Έχουν προβλήματα τα disposable e-cigarettes;

Έχουν προβλήματα τα disposable e-cigarettes;
Tips και Συμβουλές

Τι είναι τα disposable vape;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης είναι μια εξαιρετικά ελαφριά και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για εύκολη μεταφορά σε όλες τις συνθήκες και τους χώρους. Όπως όλες αυτές οι συσκευές, περιέχουν υγρό αναπλήρωσης με νικοτίνη σε προγεμισμένη κάψουλα, μπαταρία και ατμοποιητή που μετατρέπει το υγρό στον ατμό που εισπνέετε, σε κάθε ρουφηξιά.

Η βασική διαφορά τους με τα γνωστά παραδοσιακά ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ότι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης, όταν ο χρήστης καταναλώσει όλο το υγρό, ή όταν αδειάσει η μπαταρία, τότε δεν το αναπληρώνει ούτε φορτίζει τη μπαταρία, αλλά απορρίπτει ολόκληρη τη συσκευή.

Δεν χρειάζεται καμία συντήρηση, ή αλλαγή αντιστάσεων και φυσικά επαναπλήρωση του υγρού, ούτε υπάρχουν κάποιες ειδικές επιλογές όπως σε άλλες συσκευές, αλλά ούτε καν κουμπιά χρήσης. Απλά, εισπνέετε και απολαμβάνετε μια έντονη γεύση. Το είδος της γεύσης αλλά και η ένταση της ρουφηξιάς είναι προκαθορισμένα από τη στιγμή που επιλέγετε τη συγκεκριμένη συσκευή.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η διάρκεια ζωής της συσκευής μετριέται σε ρουφηξιές – όταν καταναλωθεί όλο το υγρό ή η αδειάσει μπαταρία, τότε αυτή τελειώνει. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες συσκευές οι οποίες επιτρέπουν την επαναπλήρωση του υγρού ή το γέμισμα της μπαταρίας, για λίγες φορές, στοιχεία που φυσικά επεκτείνουν δραστικά τη διάρκεια ζωής αυτού του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Πως λειτουργεί η συσκευή;

Πιο απλό δεν γίνεται. Το αγοράζετε, το βγάζετε από τη συσκευασία του και πατώντας το μοναδικό κουμπί, αν έχει, αρχίζετε να εισπνέετε. Όταν τελειώσει η μπαταρία ή το υγρό (όποιο έρθει πρώτο) απλά το πετάτε και προμηθεύεστε ένα καινούριο.

Αποτελούνται από μια μπαταρία, που αποτελεί και το κύριο μέρος του όγκου τους, τη δεξαμενή όπου τοποθετείται το υγρό και η αντίσταση που μετατρέπει το υγρό σε ατμό. Στην κορυφή τους υπάρχει το στόμιο από το οποίο εισπνέετε.

Πόσο διαρκεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης

Γενικά, ισχύει ότι κάθε 1 mAh της μπαταρίας της συσκευής καταναλώνεται κάθε 1,5 περίπου μέση «ρουφηξιά». Συνήθως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης είναι εφοδιασμένα με μπαταρίες 500mAh, όπερ σημαίνει ότι ο χρήστης τους μπορεί να κάνει περίπου 750 «ρουφηξιές», μέχρι να τελειώσει η μπαταρία.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι 300 ρουφηξιές αντιστοιχούν σε 40 τσιγάρα, δηλαδή σε δύο πακέτα. Αν υπολογίσουμε δηλαδή ότι το κάθε πακέτο είναι 150 ρουφηξιές, το κάθε ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης αντιστοιχεί σε 750:150= 5 πακέτα τσιγάρα περίπου, δηλαδή 100 τσιγάρα.

Υπάρχουν προβλήματα στη χρήση του;

Μπορούν να παρατηρηθούν «στεγνές ρουφηξιές», οσμή καμένου, σπάνια διαρροή αλλά και άλλα προβλήματα που μπορεί να παρατηρηθούν και σε οποιαδήποτε συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Εάν το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης «δεν ρουφάει», δηλαδή όσο και να εισπνέεις, δεν παράγεται ατμός, τότε μπορεί αυτό να οφείλεται σε μια σειρά από λόγους.

Οι πιο κοινοί λόγοι για αυτό είναι οι ακόλουθοι:

Το πιο πιθανό είναι ότι τελείωσε το υγρό αναπλήρωσης. Μια τυπική συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου μιας χρήσης προσφέρει από 200 έως 600 ρουφηξιές, αναλόγως και με τον τρόπο ατμίσματος. Εάν κάνεις μεγάλες ρουφηξιές, τότε είναι πιθανό το υγρό να τελειώσει νωρίτερα από όσο θα περίμενες.

Τελείωσε η μπαταρία.

Εάν υπάρχει ακόμα υγρό αλλά δεν μπορείς να κάνεις «τζούρα», τότε μάλλον τελείωσε η μπαταρία. Στις περισσότερες συσκευές υπάρχει ένδειξη με φωτάκι LED που ειδοποιεί όταν η μπαταρία τελειώνει. Αν δεν ανάβει ούτε αυτό, τότε μάλλον η μπαταρία τελείωσε και ήρθε η ώρα να πετάξετε τη συσκευή σας και να προμηθευτείτε την επόμενη.

Οι μπαταρίες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης πάντως είναι σχεδιασμένες να κρατάνε περισσότερο από όσο χρειάζεται για την κατανάλωση όλης της ποσότητας του υγρού αναπλήρωσης. Εφόσον υπάρχει ακόμα υγρό, αλλά η μπαταρία έχει τελειώσει, δεν αποκλείεται αυτό να οφείλεται σε σφάλμα ή σε ελαττωματική μπαταρία. Μην δοκιμάσετε να τη φορτίσετε, καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης δεν είναι σχεδιασμένα για αυτό.

Δεν λειτουργεί ο αισθητήρας.

Σε συσκευές που ενεργοποιούνται απλά με την εισπνοή, είναι πιθανό να χαλάσει ο αισθητήρας και έτσι να μην λειτουργεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αν η βλάβη δεν είναι μεγάλη, υπάρχει κάτι να δοκιμάσετε προκειμένου να λειτουργήσει η συσκευή: Κλείστε με το χέρι σας τους αεραγωγούς της συσκευής, εφόσον υπάρχουν, και ρουφήξτε δυνατά, έτσι ώστε να αυξήσετε την ένταση του αέρα. Ίσως με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιηθεί ξανά ο αισθητήρας.

Μυρωδιά καμένου.

Οι παλαιότεροι ατμιστές την ξέρουν σίγουρα αυτή την αίσθηση, που μπορεί να προκύψει συνήθως από πολλές συνεχόμενες και έντονες ρουφηξιές. Αυτό συμβαίνει καθώς λόγω της ταχύτητας της εισπνοής ο ατμοποιητής μπορεί να μην έχει υγρό να «κάψει», οπότε επέρχεται αυτή η αίσθηση. Απλά εισπνέετε πιο αργά και σταθερά.

Διαρροές υγρού.

Επίσης ένα γνωστό πρόβλημα, αλλά πολύ πιο σπάνιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης, καθώς αποτελούν «έτοιμα» συστήματα στα οποία δεν παρεμβαίνετε, εργοστασιακά ρυθμισμένα να λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο για τη μικρή διάρκεια ζωής τους. Και πάλι, αν συμβεί, μπορεί να οφείλετε στις γρήγορες και έντονες τζούρες σας, καθώς μπορεί να ρουφήξατε παραπάνω υγρό και αυτό να ξεχυθεί από τους αεραγωγούς ή το στόμιο. Εάν είστε τέτοιου τύπου ατμιστής που το απολαμβάνετε μόνο με αυτόν τον τρόπο, επιλέξτε κάποια «δυνατή» συμβατική συσκευή, αλλιώς ατμίστε... κανονικά!

Γενικά, καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης έχουν, όπως λέει και το όνομά τους, πολύ περιορισμένη χρήση, στη σπάνια περίπτωση βλάβης όπως οι παραπάνω, που δεν μπορείτε να τις διορθώσετε, καλό θα ήταν να την... αντικαταστήσετε, όπως θα κάνατε σύντομα ούτως ή άλλως.

Disposable vape & Μπαταρία

Γενικά, ισχύει ότι κάθε 1 mAh της μπαταρίας της συσκευής καταναλώνεται κάθε 1,5 περίπου μέση «ρουφηξιά». Συνήθως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης είναι εφοδιασμένα με μπαταρίες 500mAh, όπερ σημαίνει ότι ο χρήστης τους μπορεί να κάνει περίπου 750 «ρουφηξιές», μέχρι να τελειώσει η μπαταρία.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι 300 ρουφηξιές αντιστοιχούν σε 20 τσιγάρα, δηλαδή σε ένα πακέτο. Το κάθε ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης αντιστοιχεί σε 750:300= 2,5 πακέτα τσιγάρα περίπου, δηλαδή 50 τσιγάρα.

Όταν η μπαταρία τελειώσει, δεν επαναφορτίζει και απλά πετάτε τη συσκευή και προμηθεύεστε μια καινούργια.

Τσιγάρο μιας χρήσης & Ροή Αέρα

Συνήθως, σε κάθε συσκευή υπάρχουν τρύπες αερισμού. Ο χρήστης μπορεί εύκολα να καλύψει κάποιες από αυτές για να επηρεάσει τη «τζούρα» - όσο λιγότερες τόσο πιο «σφιχτή» η ρουφηξιά, όσο περισσότερες ανοιχτές, τόσο πιο απαλή η ρουφηξιά και πυκνότερος ο ατμός που παράγεται.