Τσιγαρίσιοι ατμοποιητές VS Πνευμονικοί ατμοποιητές

Τσιγαρίσιοι ατμοποιητές VS Πνευμονικοί ατμοποιητές
Tips και Συμβουλές

Πνευμονικό άτμισμα vs Τσιγαρίσιο άτμισμα

Οι δύο βασικές κατηγορίες ατμιστών είναι αυτοί που αρέσκονται στο τσιγαρίσιο άτμισμα και αυτοί που προτιμούν το πνευμονικό. Αναλόγως της προτίμησης, επιλέγουν και τον κατάλληλο ατμοποιητή.

Ατμοποιητές Ηλεκτρονικού Τσιγάρου

Οι ατμοποιητές της συσκευής του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι μαζί με τη μπαταρία το σημαντικότερο εξάρτημα. Μέσω αυτών, το υγρό αναπλήρωσης που τοποθετείτε στη δεξαμενή ατμοποιείται με την κάθε ρουφηξιά σας.

Οι ατμοποιητές για ηλεκτρονικό τσιγάρο που κυκλοφορούν στην αγορά ανέρχονται πια σε πολλές δεκάδες και είναι πολύ εύκολο να «χαθείτε» σε όλη αυτή την ποικιλία, μέχρι να καταλήξετε σε αυτόν που σας ταιριάζει περισσότερο. Ποιοι είναι λοιπόν οι καλύτεροι ατμοποιητές για άτμισμα;

Αναλόγως λοιπόν των ιδιαίτερων προτιμήσεων σας, θα πρέπει να επιλέξετε μεταξύ αυτών που αποδίδουν ακριβώς αυτό που θέλετε. Είστε νέος ατμιστής ή πιο έμπειρος; Σας «λείπει» η προηγούμενη καπνιστική συνήθεια και θέλετε κάτι που να την προσομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο, ή προτιμάτε να δημιουργείτε γύρω σας… πυκνά σύννεφα ατμού; Βλέπετε το άτμισμα ως ένα πολυδιάστατο χόμπι με το οποίο θέλετε να ασχολείστε αρκετά, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο, ή προτιμάτε την απλότητα και την ευχρηστία; Και τελικά, πόσα χρήματα θέλετε να διαθέσετε για τη συσκευή σας;

Εφόσον έχετε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, τότε σίγουρα μπορείτε να καταλήξετε και πιο εύκολα στον κατάλληλο ατμοποιητή για εσάς, λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε ενός.

Πνευμονικό άτμισμα (DTL)

Το πνευμονικό άτμισμα είναι αυτό κατά το οποίο η εισπνοή του ατμού καταλήγει κατευθείαν στα πνευμόνια. Οι ατμιστές που το προτιμούν αυτό επιθυμούν πυκνά σύννεφα ατμού και έντονη αίσθηση της ρουφηξιάς στον λαιμό, περιορίζοντας όμως τη γεύση του υγρού αναπλήρωσης.

Για να επιτευχθεί η πνευμονική ρουφηξιά, αρκεί να κάνουμε ότι αναπνέουμε: Ρουφάμε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο και παίρνουμε την ίδια ώρα μια αναπνοή.

Ο τρόπος αυτός προτιμάται από τους έμπειρους ατμιστές που θέλουν να βλέπουν πυκνά σύννεφα ατμού και όχι από όσους έκαναν πρόσφατα τη μετάβαση από το άτμισμα στο κάπνισμα, οι οποίοι προτιμούν την πιο σφιχτή τζούρα, που προσομοιάζει πιο πολύ την καπνιστική εμπειρία.

Σε υγρά αναπλήρωσης με υψηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη, η πρόσληψη αυτής της ουσίας γίνεται πιο έντονη για τον οργανισμό κι αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ο χρήστης και ίσως ανακαλύψει ότι θα πρέπει να μειώσει την ποσότητα στο υγρό ανάπληρωσης, αφού με την πνευμονική τζούρα θα καλύπτεται.

Για το πνευμονικό άτμισμα απαιτούνται αντιστάσεις χαμηλές σε Ohm, δηλαδή κάτω 1 (από 0,1-0,9 Ohm). Επίσης, για τη χρήση αυτών των αντιστάσεων χωρίς πρόβλημα συστήνεται να χρησιμοποιείται μπαταρία με υψηλότερη ισχύ σε watt/volt από τον μέσο όρο.

Τέλος, συστήνεται η χρήση υγρού με υψηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκερίνη (VG) σε σχέση με την προπυλενογλυκόλη (PG), καθώς χάρη στην πρώτη επιτυγχάνεται πιο αποδοτικά το ζητούμενο, δηλαδή τα πυκνά σύννεφα ατμού.

Τσιγαρίσιο άτμισμα (MTL)

Το τσιγαρίσιο άτμισμα είναι αυτό που θυμίζει την εμπειρία του καπνίσματος και συστήνεται για τους λιγότερο έμπειρους ατμιστές και για όλους όσοι προτιμούν την αίσθηση της προηγούμενης συνήθειας. Ο τρόπος για να επιτευχθεί είναι να διατηρούμε τον ατμό που εισπνέουμε από τη συσκευή μας αρχικά στο στόμα και αμέσως μετά να τον κατεβάζουμε στα πνευμόνια.

Με τον τρόπο αυτόν, απολαμβάνουμε και τη γεύση του υγρού αναπλήρωσης ακόμα περισσότερο, εφόσον ο ατμός θα μείνει για περισσότερο στον ουρανίσκο μας. Επίσης σαν αίσθηση είναι πιο ήπια σε σχέση με το πνευμονικό άτμισμα, που όπως αναφέρθηκε συστήνεται στους έμπειρους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «σφιχτή» τζούρα που ναι μεν επιτυγχάνει τα παραπάνω, αλλά η παραγωγή ατμού είναι σαφώς μικρότερη.

Για το τσιγαρίσιο άτμισμα συστήνεται η χρήση αντιστάσεων μεγαλύτερων σε Ohm (από 1 έως 1,9 Ohm) ενώ δεν απαιτείται η χρήση ιδιαίτερα ισχυρών μπαταριών ή εξελιγμένων mods.

Αντίστροφα από ότι ισχύει στο πνευμονικό άτμισμα, εδώ η αναλογία VG/PG πρέπει να είναι μεγαλύτερη για το δεύτερο, την προπυλενογλυκόλη. Η υψηλή περιεκτικότητα σε PG επιτυγχάνει το δυνατότερο χτύπημα στον λαιμό αλλά και την πιο έντονη αίσθηση της γεύσης.

Οι διαφορές μεταξύ πνευμονικού και τσιγαρίσιου ατμίσματος

Συμπερασματικά, οι διαφορές μεταξύ πνευμονικού και τσιγαρίσιου ατμισματος είναι οι εξής.

Με το πνευμονικό άτμισμα επιτυγχάνεται η μεγάλη παραγωγή σύννεφων ατμού, για όποιον τον ικανοποιείται κάτι τέτοιο. Ωστόσο ο χρήστης με τη μέθοδο αυτή «χάνει» σε γεύση, ενώ δεν συστήνεται στους λιγότερο έμπειρους χρήστες που επιθυμούν μια αίσθηση που προσομοιάζει περισσότερο με την προηγούμενη συνήθεια, το κάπνισμα. Επίσης, απαιτούνται γενικά πιο ισχυρές συσκευές, λόγω της χρήσης μικρότερων αντιστάσεων, αλλά και επιλογή υγρών αναπλήρωσης με μεγαλύτερη αναλογικά στο VG (γλυκερίνη).

Με το τσιγαρίσιο άτμισμα, όπως λέει και το όνομά του, επιτυγχάνεται αυτό που είναι για τους περισσότερους το ζητούμενο, δηλαδή η προσομοίωση της τσιγαρίσιας εμπειρίας και για αυτό συστήνεται ειδικά για τους λιγότερο έμπειρους ατμιστές που έκαναν πρόσφατα τη μετάβαση. Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι ότι με αυτή τη μέθοδο οι ατμιστές θα απολαύσουν πιο έντονα τη γεύση του υγρού αναπλήρωσης, διατηρώντας τον ατμό στον ουρανίσκο τους για περισσότερη ώρα. Ακόμα κάτι που πολλοί θα βρουν πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτούνται ιδιαίτερα ισχυρές συσκευές, λόγω της χρήσης μεγαλύτερων αντιστάσεων. Η αναλογία των υγρών αναπλήρωσης θα πρέπει να είναι προς όφελος της PG (προπυλενογλυκόλη).

Όπως διατείνονται οι ειδικοί του χώρου αλλά και οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος, καθώς πρόκειται για ζήτημα προσωπικής προτίμησης του κάθε ενός. Πυκνά σύννεφα ατμού ή τσιγαρίσια αίσθηση με έντονη γεύση; Η επιλογή στο τέλος είναι καθαρά δική σας.