Ο απόλυτος οδηγός για τον ατμιστή μιας χρήσης

Ο απόλυτος οδηγός για τον ατμιστή μιας χρήσης
Tips και Συμβουλές

Τι πρέπει να ξέρεις για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης είναι μια εξαιρετικά ελαφριά και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για εύκολη μεταφορά σε όλες τις συνθήκες και τους χώρους. Όπως όλες αυτές οι συσκευές, περιέχουν υγρό αναπλήρωσης με νικοτίνη σε προγεμισμένη κάψουλα, μπαταρία και ατμοποιητή που μετατρέπει το υγρό στον ατμό που εισπνέετε, σε κάθε ρουφηξιά.

Η βασική διαφορά τους με τα γνωστά παραδοσιακά ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ότι όταν ο χρήστης καταναλώσει όλο το υγρό σε ένα ηλεκτρονικό μίας χρήσης, ή όταν αδειάσει η μπαταρία, τότε δεν το αναπληρώνει ούτε φορτίζει τη μπαταρία, αλλά απορρίπτει ολόκληρη τη συσκευή.

Δεν χρειάζεται καμία συντήρηση, ή αλλαγή αντιστάσεων και φυσικά επαναπλήρωση του υγρού, ούτε υπάρχουν κάποιες ειδικές επιλογές όπως σε άλλες συσκευές, αλλά ούτε καν κουμπιά χρήσης. Απλά, εισπνέετε και απολαμβάνετε μια έντονη γεύση. Το είδος της γεύσης αλλά και η ένταση της ρουφηξιάς είναι προκαθορισμένα από τη στιγμή που επιλέγετε τη συγκεκριμένη συσκευή.

Πως λειτουργούν;

Πιο απλό δεν γίνεται. Το αγοράζετε, το βγάζετε από τη συσκευασία του και πατώντας το μοναδικό κουμπί, αν έχει, αρχίζετε να εισπνέετε. Όταν τελειώσει η μπαταρία ή το υγρό (όποιο έρθει πρώτο) απλά το πετάτε και προμηθεύεστε ένα καινούριο.

Λειτουργούν όπως οι συμβατικές συσκευές -απλά πατάτε το μοναδικό κουμπί και εισπνέετε. Αποτελούνται από μια μπαταρία, που αποτελεί και το κύριο μέρος του όγκου τους, τη δεξαμενή όπου τοποθετείται το υγρό και η αντίσταση που μετατρέπει το υγρό σε ατμό. Συνήθως, υπάρχουν τρύπες αερισμού της συσκευής. Ο χρήστης μπορεί εύκολα να καλύψει κάποιες από αυτές για να επηρεάσει τη «τζούρα» - όσο λιγότερες τόσο πιο «σφιχτή» η ρουφηξιά, όσο περισσότερες ανοιχτές, τόσο πιο απαλή η ρουφηξιά και πυκνότερος ο ατμός που παράγεται. Στην κορυφή τους υπάρχει το στόμιο από το οποίο εισπνέετε.

Τι περιέχει η συσκευασία;

Η συσκευασία περιέχει μόνο τη συσκευή, χωρίς καλώδια ή άλλα αναλώσιμα, αφού η μπαταρία δεν είναι επαναφορτιζόμενη, ενώ το υγρό περιλαμβάνεται ήδη τοποθετημένο σε προγεμισμένη κάψουλα.

Υπάρχει διαφορά στο άτμισμα σε σχέση με το ηλεκτρονικό;

Τα disposable vapes είναι ρυθμισμένα εργοστασιακά σε συγκεκριμένες προδιαγραφές, με απόλυτη ισορροπία PG/VG αλλά και αντιστάσεις επίσης συγκεκριμένης έντασης. Ο ατμός που παράγεται είναι επαρκής, όπως και η ισχύς τους, που καλύπτει τον μέσο όρο των ατμιστών, έμπειρων και νέων.

Ωστόσο, οι χρήστες του συμβατικού ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν περισσότερες επιλογές. Μπορούν να επιλέξουν ή να παρασκευάσουν το υγρό αναπλήρωσης με διαφορετική αναλογία PG/VG από 50-50 που ισχύει στα disposable vapes, επιτυγχάνοντας τόσο περισσότερο ή λιγότερο ατμό, αλλά και το λεγόμενο «χτύπημα στον λαιμό».

Σημειώνεται ότι η προπυλενογλυκόλη (PG) προσδίδει το λεγόμενο «χτύπημα στον λαιμό», δηλαδή την αίσθηση που μπορεί να προσομοιάζει αυτή του καπνίσματος. Επίσης, η PG κάνει πιο «πλούσια» τη γεύση (flavor) των αρωματικών ουσιών που περιέχει το υγρό αναπλήρωσης. Η Φυτική Γλυκερίνη (VG) προκαλεί περισσότερο και πιο πυκνό ατμό κατά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οπότε αν τα «σύννεφα» ατμού είναι αυτά που σας αρέσουν σε αυτή τη συνήθεια, τότε σίγουρα πρέπει να παίρνετε υγρά με περισσότερη φυτική γλυκερίνη.

Η πυκνότητα του ατμού, όπως και γενικά η ατμιστική εμπειρία, επηρεάζεται και από τις αντιστάσεις του ατμοποιητή, οι οποίες όπως αναφέρθηκε, είναι συγκεκριμένες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης.

Τι να προσέξω στα disposable vapes;

Όπως ισχύει σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή, έτσι για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν προβλήματα, με τα περισσότερα από αυτά ωστόσο να μπορούν να επιλυθούν από τον ίδιο τον χρήστη.

Συγκεκριμένα μπορεί να παρατηρηθούν «στεγνές ρουφηξιές», οσμή καμένου, σπάνια διαρροή αλλά και άλλα προβλήματα που μπορεί να παρατηρηθούν και σε οποιαδήποτε συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Το βασικό πρόβλημα προκύπτει εάν το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης «δεν ρουφάει», δηλαδή όσο και να εισπνέεις, δεν παράγεται ατμός.

Οι πιο κοινοί λόγοι για αυτό είναι οι ακόλουθοι:

Το πιο πιθανό είναι ότι τελείωσε το υγρό αναπλήρωσης. Μια τυπική συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου μιας χρήσης προσφέρει από 200 έως 600 ρουφηξιές, αναλόγως και με τον τρόπο ατμίσματος. Εάν κάνεις μεγάλες ρουφηξιές, τότε είναι πιθανό το υγρό να τελειώσει νωρίτερα από όσο θα περίμενες.

Τελείωσε η μπαταρία. Εάν υπάρχει ακόμα υγρό αλλά δεν μπορείς να κάνεις «τζούρα», τότε μάλλον τελείωσε η μπαταρία. Στις περισσότερες συσκευές υπάρχει ένδειξη με φωτάκι LED που ειδοποιεί όταν η μπαταρία τελειώνει. Αν δεν ανάβει ούτε αυτό, τότε μάλλον η μπαταρία τελείωσε και ήρθε η ώρα να πετάξετε τη συσκευή σας και να προμηθευτείτε την επόμενη.

Οι μπαταρίες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης πάντως είναι σχεδιασμένες να κρατάνε περισσότερο από όσο χρειάζεται για την κατανάλωση όλης της ποσότητας του υγρού αναπλήρωσης. Εφόσον υπάρχει ακόμα υγρό, αλλά η μπαταρία έχει τελειώσει, δεν αποκλείεται αυτό να οφείλεται σε σφάλμα ή σε ελαττωματική μπαταρία. Μην δοκιμάσετε να τη φορτίσετε, καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης δεν είναι σχεδιασμένα για αυτό.

Δεν λειτουργεί ο αισθητήρας. Σε συσκευές που ενεργοποιούνται απλά με την εισπνοή, είναι πιθανό να χαλάσει ο αισθητήρας και έτσι να μην λειτουργεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αν η βλάβη δεν είναι μεγάλη, υπάρχει κάτι να δοκιμάσετε προκειμένου να λειτουργήσει η συσκευή: Κλείστε με το χέρι σας τους αεραγωγούς της συσκευής, εφόσον υπάρχουν, και ρουφήξτε δυνατά, έτσι ώστε να αυξήσετε την ένταση του αέρα. Ίσως με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιηθεί ξανά ο αισθητήρας.

Μυρωδιά καμένου. Οι παλαιότεροι ατμιστές την ξέρουν σίγουρα αυτή την αίσθηση, που μπορεί να προκύψει συνήθως από πολλές συνεχόμενες και έντονες ρουφηξιές. Αυτό συμβαίνει καθώς λόγω της ταχύτητας της εισπνοής ο ατμοποιητής μπορεί να μην έχει υγρό να «κάψει», οπότε επέρχεται αυτή η αίσθηση. Απλά εισπνέετε πιο αργά και σταθερά.

Διαρροές υγρού. Επίσης ένα γνωστό πρόβλημα, αλλά πολύ πιο σπάνιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης, καθώς αποτελούν «έτοιμα» συστήματα στα οποία δεν παρεμβαίνετε, εργοστασιακά ρυθμισμένα να λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο για τη μικρή διάρκεια ζωής τους. Και πάλι, αν συμβεί, μπορεί να οφείλετε στις γρήγορες και έντονες τζούρες σας, καθώς μπορεί να ρουφήξερε παραπάνω υγρό και αυτό να ξεχυθεί από τους αεραγωγούς ή το στόμιο. Εάν είστε τέτοιου τύπου ατμιστής που το απολαμβάνετε μόνο με αυτόν τον τρόπο, επιλέξτε κάποια «δυνατή» συμβατική συσκευή, αλλιώς ατμίστε... κανονικά!

Γενικά, καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης έχουν, όπως λέει και το όνομά τους, πολύ περιορισμένη χρήση, στη σπάνια περίπτωση βλάβης όπως οι παραπάνω, που δεν μπορείτε να τις διορθώσετε, καλό θα ήταν να την… αντικαταστήσετε, όπως θα κάνατε σύντομα ούτως ή άλλως.

Τι γίνεται με τις γεύσεις και τα χρώματα των συσκευών;

Οι ατμιστές που επιλέγουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης δεν χρειάζεται να κάνουν κανέναν συμβιβασμό σε γεύσεις. Η ποικιλία και εδώ είναι τεράστια, και μπορεί να καλύψει όλους τους ουρανίσκους. Φρουτώδεις γεύσεις, καπνικές, κλασικές, κρεμώδεις ή γλυκές, ότι υπάρχει σχεδόν στα καταστήματα με τα υγρά αναπλήρωσης, μπορεί να βρεθεί και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης, με ξεχωριστές επιλογές για την ποσότητα της νικοτίνης.

Το ίδιο ισχύει και για τα χρώματα. Εφόσον είστε άνθρωπος του.. στυλ, είναι σίγουρο ότι θα βρείτε και για τις συσκευές αυτές το αγαπημένο και πιο ταιριαστό σας χρώμα.

Πως ξέρω ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μίας χρήσης τελειώνει;

Η διάρκεια ζωής της συσκευής μετριέται σε ρουφηξιές – όταν καταναλωθεί όλο το υγρό ή η αδειάσει μπαταρία (όποιο έρθει πρώτο), τότε αυτή τελειώνει.

Πόσες τζούρες βγάζει ένα puff bar;

Γενικά, ισχύει ότι κάθε 1 mAh της μπαταρίας της συσκευής καταναλώνεται κάθε 1,5 περίπου μέση «ρουφηξιά». Συνήθως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης είναι εφοδιασμένα με μπαταρίες 500mAh, όπερ σημαίνει ότι ο χρήστης τους μπορεί να κάνει περίπου 750 «ρουφηξιές», μέχρι να τελειώσει η μπαταρία.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι 300 ρουφηξιές αντιστοιχούν σε 20 τσιγάρα, δηλαδή σε ένα πακέτο. Το κάθε ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης αντιστοιχεί σε 750:300= 2,5 πακέτα τσιγάρα περίπου, δηλαδή 50 τσιγάρα.

Συντήρηση των disposable e-cigarettes

Δεν χρειάζεται καμία συντήρηση, ή αλλαγή αντιστάσεων και φυσικά επαναπλήρωση του υγρού, ούτε υπάρχουν κάποιες ειδικές επιλογές όπως σε άλλες συσκευές. Απλά, εισπνέετε και απολαμβάνετε μια έντονη γεύση σε μια ολοκληρωμένη ατμιστική εμπειρία. Ισχύουν οι όποιες προφυλάξεις πρέπει να παίρνετε για οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή που περιέχει μπαταρία.