Ποια είναι τα πιο συχνά τεχνικά προβλήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Ποια είναι τα πιο συχνά τεχνικά προβλήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου;
Tips και Συμβουλές

Διαρροή υγρού, καμένη γεύση, λίγος ατμός και περίεργοι ήχοι: Η λύση στα πιο συνηθισμένα προβλήματα των ατμιστικών συσκευών – Τα γιατί και τα πώς

Καταφέραμε να κάνουμε ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό μας και να επιτύχουμε τη μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα, μειώνοντας σημαντικά -έως και 95%- τη βλάβη στην υγεία μας και επιτυγχάνοντας παράλληλα ένα σημαντικό όφελος για την τσέπη μας, αφού το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα αναλώσιμά τους, δεν συγκρίνονται σε κόστος με τον καπνό ή τα βιομηχανικά τσιγάρα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ηλεκτρονικό μας τσιγάρο, δεν παύει να είναι μια ηλεκτρονική συσκευή και όπως συμβαίνει με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, μπορεί να προκύψουν κάποιες δυσλειτουργίες ή προβλήματα.

Μην ανησυχείτε όμως, δεν είμαστε στα πρώτα δοκιμαστικά προϊόντα του… 2010: Όλες οι μοντέρνες -και πιστοποιημένες- συσκευές των μεγάλων εταιρειών της αγοράς, λειτουργούν σωστά και εάν προκύψουν κάποια από τα προβλήματα που αναφέρονται παρακάτω, τότε οι λύσεις συνήθως είναι άμεσες και πολύ απλές, ώστε να μην υπονομεύετε η ατμιστική εμπειρία μας. Είπαμε πιστοποιημένες συσκευές και εννοούμε αυτές που πωλούνται από τα αξιόπιστα e cigarette shop ή τα eshop για την αγορά ηλεκτρονικού τσιγάρου που εμπιστευόμαστε, καθώς πάντα πρέπει να ανατρέχουμε σε μάρκες και εταιρείες που εμπιστευόμαστε, αποφεύγοντας τις «κακοτοπιές» και τις υποσχόμενες, φθηνότερες, αλλά αμφιβόλου ποιότητας, επιλογές. Το ίδιο, πρέπει ισχύει και για τα υγρά αναπλήρωσης που προμηθευόμαστε.

Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να τύχει να αντιμετωπίσουμε οι ατμιστές -πάντα 18 ετών και άνω- και οι προτεινόμενες λύσεις.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο και δυσάρεστη γεύση

Γεύση «καμένου» που μας προκαλεί δυσάρεστη αίσθηση όταν κάνουμε κάνουμε εισπνοή. Σε όλους τους ατμιστές έχει συμβεί!

Συνήθως, η αιτία για αυτό είναι το πιο απλό: Έχει τελειώσει -ή παραμένει ελάχιστο- το υγρό αναπλήρωσης! Προσθέτουμε αμέσως υγρό και το πρόβλημα λύνεται αμέσως. Νιώσαμε το «καμένο» γιατί πολύ απλά, δεν υπήρχε επαρκής ποσότητα υγρού για να εισπνεύσουμε και μας έμεινε η «κάψα» της αντίστασης.

Ωστόσο, μπορεί αυτή η καμένη γεύση να μας προειδοποιεί και για τη λήξη της ζωής της αντίστασης. Αν έχουμε αρκετό υγρό και νιώσουμε το «καμένο» και μετά τη δεύτερη ρουφηξιά, τότε η αντίσταση έφτασε στο τέλος της. Την αντικαθιστούμε και συνεχίζουμε να ατμίζουμε.

Κάτι ακόμα: Όταν χρησιμοποιούμε νέο ατμοποιητή για πρώτη φορά, τότε αφού προσθέσουμε το υγρό, τον αφήνουμε για να «μουλιάσει» το βαμβάκι του τουλάχιστον 5 λεπτά. Σε διαφορετική περίπτωση, και εάν βιαστούμε, τότε και πάλι μπορεί να μας έρθει η αίσθηση του καμένου. Σε περίπτωση που την πάθουμε έτσι, δεν αλλάζουμε τον ατμοποιητή, απλά… περιμένουμε και δεν την ξαναπατάμε την επόμενη φορά!

Τέλος, ακόμα μια περίπτωση που μπορεί να συμβεί αυτό, είναι όταν «υπερφορτώσουμε» την αντίσταση, δηλαδή κάνουμε πολύ μεγάλες και συνεχόμενες ρουφηξιές για πολλή ώρα. Τότε η αντίσταση θα υπερθερμανθεί και μπορεί να νιώσουμε την αίσθηση του καμένου. Ατμίζουμε με… μέτρο!

Διαρροή Υγρού

Αυτό ακριβώς ήταν το μεγάλο πρόβλημα, την πρώτη πενταετία της δεκαετίας του 2010, για όσους καπνιστές προσπάθησαν να κάνουν τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η τεχνολογία των διαφόρων συσκευών δεν ήταν αυτή που είναι σήμερα, και πολλές φορές η διαρροή του υγρού συνέβαινε… περισσότερο από ότι μια πετυχημένη ρουφηξιά, με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες τότε να αποθαρρυνθούν και να επιστρέψουν στο κάπνισμα…

Πλέον, όμως, διαρροή υγρού μπορεί να προκύψει μόνο σε περίπτωση σοβαρού τεχνικού προβλήματος και σε ελαττωματική συσκευή -σίγουρα όχι σε αυτές τις πιστοποιημένες που κυκλοφορούν από σοβαρές εταιρείες στην αγορά. 

Αν διαπιστώσετε ότι υπάρχει διαρροή του υγρού, να επέμβετε αμέσως, ώστε αυτό να μην καταλήξει στην μπαταρία και σας δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Ελέγξτε αν η αντίσταση είναι καλά βιδωμένη στον ατμοποιητή – αυτός είναι και ο συνηθέστερος λόγος που μπορεί να προκληθεί διαρροή. Βεβαιωθείτε ότι η «συναρμολόγηση» όλων των μερών της συσκευής σας έχει γίνει σωστά και σφιχτά. Να θυμάστε, δεν χρειάζεται ούτε «χαλαρό» δέσιμο, ούτε πολύ σφικτό.

Προσέξτε επίσης μήπως έχει ρωγμές το γυαλί του ατμοποιητή, αφού ίσως η διαρροή να προκύπτει από εκεί. Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε τον ατμοποιητή.

Εάν πιστεύουμε ότι τα έχουμε κάνει όλα σωστά, και παρόλα αυτά έχουμε διαρροή και η συσκευή μας δεν είναι χαλασμένη, τότε και πάλι αλλάζουμε ατμοποιητή και αντίσταση.

Παραγωγή μειωμένου ατμού

Εάν βλέπετε ότι ο ατμός που παράγεται είναι αισθητά λιγότερος από ότι συνήθως, τότε μάλλον το πρόβλημα έγκειται στην απόδοση του ατμοποιητή. Ξεβιδώστε τον, τσεκάρετε ότι είναι «στεγνός» και συνδέστε τον και πάλι. Αν επιμείνει το πρόβλημα, τον αλλάζετε, ή τσεκάρετε και την αντίσταση. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η μπαταρία σας είναι επαρκώς φορτισμένη και ότι έχετε επιλέξει τον σωστό αριθμό των watt λειτουργίας, εφόσον έχετε την επιλογή, και όχι το κατώτατο όριο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί η αιτία να είναι το υγρό αναπλήρωσης. Η αναλογία PG/VG των υγρών που προμηθεύεστε από τα πιστοποιημένα καταστήματα είναι πάντα σωστή, ωστόσο αν πρόκειται για μίξη που έχετε κάνει μόνοι σας, θεωρήστε ότι μπορεί κάτι να μην πάει καλά με αυτό. Για παράδειγμα, αν ατμίσετε ένα υγρό με περισσότερη VG (φυτική γλυκερίνη), τότε θα αυξήσετε την παραγωγή ατμού και θα μειώσετε το «χτύπημα στο λαιμό». Η λάθος αναλογία μπορεί να προκαλέσει λιγότερο ατμό. Όχι, η ποσότητα της νικοτίνης, δεν έχει καμία σημασία.

Γενικά όσο πιο «δυνατή» είναι η συσκευή σας, τόσο περισσότερος και ο ατμός που μπορείτε να παράξετε. 

Εισπνοή υγρού

Σπάνιο ζήτημα στις μοντέρνες συσκευές, συνηθισμένο παλαιότερα. Το ιδιαίτερα ενοχλητικό αυτό πρόβλημα -ποτέ μην καταπιείτε έστω και ελάχιστη ποσότητα υγρού αναπλήρωσης! – μπορεί να συμβεί όταν υπερχειλίσει η δεξαμενή, δηλαδή εάν εισάγουμε υπερβολικά πολύ υγρό που ξεπερνά τη χωρητικότητα. Η λύση είναι να αδειάσουμε λίγο υγρό και να κάνουμε σωστές -και όχι υπερβολικά έντονες και για πολλή ώρα- ρουφηξιές. Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο ελάττωμα και με το επιστόμιο της συσκευής σας.

Από που έρχονται περίεργοι ήχοι;

Ένας περίεργο, συριχτός ήχος, σαν να… διαρρέεται υγρό. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν δεν έχουμε συνδέσει σωστά τον ατμοποιητή και την μπαταρία και όντως διαρρέεται υγρό, ή όταν υπερχειλίσει η δεξαμενή. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί το υγρό να κυλίσει στις οπές του αέρα και να προκληθεί αυτός ο ήχος. Ή, όταν έχουμε συσκευή με κουμπί, και το πατάμε χωρίς να ατμίζουμε (ή αν ξεχάσουμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην τσέπη μας και πατηθεί το κουμπί). Τότε υπερ-συγκεντρώνεται υγρό στην αντίσταση, χωρίς να καταναλώνεται και έτσι προκαλείται αυτός ο ήχος, του υγρού ουσιαστικά που χάνεται ή «καίγεται».

Αυτό μπορεί να συμβεί επίσης όταν δεν συμβαδίζει η ποσότητα των watt που έχουμε επιλέξει στην μπαταρία, με την αντίσταση και το μέγεθος της που χρησιμοποιούμε. Διατηρούμε καθαρό τον ατμοποιητή, ατμίζουμε σωστά, και χρησιμοποιούμε τα σωστά αναλώσιμα από τον πιστοποιημένο κατασκευαστή και έμπορο!

Πρόβλημα με τον ατμοποιητή

Σε μερικές συσκευές που προκύπτει πρόβλημα, μπορεί να λάβετε μια ένδειξη που θα σας καθοδηγεί σχετικά με το πρόβλημα αυτό. Η ένδειξη Check Atomizer σημαίνει ότι η μπαταρία σας δεν κάνει σωστή σύνδεση με τον ατμοποιητή, ή ότι δεν έχετε συνδέσει σωστά την αντίσταση. Επαναλάβετε τη συναρμολόγηση όπως πρέπει, κι αν το πρόβλημα επιμείνει και η μπαταρία δουλεύει σωστά, τότε αλλάζετε το σύστημα του ατμοποιητή. Πριν από αυτό, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει στάξει υγρό στη σύνδεσή τους. Σε αυτή την περίπτωση, καθαρίζουμε επιμελώς.

Πρόβλημα με την αντίσταση

Άλλη ένδειξη που μπορεί να δείτε είναι η «atomizer low». Στην περίπτωση αυτή, και αν πάντα έχουμε κάνει καλά τη σύνδεση των μερών και το πρόβλημα δεν είναι η μη σωστή επαφή- τότε χρησιμοποιούμε λάθος αντίσταση -ή πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη – σε σχέση με την μπαταρία.  Βεβαιωθείτε ότι όλα είναι σωστά, εάν δεν χρησιμοποιείτε κάποιο Mod και έχετε προμηθευτεί ένα έτοιμο σύστημα τότε λογικά το πρόβλημα είναι ότι δεν τα συνδέσατε σωστά.

Προβλήματα κατά τη φόρτιση

Η διάρκεια της μπαταρίας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα και με το κινητό σας τηλέφωνο, δεν είναι η ίδια, έπειτα από αρκετές φορτίσεις. Ωστόσο, αν παρατηρείτε μεγάλες διαφορές στην απόδοσή της, βεβαιωθείτε πρωτίστως ότι δεν έχει χυθεί υγρό στους πόλους της. Σε αυτή την περίπτωση, καθαρίστε τους επιμελώς και βεβαιωθείτε ότι στέγνωσαν. Εάν υπάρχει επιλογή, τότε κάντε reset στην μπαταρία σας – αυτή είναι πάντα μια καλή λύση, φανταστείτε το σαν το restart του υπολογιστή. Στη συνέχεια φορτίστε τη στο 100% και δοκιμάστε και πάλι.

Εάν έχετε κάνει πολλές χρήσεις της μπαταρίας και παρατηρείτε μειωμένη απόδοση, τότε το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι το ίδιο που θα κάνατε και για το κινητό σας τηλέφωνο: Αλλάξτε την.