Ταυτόχρονη χρήση ηλεκτρονικού με κανονικό τσιγάρο. Τι πρέπει να ξέρεις

Ταυτόχρονη χρήση ηλεκτρονικού με κανονικό τσιγάρο. Τι πρέπει να ξέρεις
Tips και Συμβουλές

Ατμός ή Καπνός; Μπορώ να καπνίζω και να ατμίζω ταυτόχρονα;

Αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική, για τους καπνιστές που κάνουν τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, να συνεχίζουν να καπνίζουν κάποια τσιγάρα και να ατμίζουν παράλληλα. Ο σκοπός, φυσικά, όσον αφορά στο άτμισμα, είναι να αποθαρρύνει εντελώς τους καπνιστές από το να συνεχίσουν τη βλαβερή τους συνήθεια, και να τους κάνει να την αντικαταστήσουν με το κατά 95% λιγότερο βλαβερό άτμισμα.

Συνήθως, οι «διπλοί χρήστες», όπως λέγονται, μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν, αφού προσλαμβάνουν τη νικοτίνη πλέον με τον εναλλακτικό τρόπο, από το ατμικό τσιγάρο. Ωστόσο, εφόσον συνεχίζουν να καπνίζουν, τότε όπως γίνεται εύλογα αντιληπτό, περιορίζουν δραστικά και τα οφέλη που βλέπει όποιος διακόπτει οριστικά και εντελώς το κάπνισμα, χάρη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, μάλιστα, ο κίνδυνος για βλάβη στην υγεία για αυτούς, μειώνεται κατά πολύ λιγότερο, εφόσον συνεχίζουν να καπνίζουν. Ωστόσο υπάρχουν και έρευνες που διαπιστώνουν οφέλη για την υγεία των «διπλών χρηστών», όμως ασφαλώς πολύ μικρότερες από την πλήρη μετάβαση στο άτμισμα.

Γενικά οι ειδικοί συνιστούν ότι αν δεν καταφέρετε να μην καπνίζετε ούτε ένα τσιγάρο τον πρώτο καιρό από το ξεκίνημα της μετάβασης στο άτμισμα, να μην αποθαρρύνεστε, καθώς είναι φυσιολογικό και συμβαίνει σε ένα μεγάλο ποσοστό νέων ατμιστών. Ωστόσο, πρέπει να το βάλετε στόχο να διακόψετε οριστικά και εντελώς το κάπνισμα, καθώς εάν δεν το κάνετε, οι βασικοί κίνδυνοι για την υγεία σας θα παραμείνουν.

Επιστημονικές έρευνες για τους διπλούς χρήστες

Για το θέμα των «διπλών χρηστών» έχουν εκπονηθεί αρκετές μελέτες, σε διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια του κόσμου, ενώ το ζήτημα ερευνάται κι από οργανισμούς όπως ο αμερικάνικος FDA.

Αυξημένη εξάρτηση από τη νικοτίνη

 Ένας κίνδυνος που ελλοχεύει για τους διπλούς χρήστες είναι η αυξημένη εξάρτηση από τη νικοτίνη, εξαιτίας της μεγαλύτερης ποσότητας που προσλαμβάνουν από τον καπνό και από τον ατμό. Έτσι, για αυτή την κατηγορία ανθρώπων η οριστική διακοπή από τα νικοτινούχα προϊόντα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη στο μέλλον. Αυτό το πρόβλημα δεν παρατηρείται για όσους κάνουν πολύ λιγότερα τσιγάρα από όσο πριν κάνουν τη μετάβαση στο άτμισμα. Ο κίνδυνος αυτός βέβαια είναι ελάχιστος. Και αυτό γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός αυτορυθμίζει την πρόσληψη της νικοτίνης στα ανεκτά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν καπνίσουμε παραπάνω από την συνήθη ποσότητα, ο οργανισμός μας αντιδρά και μας προειδοποιεί (με δυσφορία, ζάλη κλπ)

Μειωμένα ποσοστά επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος

Οι διπλοί χρήστες έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να διακόψουν οριστικά το κάπνισμα με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, εφόσον δεν καταφέρουν εγκαίρως να μηδενίσουν τα τσιγάρα που καπνίζουν. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, για τους διπλούς χρήστες μεσοπρόθεσμα είναι πιθανότερο τελικά να κόψουν το άτμισμα, παρά το κάπνισμα!

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nicotine and Tobacco Research», συμμετείχαν ενήλικες που είτε κάπνιζαν μόνο, είτε ήταν διπλοί χρήστες, οι οποίοι δεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κόψουν το κάπνισμα. Έπειτα από έναν χρόνο, λιγότεροι από τους μισούς είχαν παραμείνει διπλοί χρήστες, καθώς οι περισσότεροι είχαν επιστρέψει στο... κάπνισμα. Πάντως στη συγκεκριμένη έρευνα, οι άνθρωποι που εξετάστηκαν κάπνιζαν μόλις τρία τσιγάρα λιγότερα από ότι συνήθως.

Λιγότερη έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα και για τους διπλούς χρήστες

Ωστόσο, με τη δραστική μείωση, αν όχι εξάλειψη, του καπνίσματος, προκύπτουν κάποια εμφανή οφέλη για την υγεία. Σε έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Queen Mary του Λονδίνου, Hayden Mc Robbie καταδεικνύεται ότι οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου εκτίθενται πολύ λιγότερο στο μονοξείδιο του άνθρακα και στην προπενάλη, σε σχέση με τους παραδοσιακούς καπνιστές. Μάλιστα, αυτό αφορά και στους ανθρώπους που κάνουν χρήση και των δύο μορφών (κάπνισμα και άτμισμα), καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιορίζει τη χρήση του καπνού και άρα τις βλαβερές συνέπειες που προκύπτουν από αυτό.

Η έρευνα περιλάμβανε δύο κατηγορίες ενηλίκων: αυτούς που ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα και έκαναν χρήση τόσο του ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο και του καπνού και αυτούς που έκαναν αποκλειστική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Και στις δύο περιπτώσεις, η έκθεση στις παραπάνω καρκινογόνες ουσίες ήταν πολύ μικρότερη, με τα καλύτερα αποτελέσματα να παρουσιάζονται στους ατμιστές που δεν έκαναν καθόλου χρήση καπνού.

«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν σημαντικά μικρότερη βλάβη σε σχέση με το συμβατικό κάπνισμα, ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος κάνει χρήση και των δύο μορφών (κάπνισμα και άτμισμα). Χρειάζονται όμως ακόμα πιο μακροπρόθεσμες μελέτες ώστε να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα», δήλωσε ο Δρ. Hayden Mc Robbie.

Τι δείχνει η έρευνα για τους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Prevention Research», διήρκεσε 4 εβδομάδες και περιλάμβανε 40 άτομα που ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα. Μια εβδομάδα πριν τους χορηγηθεί ηλεκτρονικό τσιγάρο μετρήθηκαν τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στην αναπνοή τους και αντίστοιχες μετρήσεις έγιναν την πρώτη μέρα χρήσης τους και μια φορά κάθε εβδομάδα. Επίσης, αναλύθηκαν τα ούρα τους σε αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.

Μετά το πέρας της έρευνας, οι 33 συνέχισαν τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, εκ των οποίων οι 16 έκοψαν εντελώς το κάπνισμα και οι άλλοι 17 έκαναν χρήση και των δύο μορφών. Τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα όσων έκαναν χρήση μόνο των ηλεκτρονικών τσιγάρων μειώθηκαν κατά 80% (από 15 μέρη στο εκατομμύριο –ppm – στα 3 μέρη στο εκατομμύριο). Στα άτομα που έκαναν χρήση και του ηλεκτρονικού και του συμβατικού τσιγάρου, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 52%. Τα επίπεδα προπενάλης που βρέθηκαν στα ούρα μειώθηκαν κατά 79% στην πρώτη περίπτωση (από τα 1.623 νανογραμμάρια στα 343) και κατά 60% στη δεύτερη.

«Τα αποτελέσματα είναι σαφέστατα», δήλωσε σχετικά ο Δρ. Peter Hajek, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας και διευθυντής του τμήματος έρευνας για την εξάρτηση στον καπνό του πανεπιστημίου Queen Mary: «Οι χρήστες και των δύο μορφών – ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου- όχι μόνο δεν αύξησαν τα επίπεδα προπενάλης στον οργανισμό τους, αλλά αντίθετα αυτά μειώθηκαν σημαντικά. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι «διπλοί» χρήστες λαμβάνουν τη νικοτίνη από το ηλεκτρονικό τσιγάρο και για αυτό καπνίζουν το συμβατικό πολύ λιγότερο».

Συμπεράσματα για τους διπλούς χρήστες

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, όλοι εσείς, που έχετε κάνει το δώρο στον εαυτό σας και έχετε επιτύχει -ή βρίσκεστε στη διαδικασία- μετάβασης από το κάπνισμα στο άτμισμα, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κόψετε εντελώς το τσιγάρο -ακόμα και μικρές ποσότητες.

Μην αγοράσετε ξανά πακέτο, μην ζητήσετε ούτε ένα από φίλο σας ενώ βρίσκεστε έξω και διασκεδάζετε: Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος ότι μπορεί τελικά να μην κατάφερε να το κόψετε, αλλά, ότι για όσο καιρό πιστεύετε ότι τα έχετε καταφέρει πολύ καλά -από τα 20 τσιγάρα την ημέρα να πέσετε στα 5 είναι επιτυχία – τόσο διατηρείτε τον οργανισμό σας σε «κόκκινο συναγερμό», σχετικά με όλες τις βλαβερές συνέπειες αυτής της συνήθειας.

Δώστε στον εαυτό σας, αν δεν μπορείτε να μην κάνετε ούτε ένα, μια αυστηρά προσδιορισμένη «περίοδο χάριτος» και στη συνέχεια πετάξτε το τελευταίο σας τσιγάρο: Δεν είναι πλέον τόσο δύσκολο! Η εναλλακτική συνήθεια αυτής της τεχνολογίας, που σας προσφέρει το άτμισμα, και που είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερή, είναι ο νέος σας σύμμαχος για έναν πιο υγιή εαυτό, χωρίς καπνό, πίσσα και τις 7.000 τοξικές ουσίες που συνοδεύουν το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου!