετε συχνά και σε περίπτωση που διαπιστώσετε φθορά ή δυσλειτουργία, να την αντικαταστήσετε. Ο κάθε κατασκευαστής παρέχει ακριβείς οδηγίες για τη χρήση και την προστασία της.

Δεν θα πρέπει να αφήνετε τη μπαταρία για πολύ καιρό αφόρτιστη, καθώς έτσι πέφτει δραστικά η απόδοσή της. Επίσης, όταν τη φορτίζετε στο 100%, καλό είναι να σταματάτε τη φόρτιση. Γενικά, η υπερφόρτωση ή το άδειασμα της μπαταρίας μειώνουν την απόδοση και τη διάρκεια ζωής της.

Πόσο διαρκεί μια μπαταρία ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Η χωρητικότητα της μπαταρίας μετριέται σε mah – όσο περισσότερα, τόσο περισσότερο διαρκεί η μπαταρία μέχρι να χρειαστεί επαναφόρτιση.

Ειδικά για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, προκειμένου να υπολογίσετε πόσο θα διαρκέσει η μπαταρία, συμβουλευτείτε τον ακόλουθο πίνακα:

  • Μπαταρία με ισχύ 300mAh προσφέρει περίπου 300 ατμίσματα
  • 650mah προσφέρει περίπου 500 ατμίσματα
  • 1100mAh προσφέρει περίπου 900 ατμίσματα
  • 1300mAh προσφέρει περίπου 800 – 1100 ατμίσματα

 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο τρόπος ατμίσματος επηρεάζει και τη διάρκεια της μπαταρίας, όπως και η επιλογή των watt/volt όταν κάνουμε χρήση της συσκευής μας.

Ο κύκλος ζωής της μπαταρίας συνήθως ξεπερνάει τις 300 φορτίσεις.

Διαφορά μεταξύ ηλεκτρονικών μπαταριών και μηχανικών μπαταριών

Οι ηλεκτρονικές μπαταρίες παρέχουν την ισχύ τους όταν πατάτε το κουμπί. Οι μπαταρίες αυτές επιτυγχάνουν με τον ατμοποιτή την ομοιόμορφη θέρμανση του υγρού, ώστε να απολαμβάνετε καλύτερα το άρωμά του. Λέγονται ηλεκτρονικές διότι διαθέτουν ηλεκτρονικό κύκλωμα που ορίζει το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να παράγει η μπαταρία και έτσι λειτουργούν προστατευτικά, ώστε να μην καεί η συσκευή σας.

Οι μηχανικές μπαταρίες δεν διαθέτουν τέτοιο κύκλωμα και η ισχύς τους περιορίζεται από την αντίστασή τους. Τις προτιμούν όσοι επιθυμούν μεγαλύτερες αποδόσεις χωρίς περιορισμούς, αλλά φυσικά χρειάζονται προσοχή προκειμένου να μην επέλθουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως υπερθέρμανση, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε έκρηξη.