Πως ταξινομείται η τοξικότητα των συστατικών αρωμάτων ηλεκτρονικού τσιγάρου

Πως ταξινομείται η τοξικότητα των συστατικών αρωμάτων ηλεκτρονικού τσιγάρου
Tips και Συμβουλές

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αποδεδειγμένα και με βάση δεκάδες αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, ενώ σύμφωνα με τον Δημόσιο Οργανισμό Υγείας της Βρετανίας, που εκπόνησε μια συλλογική μελέτη στην οποία συμπεριέλαβε τα συμπεράσματα πολλών άλλων ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις του ατμίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό, κατέληξε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό από το παραδοσιακό κάπνισμα.

Πρόκειται για συμπεράσματα τα οποία εκτός από το ερευνητικό εργαστήριο και τις ακαδημαϊκές αίθουσες, επιβεβαιώνονται από την καθημερινότητα, αρκεί να διαπιστώσετε και εσείς πόσοι φίλοι και γνωστοί σας έχουν καταφέρει να κόψουν το κάπνισμα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως και οι άμεσες βελτιώσεις στους υγειονομικούς δείκτες, που αναφέρουν οι άνθρωποι αυτοί που πλέον εισπνέουν ατμό αντί για καπνό, «γλιτώνοντας» δηλαδή τις 2.000 περίπου τοξικές και καρκινογόνες ουσίες του καπνού, όπως και την πίσσα. Αυτά είναι που ευθύνονται για τη δραστική επιβάρυνση της υγείας των καπνιστών, τόσο στους πνεύμονες όσο και στους υπόλοιπους βιολογικούς δείκτες. Παράγοντες, οι οποίοι ως γνωστόν εκλείπουν εντελώς από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μιας και πρόκειται για εισπνοή ατμού και όχι καπνού.

Διάφορες γεύσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, πάντως σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της συνήθειας αυτής στην υγεία, οι ερευνητές δηλώνουν ακόμα επιφυλακτικοί, ελλείψει δεδομένων, με τα μέχρι τώρα στοιχεία ωστόσο και τα πορίσματα να επιβεβαιώνουν αυτό που αναφέρεται παραπάνω, δηλαδή ότι σε σχέση με το κάπνισμα, είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό.

Η τοξικότητα των υγρών αναπλήρωσης

Ωστόσο, μερικοί καπνιστές φοβούνται για όσα έχουν κατά καιρούς ακούσει περί πιθανής «τοξικότητας» του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η ενδεχόμενη τοξικότητα αποκαλύπτεται από τα συστατικά των υγρών αναπλήρωσης που χρησιμοποιούνται, τα οποία όταν θερμαίνονται στη συσκευή, μετατρέπονται στον ατμό που εισπνέει ο χρήστης.

Ας εξετάσουμε τι περιλαμβάνει το υγρό αναπλήρωσης – και αναφερόμαστε πάντα στα εγκεκριμένα και πιστοποιημένα υγρά αναπλήρωσης, κι όχι στις επικίνδυνες «πατέντες» που μπορεί να κυκλοφορήσουν στο παρεμπόριο, με τραγικά μερικές φορές αποτελέσματα.

Η σύσταση των υγρών αναπλήρωσης

Τα υγρά αναπλήρωσης λοιπόν περιλαμβάνουν κυρίως τη λεγόμενη «βάση», σε ποσοστό 95%, που αποτελείται συνήθως από ένα μίγμα προπυλενογλυκόλης (PG) και φυτικής γλυκερίνης (VG), μαζί με αφιονισμένο νερό, αρωματικές ουσίες και τη νικοτίνη που θα επιλέξετε για εσάς.

Το PG και το VG είναι χημικά προϊόντα, που χρησιμοποιούνται σε πολλές περιπτώσεις, (όπως σε ιατρικά προϊόντα ή προϊόντα στοματικής υγιεινής, ομορφιάς, αλλά και τρόφιμα) και υπόκεινται στους αυστηρούς κανόνες που ισχύουν για όλα τα χημικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Αυστηρά ελεγμένα και πιστοποιημένα τα υγρά αναπλήρωσης

Όπερ σημαίνει ότι οι συγκεντρώσεις των χημικών τους στοιχείων υπόκεινται σε όρια και στους αυστηρούς κανόνες που ισχύουν για όλα τα χημικά προϊόντα που διατίθενται για ανθρώπινη κατανάλωση, στην αγορά, είναι αυστηρά ελεγμένα και για να είναι πιστοποιημένα, τότε η τοξικότητά τους βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που δεν επηρεάζει καθόλου την ανθρώπινη υγεία.

Επαναλαμβάνουμε και το τονίζουμε, αναφερόμαστε στα πιστοποιημένα προϊόντα των εταιρειών και όχι σε περίεργες «πατέντες» που μπορεί να κυκλοφορούν παράνομα στο εμπόριο, ή ακόμα και στο dark web.

Τι συνέβη στις ΗΠΑ το 2019 με τα παράνομα υγρά αναπλήρωσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, στις ΗΠΑ, υπήρχαν μαζικά περιστατικά δηλητηρίασης σε χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, οπότε και καταγράφηκαν εκατοντάδες σοβαρές νοσηλείες και δεκάδες θάνατοι. Τι είχε συμβεί; Οι άνθρωποι αυτοί είχαν προμηθευτεί παράνομα υγρά αναπλήρωσης που περιείχαν κανναβινοειδή, τα οποία ήταν πολύ τοξικά για τους πνεύμονες των καταναλωτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τα σοβαρά αυτά προβλήματα λόγω πνευμονικών επιπλοκών. Όπως ανακοίνωσε και ο FDA, τα περιστατικά αυτά συνδέονται καθαρά με τη χρήση αυτών των επικίνδυνων και παράνομων προϊόντων και όχι με την εγκεκριμένη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Άλλωστε, πουθενά στον κόσμο δεν έχει καταγραφεί τέτοιο περιστατικό από χρήση πιστοποιημένου υγρού αναπλήρωσης.

Προσοχή σε ενδεχόμενες αλλεργίες

Αυτό που πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής, είναι κάποια ενδεχόμενη, σπάνια αλλεργία, που μπορεί να έχει, συνήθως στην προπυλενογλυκόλη ή σε άλλα στοιχεία. Τα μπουκαλάκια των υγρών αναπλήρωσης αναφέρουν επακριβώς τη σύστασή τους όπως και προειδοποιήσεις για τυχόν αλλεργίες και ο καταναλωτής οφείλει να διαβάζει προσεχτικά την ετικέτα, ώστε να αποφύγει πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις με την κατανάλωση του υγρού αναπλήρωσης.

Ωστόσο, υπάρχουν ατμιστές που έχουν αλλεργία στην προπυλενογλύκολη (PG) και αυτό που κάνουν είναι να παρασκευάζουν υγρά με ελάχιστη ποσότητα σε αυτή, αντικαθιστώντας τη από τη φυτική γλυκερίνη (VG).

Συμπερασματικά, η κατανάλωση των υγρών αναπλήρωσης σε σχέση με την τοξικότητα των συστατικών τους μπορεί να γίνει άφοβα από τους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, με μια προσοχή να χρειάζεται για ενδεχόμενες αλλεργίες.

Τι αναφέρει γιατρός για την τοξικότητα

Σε συνέντευξή του, γιατρός Γιώργος Παππάς αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σαφώς και δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι η βαρύτητα των αναπνευστικών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει σε φυσιολογικό πνεύμονα γιατί επάγει δεδομένα φλεγμονή, ίσως και ελαττωμένη ανοσολογική προστασία. Όμως κι εδώ μελέτες έδειξαν ότι στις λειτουργικές δοκιμασίες επιδρά πολύ λιγότερο από ό,τι το κλασικό τσιγάρο, και η φλεγμονή που επάγεται (αν εκτιμηθεί με τα λευκά αιμοσφαίρια, για παράδειγμα) είναι σημαντικά μικρότερη.

Η ασφάλεια και η ποιότητα των υγρών αναπλήρωσης της alter ego

Όλα τα υγρά αναπλήρωσης της alter ego παράγονται και συσκευάζονται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Ελλάδα, κάτω από αυστηρότατες προδιαγραφές σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή ρυθμιστική οδηγία. Μάλιστα, τα πρότυπα που εφαρμόζονται υπερβαίνουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Αλλά η διασφάλιση της ποιότητας των υγρών αναπλήρωσης δεν σταματά εδώ. Η alter ego εφαρμόζει το πλέον εμπεριστατωμένο πρόγραμμα ελέγχου «Quality PLUS», σε συνεργασία με το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», για όλα τα υγρά αναπλήρωσης alter ego.

Οι έλεγχοι του Δημόκριτου στα υγρά αναπλήρωσης της alter ego

Το εργαστήριο αναλύσεων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε ΔΗΜΟΚΡIΤΟΣ, διενεργεί ελέγχους:

Πρώτων Υλών: Κάθε παρτίδα πρώτης ύλης (αρωμάτων) αναλύεται από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος, με σκοπό την επιβεβαίωση της σύστασής της (κάθε παρτίδα ίδια με την προηγούμενη) και τον έλεγχο της απουσίας απαγορευμένων ουσιών (Diacetyl /Διακετύλιο, Acetyl–Propionyl /Ακετυλο-Προπιονύλιο, Αcetoine).

Τελικών Προϊόντων: Κάθε παρτίδα τελικού προϊόντος αναλύεται από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος, με σκοπό τον ποσοτικό προσδιορισμό των συστατικών της και την επιβεβαίωση της συμβατότητάς της με τις προδιαγραφές.

Στην alter ego, μπορείτε να είστε σίγουροι. Με αποδείξεις

Έτσι η alter ego, εξασφαλίζει σε κάθε πελάτη της, ότι αγοράζοντας ένα οποιοδήποτε υγρό η γεύση και η σύστασή του είναι ακριβώς η ίδια με κάθε προηγούμενο ή επόμενο υγρό αγοράσει, και τα συστατικά του, ακριβώς αυτά που αναγράφονται στην συσκευασία και έχουν δηλωθεί στους αρμόδιους φορείς.

Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας: Σε μια πρωτοποριακή κίνηση, με στόχο την καλύτερη και πιο ακριβή ενημέρωση των καταναλωτών, δημιουργήθηκε η ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα alter ego, https://www.alterego.gr/eliquid-trace, όπου ο ατμιστής-καταναλωτής εισάγοντας τον αριθμό παρτίδας που αναγράφεται σε κάθε υγρό αναπλήρωσης, βλέπει αυτόματα την ανάλυσή του και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ελέγχου Δημοκρίτου!

Επισκεφτείτε τη σελίδα, πληκτρολογήστε τον κωδικό του προϊόντος σας και δείτε μόνοι σας τι έχει να πει ο Δημόκριτος για αυτό!