Τσιγάρα ατμού - Τι είναι το ατμο-τσίγαρο και τι να προσέξω;

Τσιγάρα ατμού - Τι είναι το ατμο-τσίγαρο και τι να προσέξω;
Tips και Συμβουλές

Για να χρησιμοποιείτε σωστά το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο και να κάνετε την ατμιστική σας εμπειρία ολοκληρωμένη, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια tips, προκειμένου να προσαρμόσετε τη συσκευή σας ακριβώς στα... γούστα σας!

Υπάρχουν ηλεκτρονικά τσιγάρα για όλες τις ανάγκες... Προτιμάτε δυνατό χτύπημα στον λαιμό, ή μήπως επιθυμείτε... πυκνά σύννεφα ατμού γύρω σας; Τι είναι όλες οι επιλογές στη μπαταρία και τι πρέπει να κάνετε; Έχει σημασία το υγρό αναπλήρωσης, πέρα από τη γεύση; Είστε σίγουροι ότι συντηρείτε τη συσκευή σας σωστά;

Στις συσκευές οι οποίες επιτρέπουν ορισμένες επιλογές, μπορούμε να προσαρμόσουμε αναλόγως της ατμιστική εμπειρία μας.

Η ισχύς της συσκευής σας

Όσο πιο ισχυρή η συσκευή σας, δηλαδή αν χρησιμοποιείτε ισχυρή μπαταρία με επιλογή της κατάλληλης αντίστασης, τόσο πιο ταχεία γίνεται η ατμοποίηση του υγρού αναπλήρωσης. Η τζούρα γίνεται πιο δυνατή και έντονη, ενώ νιώθετε καλύτερα τη γεύση, κι αυτό διότι πιο γρήγορη ατμοποίηση του υγρού σημαίνει ότι σε κάθε ρουφηξιά λαμβάνετε περισσότερο ατμό. Επίσης, παράγεται και περισσότερος ατμός.

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε αντιστάσεις με λιγότερα Ohm, δηλαδή μικρότερες, εάν επιζητείτε καλύτερες «επιδόσεις«, καθώς η ενέργεια που παράγεται από την μπαταρία μεταφέρεται πιο εύκολα από μια μικρότερη αντίσταση. Προσοχή όμως, διότι αν το παρακάνετε, μπορεί να την κάψετε!

Εάν δεν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω κι επιθυμείτε μεγαλύτερη διάρκεια στη ζωή της μπαταρίας σας, και φυσικά των αντιστάσεων, τότε μπορείτε να επιλέγετε περισσότερα Ohm, εφόσον κάνετε χρήση πολλών Watt/volt.

Αυτονομία μπαταρίας

Στις περισσότερες συσκευές η μπαταρία είναι ενσωματωμένη, όπως ισχύει και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης, μόνο που σε αυτά ολόκληρη η συσκευή απορρίπτεται όταν τελειώσει η μπαταρία, καθώς δεν επαναφορτίζεται. Σε ορισμένες συσκευές χρησιμοποιούνται και αποσπώμενες, ενώ προκειμένου να αυξηθεί ο χρόνος χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, για κάποιες συσκευές παρέχεται ειδικά διαμορφωμένο power bank, που προσφέρει κάποιες επιπλέον φορτίσεις.

Η χωρητικότητα της μπαταρίας μετριέται σε mah – όσο περισσότερα, τόσο περισσότερο διαρκεί η μπαταρία μέχρι να χρειαστεί επαναφόρτιση.

Ειδικά για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, προκειμένου να υπολογίσετε πόσο θα διαρκέσει η μπαταρία, συμβουλευτείτε τον ακόλουθο πίνακα:

Μπαταρία με ισχύ 300mAh προσφέρει περίπου 300 ατμίσματα

650mah προσφέρει περίπου 500 ατμίσματα

1100mAh προσφέρει περίπου 900 ατμίσματα

1300mAh προσφέρει περίπου 800 – 1100 ατμίσματα

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο τρόπος ατμίσματος επηρεάζει και τη διάρκεια της μπαταρίας, όπως και η επιλογή των watt/volt όταν κάνουμε χρήση της συσκευής μας.

Ρύθμιση έντασης της μπαταρίας

Οι περισσότερες συσκευές (και κιτ) επιτρέπουν τον καθορισμό των watt ή των volt με τα οποία θα λειτουργεί η μπαταρία. Με τα watt ρυθμίζουμε την παραγόμενη ενέργεια ενώ με τα volt την ποσότητα του ρεύματος που θα περάσει από τον ατμοποιητή. Όσο αυξάνουμε το ένα αυξάνεται αναλογικά και το άλλο και αντίθετα, οπότε ο χρήστης αρκεί να κάνει δοκιμές και να έχει στο μυαλό του τον ένα τρόπο μέτρησης, ώστε να μην μπερδεύεται.

Όταν αυξάνουμε τα watt, τότε ατμοποιούμε μεγαλύτερη ποσότητα υγρού με κάθε εισπνοή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη παραγωγή «σύννεφων ατμού», για όποιον προτιμά κάτι τέτοιο. Το ίδιο ισχύει βέβαια και με την αύξηση των volt.

Με τον τρόπο αυτόν ωστόσο, η αντίσταση ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της πιο γρήγορα, αφού τη διαπερνά περισσότερο ρεύμα, ενώ καλό είναι να επιλέγετε την κατάλληλη αντίσταση που θα μπορεί να «σηκώσει» μια υψηλή ένταση σε watt/volt. Η επιλογή της κατάλληλης αντίστασης αναλόγως της έντασης που χρησιμοποιούμε επηρεάζει την ατμιστική εμπειρία αναλόγως.

Εάν δεν μας ενδιαφέρει η ποσότητα του παραγόμενου ατμού, τότε ρυθμίζουμε την ένταση σε χαμηλότερα watt/volt, ώστε να επεκτείνουμε και τη διάρκεια ζωής της αντίστασης του ατμοποιητή. Εάν επιθυμούμε πιο «σφιχτή» τζούρα, τότε κλείνουμε κάποιους από τους αεραγωγούς της συσκευής, εφόσον υπάρχουν, ώστε να περιορίσουμε τον εισπνεόμενο αέρα.

Η ροή αέρα στο τσιγάρο ατμού

Η ροή του αέρα, επίσης επηρεάζει την ατμιστική εμπειρία, ειδικά αν θέλετε υψηλές «επιδόσεις». Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε περισσότερα Watt σε μικρότερες αντιστάσεις, τότε όπως είναι φυσικό η θερμοκρασία του ατμού αυξάνεται, λόγω της παροχής περισσότερης ενέργειας.

Προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία του ατμού σε επίπεδα που να μπορείτε να ατμίσετε χωρίς πρόβλημα, τότε θα πρέπει η συσκευή σας να αερίζεται. Η αύξηση της ροής επιτρέπει την εισαγωγή φρέσκου αέρα, που ψύχει τον ατμό και έτσι η εισπνοή παραμένει η κατάλληλη. Επίσης, ακριβώς αυτός ο επιπλέον αέρας συντελεί στην παραγωγή των πυκνών σύννεφων ατμού που ίσως επιθυμείτε.

Η μεγάλη ροή αέρα είναι επιβεβλημένη, τέλος, εάν επιθυμείτε να κάνετε συνεχείς τζούρες, και άρα ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή ατμού.

Πώς επηρεάζει το υγρό την εμπειρία ατμίσματος και τον ατμό

Τα υγρά αναπλήρωσης περιλαμβάνουν κυρίως τη λεγόμενη «βάση», σε ποσοστό 95%, που αποτελείται συνήθως από ένα μίγμα προπυλενογλυκόλης (PG) και φυτικής γλυκερίνης (VG), μαζί με αφιονισμένο νερό, αρωματικές ουσίες και τη νικοτίνη που θα επιλέξετε για εσάς.

Εκτός από την επιλογή της κατάλληλης γεύσης και της ποσότητας της νικοτίνης, που αποτελούν καθαρά υποκειμενικούς παράγοντες για τον κάθε χρήστη, η αναλογία του PG με το VG είναι που κάνει τη διαφορά, σχετικά με τις ιδιότητες του υγρού αναπλήρωσης που επιλέξατε.

Από την αναλογία αυτή θα εξαρτηθεί η ποσότητα του ατμού που παράγεται από τη συσκευή σας, η αίσθηση που θα έχει η «ρουφηξιά» στον λαιμό σας, όσο και η αίσθηση της γεύσης που επιλέξατε.

Η προπυλενογλυκόλη (PG – Propylene glycol)

Η ουσία αυτή προσδίδει το λεγόμενο «χτύπημα στον λαιμό», δηλαδή την αίσθηση που μπορεί να προσομοιάζει αυτή του καπνίσματος και η οποία είναι απαραίτητη για πολλούς πρώην καπνιστές που αντικατέστησαν τη συνήθειά τους με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Εφόσον επιθυμείτε αυτή την αίσθηση, τότε μπορείτε να επιλέγετε υγρά αναπλήρωσης με μεγαλύτερη αναλογία στην προπυλενογλυκόλη.

Επίσης, κάτι εξίσου σημαντικό, είναι ότι η PG κάνει πιο «πλούσια» τη γεύση (flavor) των αρωματικών ουσιών που περιέχει το υγρό αναπλήρωσης, άρα αν θέλετε να απολαμβάνετε στο μάξιμουμ τη γεύση π.χ. του μπισκότου που έχετε επιλέξει, και πάλι καλό είναι να προτιμάτε τα υγρά με περισσότερο PG.

Η Φυτική Γλυκερίνη (VG – Vegetable Glycerin)

Η VG, αν επιλεγεί σε υψηλότερη αναλογία, προκαλεί περισσότερο και πιο πυκνό ατμό κατά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οπότε αν τα «σύννεφα» ατμού είναι αυτά που σας αρέσουν σε αυτή τη συνήθεια, τότε σίγουρα πρέπει να παίρνετε υγρά με περισσότερη φυτική γλυκερίνη. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε πως ό,τι «κερδίζετε» σε ατμό, το χάνετε σε γεύση και σε «χτύπημα» στον λαιμό, χαρακτηριστικά που εφόσον τα επιθυμείτε, θα πρέπει να συμπεριλάβετε κι αρκετή PG στο υγρό σας.

Ο καθαρισμός του ατμο-τσίγαρου

Το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο πρέπει να καθαρίζεται τακτικά, προκειμένου να λειτουργεί σωστά, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τις περισσότερες συσκευές.

Αρχικά, καθαρίστε τον ατμοποιητή -μπορείτε να το κάνετε αυτό κάθε φορά χρειάζεται να αλλάζετε αντίσταση, δηλαδή ανά μια ή δυο εβδομάδες, αναλόγως τη χρήση. Υπάρχουν ειδικά υγρά στα πιστοποιημένα σημεία πώλησης ειδών ηλεκτρονικού τσιγάρου, με τα οποία ενδείκνυται να καθαρίζετε τον ατμοποιητή.

Αλλιώς, χρησιμοποιείστε λίγο οινόπνευμα και βαμβάκι ή μπατονέτα. Ιδιαίτερη προσοχή επιδείξτε στο σημείο που συνδέεται με την μπαταρία, καθώς το σημείο αυτό – δηλαδή οι δύο πόλοι- πρέπει να είναι εντελώς καθαροί, ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η μετάδοση της ενέργειας. Μετά τον καθαρισμό, φροντίστε να έχει στεγνώσει εντελώς, προκειμένου να κάνετε και πάλι χρήση της συσκευής.

Τέλος, εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να καθαρίζετε και τη δεξαμενή, δηλαδή το δοχείο που περιέχει το υγρό αναπλήρωσης, εφόσον αλλάξετε γεύση ή την ποσότητα της νικοτίνης. Κι αυτό διότι, το προηγούμενο υγρό θα έχει αφήσει κάποια κατάλοιπα μέσα, οπότε καλό είναι να αφαιρεθούν για να μη γίνει έστω και η ελάχιστη μίξη με τη γεύση του νέου σας υγρού. Ο καθαρισμός γίνεται εύκολα με νερό.