Ωρίμανση υγρών αναπλήρωσης - Steeping: Τι είναι;

Ωρίμανση υγρών αναπλήρωσης - Steeping: Τι είναι;
Tips και Συμβουλές

Έχετε την απορία για το πώς δημιουργούνται τα υγρά αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού σας τσιγάρου; Και τι είναι αυτό που τους προσδίδει αυτή την ιδιαίτερη γεύση, όταν μετατρέπονται σε ατμό και την οποία απολαμβάνετε όταν κάνετε χρήση του ηλεκτρονικού σας τσιγάρου;

Η σύσταση του υγρού αναπλήρωσης και η σημασία του

Αρχικά, ας εξετάσουμε τι περιλαμβάνει το υγρό αναπλήρωσης – και αναφερόμαστε πάντα στα εγκεκριμένα και πιστοποιημένα υγρά αναπλήρωσης, κι όχι στις επικίνδυνες «πατέντες» που μπορεί να κυκλοφορήσουν στο παρεμπόριο, με τραγικά μερικές φορές αποτελέσματα.

Τα ελληνικά υγρά αναπλήρωσης λοιπόν περιλαμβάνουν κυρίως τη λεγόμενη «βάση», σε ποσοστό 95%, που αποτελείται συνήθως από ένα μίγμα προπυλενογλυκόλης (PG) και φυτικής γλυκερίνης (VG), μαζί με αφιονισμένο νερό, αρωματικές ουσίες και τη νικοτίνη που θα επιλέξετε για εσάς.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η αναλογία της PG με την VG είναι που κάνει τη διαφορά, σχετικά με τις ιδιότητες του υγρού αναπλήρωσης που επιλέξατε.

Η ωρίμανση κάνει τη διαφορά στη γεύση του υγρού αναπλήρωσης (Steeping)

Υπάρχει όμως ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας, σχετικά με την ποιότητα του υγρού, άρα και στην γεύση που θα απολαύσετε. Αυτός ο παράγοντας δεν είναι άλλος από την «ωρίμανση» (steeping) του υγρού. Όταν λέμε ωρίμανση, εννοούμε τη χρονική αυτή διαδικασία κατά την οποία τα συστατικά του υγρού αναπλήρωσης «δένουν» μεταξύ τους, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι έτοιμο για κατανάλωση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του και τις… απαιτήσεις του ουρανίσκου σας! Το «δέσιμο» είναι ουσιαστικά τη σύνθεση των μορίων του κάθε συστατικού, ώστε να παραχθεί ένα ομοιογενές τελικό αποτέλεσμα.

Η ωρίμανση του υγρού ουσιαστικά βοηθάει στη σωστή διάχυση των αρωμάτων με τα άλλα συστατικά του. Για να το αντιληφθείτε και μόνοι σας, δοκιμάστε να ατμίσετε ένα «ανώριμο» υγρό, του οποίου η σύνθεση έγινε πριν από λίγες μόνο ώρες, και ένα άλλο το οποίο αφέθηκε να ωριμάσει για τον απαιτούμενο χρόνο. Η διαφορά στην εμπειρία, είναι τεράστια.

Ο τρόπος που γίνεται η ωρίμανση του υγρού αναπλήρωσης

Ο τρόπος που γίνεται η ωρίμανση, δεν είναι άλλος από το να αφεθεί το υγρό στο μπουκαλάκι, για ένα χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 2-3 ημέρες έως 5 εβδομάδες. Γενικά, ισχύει ο κανόνας ότι όσο περισσότερο τόσο καλύτερα, και αν ξεπεραστεί αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται να μην το καταναλώνουμε εάν δεν περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες από τη σύνθεσή του.

Οι μέθοδοι της ωρίμανσης που ακολουθούν οι εταιρείες παρασκευής των υγρών αναπλήρωσης είναι εξειδικευμένες, απαιτούν ειδικές γνώσεις, όσο και ειδικά εργαλεία, ενώ ο ακριβής τρόπος και χρόνος για την κάθε σειρά προϊόντων, αποτελεί επαγγελματικό μυστικό.

Αυτό που πρέπει να μάθετε εσείς, ειδικά αν αναμιγνύετε μόνοι σας τα υγρά, είναι να… εμπιστεύεστε τον χρόνο!

Γενικά, αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να αφήνετε το μπουκαλάκι σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να «δέσει» το άρωμα με τα υπόλοιπα συστατικά. Στον χρόνο αυτόν, το υγρό «κάθεται», τα συστατικά συνδυάζονται και όπως θα παρατηρήσετε, το χρώμα σκουραίνει. Η αλλαγή αυτή του χρώματος αποτελεί και την ένδειξη ότι η διαδικασία της ωρίμανσης εξελίσσεται ομαλά.

Πώς να ενισχύσουμε τη διαδικασία της ωρίμανσης

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ενισχύσουμε τη διαδικασία, είναι να προκαλέσουμε την οξείδωση των συστατικών του υγρού, έτσι ώστε η ωρίμανση να γίνει πιο γρήγορα και το άρωμα να γίνει πιο έντονο. Η οξείδωση συμβαίνει με την παροχή οξυγόνου στο μίγμα – το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε το καπάκι, για λίγες ώρες στην αρχή μόλις έχουμε προμηθευτεί το υγρό, προκειμένου να εισέλθει ο αέρας. Στη συνέχεια, το κλείνουμε και δεν χρειάζεται να το κάνουμε ξανά.

Η οξείδωση ωστόσο συμβαίνει ούτως ή άλλως, απλά με πιο αργούς ρυθμούς, καθώς πάντα περνάει αέρας στο υγρό ακόμα κι αν έχουμε κλειστό το μπουκάλι, οπότε και η παραπάνω πράξη δεν είναι απαραίτητη.

Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε ώστε να επιταχύνετε τη διαδικασία και να την κάνετε πιο αποτελεσματική, είναι τις πρώτες μέρες της ωρίμανσης, μία φορά την ημέρα, να ανακινείτε το μπουκαλάκι – όπως κάνουμε με τον φραπέ. Με την ανακίνηση διευκολύνεται η ένωση των συστατικών του υγρού και έτσι επιταχύνεται η ωρίμανση.

Και αυτό όμως, δεν είναι απαραίτητο, εφόσον… δώσετε χρόνο κι απλά αφήσετε το μπουκαλάκι με το υγρό για τον χρόνο που πρέπει στο σκιερό και δροσερό μέρος.

Ο ενδεδειγμένος χρόνος για τη σωστή ωρίμανση

Πόσος χρόνος όμως είναι ο ενδεδειγμένος; Γενικά, ο χρόνος κυμαίνεται από τις 3 ημέρες έως τις 5 εβδομάδες, αναλόγως των γεύσεων που επιλέγετε. Έτσι, οι γεύσεις φρούτων είναι οι πιο γρήγορες αφού «δένουν» όπως πρέπει με τα υπόλοιπα στοιχεία μέσα σε λίγα 24ωρα.

Όταν επιλέγουμε υγρό με καπνική γεύση ή γεύση γλυκού (όπως είναι το μπισκότο, η καραμέλα), τότε απαιτούνται μία με δύο εβδομάδες για τη βέλτιστη ωρίμανση.

Τα gourmet και τα premium προϊόντα, που συνήθως αποτελούν συνδυασμό των παραπάνω, χρειάζονται από δύο έως πέντε εβδομάδες, ώστε να επιτευχθεί η πιο πλούσια δυνατή γεύση.

Και μετά τη διαδικασία της ωρίμανσης, είναι σημαντικό να διατηρείτε το μπουκαλάκι σε σκιερό και δροσερό μέρος, ώστε να μην αλλοιωθούν, τελικά, τα συστατικά του, λόγω του ηλίου ή υψηλών θερμοκρασιών.

Οι μέθοδοι ωρίμανσης που ακολουθούν οι εταιρείες

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι ειδικές διαδικασίες που εφαρμόζουν οι εταιρείες, με χρήση ειδικών εργαλείων, θέρμανση των υγρών υπό συγκεκριμένες θερμοκρασίες, αλλά και τήρηση ακριβούς χρονοδιαγράμματος για την ωρίμανση του κάθε υγρού ξεχωριστά, είναι που εγγυώνται το αποτέλεσμα που απολαμβάνετε κατά την κατανάλωση του προϊόντος και σίγουρα δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τις ερασιτεχνικές πρακτικές, οι οποίες όσο σωστά και να γίνουν, δεν μπορούν να επιφέρουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Η ασφάλεια και η ποιότητα των υγρών αναπλήρωσης της alter ego

Όλα τα υγρά αναπλήρωσης της alter ego παράγονται και συσκευάζονται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Ελλάδα, κάτω από αυστηρότατες προδιαγραφές σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή ρυθμιστική οδηγία. Μάλιστα, τα πρότυπα που εφαρμόζονται υπερβαίνουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Αλλά η διασφάλιση της ποιότητας των υγρών αναπλήρωσης δεν σταματά εδώ. Η alter ego εφαρμόζει το πλέον εμπεριστατωμένο πρόγραμμα ελέγχου «Quality PLUS», σε συνεργασία με το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», για όλα τα υγρά αναπλήρωσης alter ego.

Οι έλεγχοι του Δημόκριτου στα υγρά αναπλήρωσης της alter ego

Το εργαστήριο αναλύσεων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε ΔΗΜΟΚΡIΤΟΣ, διενεργεί ελέγχους:

Πρώτων Υλών: Κάθε παρτίδα πρώτης ύλης (αρωμάτων) αναλύεται από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος, με σκοπό την επιβεβαίωση της σύστασής της (κάθε παρτίδα ίδια με την προηγούμενη) και τον έλεγχο της απουσίας απαγορευμένων ουσιών (Diacetyl /Διακετύλιο, Acetyl–Propionyl /Ακετυλο-Προπιονύλιο, Αcetoine).

Τελικών Προϊόντων: Κάθε παρτίδα τελικού προϊόντος αναλύεται από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος, με σκοπό τον ποσοτικό προσδιορισμό των συστατικών της και την επιβεβαίωση της συμβατότητάς της με τις προδιαγραφές.

Στην alter ego, μπορείτε να είστε σίγουροι. Με αποδείξεις

Έτσι η alter ego, εξασφαλίζει σε κάθε πελάτη της, ότι αγοράζοντας ένα οποιοδήποτε υγρό η γεύση και η σύστασή του είναι ακριβώς η ίδια με κάθε προηγούμενο ή επόμενο υγρό αγοράσει, και τα συστατικά του, ακριβώς αυτά που αναγράφονται στην συσκευασία και έχουν δηλωθεί στους αρμόδιους φορείς.

Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας: Σε μια πρωτοποριακή κίνηση, με στόχο την καλύτερη και πιο ακριβή ενημέρωση των καταναλωτών, δημιουργήθηκε η ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα alter ego, https://www.alterego.gr/eliquid-trace, όπου ο ατμιστής-καταναλωτής εισάγοντας τον αριθμό παρτίδας που αναγράφεται σε κάθε υγρό αναπλήρωσης, βλέπει αυτόματα την ανάλυσή του και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ελέγχου Δημοκρίτου!

Επισκεφτείτε τη σελίδα, πληκτρολογήστε τον κωδικό του προϊόντος σας και δείτε μόνοι σας τι έχει να πει ο Δημόκριτος για αυτό!