Πως να επιλέξω την κατάλληλη συσκευή ατμίσματος;

Πως να επιλέξω την κατάλληλη συσκευή ατμίσματος;
Tips και Συμβουλές

Την τελευταία δεκαετία κυριαρχούν στην αγορά τα εναλλακτικά του καπνού προϊόντα, δηλαδή οι συσκευές και τα αναλώσιμα που επιτρέπουν την πρόσληψη νικοτίνης (ή όχι) με τρόπο που προσομοιάζει τη συνήθεια του καπνίσματος. Τα προϊόντα αυτά θεωρούνται με βάση επιστημονικές έρευνες κατά πολύ λιγότερο βλαβερά από το κάπνισμα, ενώ αποτελούν και την αποτελεσματική μέθοδο για τη διακοπή τους.

Σας παρουσιάζουμε τα βασικότερα από αυτά τα προϊόντα. Ξεκινάμε με τα γνωστά και δημοφιλή στο εμπόριο, τη συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα με επαναφορτιζόμενη μπαταρία

Η κύρια και πιο δημοφιλής κατηγορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι τα επαναφορτιζόμενα. Η κατηγορία αυτή διακρίνεται σε συσκευές ανοιχτού και κλειστού τύπου.

Σε πολλές από αυτές τις συσκευές, ο χρήστης έχει την επιλογή να καθορίσει την ένταση της ρουφηξιάς, επιλέγοντας τα watt/volt με τα οποία θα λειτουργεί η μπαταρία κατά τη διαδικασία μετατροπής του υγρού σε ατμό. Μπορεί επίσης να παραμετροποιήσει τη χρήση του ακόμα περισσότερο, με την επιλογή συγκεκριμένων αντιστάσεων, ή με τη ρύθμιση του αέρα με τον οποίο θα γίνεται η ρουφηξιά. Σε κάποιες συσκευές δεν προσφέρονται αυτές οι επιλογές, οι οποίες είναι προκαθορισμένες από την κατασκευή τους.

Υπάρχουν, επίσης, και τα Mod, με τα οποία ο χρήστης μπορεί να παραμετροποιήσει ο ίδιος, και πέραν των εργοστασιακών προδιαγραφών, με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια το ηλεκτρονικό του τσιγάρο, ώστε να το προσαρμόσει ακριβώς στα γούστα του.

Συσκευές με Επαναγεμιζόμενο Ατμοποιητή

Είναι οι λεγόμενες συσκευές «ανοιχτού τύπου», δηλαδή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που είναι εφοδιασμένα με μπαταρία η οποία επαναφορτίζεται, ενώ ο χρήστης ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να αντικαθιστά τις αντιστάσεις, ώστε να λειτουργεί σωστά, και να αναπληρώνει το υγρό που καταναλώνει. Οι συσκευές αυτές έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αποτελούν και την πιο οικονομική, μακροπρόθεσμα, επιλογή.

Συσκευές με Προγεμισμένες Αμπούλες

Στις συσκευές αυτές, που είναι «κλειστού τύπου», δεν μπλέκετε με το γέμισμά τους με υγρά αναπλήρωσης, ή με αλλαγές αντιστάσεων. Τα κλειστά συστήματα λειτουργούν με προγεμισμένες, κλειστές κάψουλες, τις οποίες το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τις τοποθετείτε στη συσκευή, και να τις αντικαθιστάτε όταν τελειώσουν. Τέτοιες συσκευές είναι και τα vape pen, τα οποία στην εμφάνιση μοιάζουν με στυλό και είναι πιο βολικά αλλά και καλύτερα εργονομικά σχεδιασμένα, για κάποιους χρήστες.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης

Το τελευταίο διάστημα κερδίζουν συνεχώς σε δημοφιλία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης είναι μια εξαιρετικά ελαφριά και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για εύκολη μεταφορά σε όλες τις συνθήκες και τους χώρους. Όπως όλες αυτές οι συσκευές, περιέχουν υγρό αναπλήρωσης με νικοτίνη σε προγεμισμένη κάψουλα, μπαταρία και ατμοποιητή που μετατρέπει το υγρό στον ατμό που εισπνέετε, σε κάθε ρουφηξιά.

Η βασική διαφορά τους με τα γνωστά παραδοσιακά ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ότι όταν ο χρήστης καταναλώσει όλο το υγρό, ή όταν αδειάσει η μπαταρία, τότε δεν το αναπληρώνει ούτε φορτίζει τη μπαταρία, αλλά απορρίπτει ολόκληρη τη συσκευή.

Δεν χρειάζεται καμία συντήρηση, ή αλλαγή αντιστάσεων και φυσικά επαναπλήρωση του υγρού, ούτε υπάρχουν κάποιες ειδικές επιλογές όπως σε άλλες συσκευές, αλλά ούτε καν κουμπιά χρήσης. Απλά, εισπνέετε και απολαμβάνετε μια έντονη γεύση. Το είδος της γεύσης αλλά και η ένταση της ρουφηξιάς είναι προκαθορισμένα από τη στιγμή που επιλέγετε τη συγκεκριμένη συσκευή. Όπως γίνεται αντιληπτό, η διάρκεια ζωής της συσκευής μετριέται σε ρουφηξιές – όταν καταναλωθεί όλο το υγρό ή η αδειάσει μπαταρία, τότε αυτή τελειώνει.

Συσκευές Θέρμανσης Καπνού

Οι συσκευές θέρμανσης καπνού αποτελούν επίσης προϊόντα μείωσης της βλάβης από τον καπνό, καθώς τον θερμαίνουν και δεν τον καίνε, ενώ αποτελούν εντελώς διαφορετική επιλογή από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία παράγουν ατμό για τον χρήστη τους.

Αντί για τον γνωστό καπνό λοιπόν, η συσκευή Glo, για παράδειγμα, εφοδιάζεται με ειδικές ράβδους καπνού τις οποίες προμηθεύστε σε πακέτα. Οι ράβδοι αυτοί μπορεί να περιέχουν μάλιστα και διαφορετικές γεύσεις, ώστε να μεταβάλλεται προς το καλύτερο η εμπειρία και η απόλαυση χρήσης αυτού του προϊόντος. Οι ράβδοι -sticks, όπως λέγονται- περιέχουν καπνό, γλυκερίνη και αρωματικές ύλες.

Με τη θέρμανση του καπνού, οι χιλιάδες τοξικές ουσίες και η πίσσα που προκύπτουν από την καύση του καπνού εξαφανίζονται, αφού η εισπνοή του ζεστού ατμού αποτελεί σαφώς λιγότερο βλαπτική επιλογή, με την εμπειρία, ωστόσο, να παραμένει σχεδόν η ίδια. Για να αντιληφθείτε τη διαφορά με το παραδοσιακό τσιγάρο, σκεφτείτε ότι αυτό καίγεται στους 900 βαθμούς Κελσίου. Το Glo θερμαίνει τις ράβδους καπνού στους 250 βαθμούς Κελσίου. Αυτό που παράγεται τελικά δεν είναι ουσιαστικά καπνός, αλλά αερόλυμα καπνού.

Κριτήρια επιλογής συσκευής ατμίσματος

Οι επιλογές όπως βλέπετε είναι πολλές. Προκειμένου να καταλήξετε σε αυτή που σας ταιριάζει, σας παραθέτουμε τα υπέρ και τα κατά.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ανοιχτού τύπου είναι αυτά που έχουν κυριαρχήσει στην αγορά. Τη συσκευή θα την κρατήσετε πολύ καιρό, επαναφορτίζοντας την μπαταρία κάθε φορά που τελειώνει, αλλάζοντας τα αναλώσιμα -δηλαδή βασικά τις αντιστάσεις του ατμοποιητή- και προσθέτοντας υγρό αναπλήρωσης στη δεξαμενή κάθε φορά που το καταναλώνετε. Αποτελεί μακροπρόθεσμα την πιο σταθερή και οικονομική επιλογή, μιας και η χρήση των υγρών σε μπουκαλάκια είναι φθηνότερη από τις προγεμισμένες κάψουλες. Επίσης, επιβαρύνεστε μόνο με το αρχικό κόστος της συσκευής, πέρα από τις αναπληρώσεις και τα αναλώσιμα.

Ωστόσο, η διαδικασία εδώ είναι λίγο πιο πολύπλοκη, καθώς θα πρέπει να γεμίζετε μόνοι σας το υγρό αναπλήρωσης και να φροντίζετε να αλλάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις αντιστάσεις. Επίσης, η συσκευή χρειάζεται και καθάρισμα.

Στις συσκευές κλειστού τύπου ισχύουν τα παραπάνω πλεονεκτήματα, με τη διαφορά ότι εδώ «ξεχνάτε» το γέμισμα των υγρών αναπλήρωσης, τις αντιστάσεις και το καθάρισμα, καθώς το μόνο που κάνετε είναι η αντικατάσταση της κάψουλας με το προγεμισμένο υγρό. Επιλογή ιδιαίτερα εύχρηστη, ωστόσο όπως σημειώθηκε, οικονομικά συμφέρει η αγορά του υγρού σε μπουκαλάκια, καθώς εδώ επιβαρύνεστε με την αγορά ενός ολόκληρου pod κάθε φορά (περιέχει και αντίσταση), χωρητικότητας έως 2ml.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης κερδίζουν διαρκώς σε δημοφιλία λόγω της… απόλυτης απλότητάς τους: Τα αγοράζετε από πολλά σημεία πώλησης, όπως τα περίπτερα, δεν κάνετε καμία απολύτως συντήρηση και μετά τη χρήση τους -δηλαδή όταν τελειώσει η μπαταρία ή το υγρό – απλά τα πετάτε και τα αντικαθιστάτε με ένα καινούριο. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η επιλογή είναι και η πιο ακριβή, καθώς κάθε φορά επωμίζεστε το κόσμος μιας νέας, έστω μικρής, συσκευής την οποία πετάτε μετά τη χρήση της.

Οι συσκευές θέρμανσης καπνού, τέλος, αποτελούν επίσης μια επιλογή που κερδίζει διαρκώς έδαφος, λόγω της μεγάλης ομοιότητας με το κάπνισμα. Οικονομικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πάντως πιο συμφέρον, ενώ στην εξίσωση αυτό που πρέπει να βάλει ο χρήστης είναι η προσωπική του προτίμηση, για το αν προτιμάει τελικά τον καπνό -θερμαινόμενο εν προκειμένω- ή τον ατμό.

Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε εκτενέστερα και για τα kit ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω προϊόντα συνήθως, και κατ’ επιλογήν του χρήστη, περιέχουν νικοτίνη, που είναι εξαιρετικά εθιστική ουσία.