VG - PG: Ομοιότητες - Διαφορές & Αναλογίες

VG - PG: Ομοιότητες - Διαφορές & Αναλογίες
Tips και Συμβουλές

Μόλις επιλέξατε τη συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου που σας ταιριάζει και είστε έτοιμοι να αφήσετε πίσω τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Επόμενη επιλογή, το κατάλληλο υγρό αναπλήρωσης ώστε να απολαύσετε όπως πρέπει την ατμιστική εμπειρία!

Για τους περισσότερους νέους ατμιστές, το πρώτο είναι η γεύση, καθώς προσφέρεται μια πλειάδα επιλογών στα υγρά ατμίσματος, από φρουτώδεις και γλυκές γεύσεις, μέχρι καπνικές, ώστε να προσομοιάζει η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο το δυνατόν περισσότερο το κάπνισμα, χωρίς φυσικά τη στάχτη, τη μυρωδιά και τις χιλιάδες βλαβερές τοξικές ουσίες.

Το δεύτερο, είναι η νικοτίνη και το ποσοστό της, ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση από την προηγούμενη συνήθεια στη νέα.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μία εξίσου σημαντική επιλογή, που μπορεί, αν την κάνετε σωστά, να απογειώσει την ατμιστική εμπειρία σε επίπεδα που δεν έχετε γνωρίσει! 

Η επιλογή αυτή, θα κρίνει εν πολλοίς την αίσθηση του ατμίσματος, δηλαδή το «χτύπημα» που θα έχετε στον λαιμό σε κάθε ρουφηξιά, την ένταση της αγαπημένης σας γεύσης που περιλαμβάνει το υγρό αναπλήρωσης, όσο και… το σύννεφο ατμού που θα παράγεται κατά τη χρήση του ηλεκτρονικού σας τσιγάρου!

Για να τα αντιληφθούμε όλα αυτά καλύτερα, πάμε να δούμε ποια είναι η σύσταση του υγρού αναπλήρωσης.

Η σύσταση του υγρού αναπλήρωσης και η σημασία του

Η σύσταση του υγρού αναπλήρωσης, πέρα από τη γεύση και το ποσοστό της νικοτίνης, είναι πολύ σημαντική κι αν κάνετε λάθος εδώ, μπορεί άθελά σας να δυσκολευτείτε να συνηθίσετε το άτμισμα. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλήξετε είναι οι δοκιμές, ωστόσο αυτό προϋποθέτει να έχετε γνώση αυτού που δοκιμάζετε.

Αρχικά, ας εξετάσουμε τι περιλαμβάνει το υγρό αναπλήρωσης – και αναφερόμαστε πάντα στα εγκεκριμένα και πιστοποιημένα υγρά αναπλήρωσης, κι όχι στις επικίνδυνες «πατέντες» που μπορεί να κυκλοφορήσουν στο παρεμπόριο, με τραγικά μερικές φορές αποτελέσματα.

Τα υγρά αναπλήρωσης λοιπόν περιλαμβάνουν κυρίως τη λεγόμενη «βάση», σε ποσοστό 95%, που αποτελείται συνήθως από ένα μίγμα προπυλενογλυκόλης (PG) και φυτικής γλυκερίνης (VG), μαζί με αφιονισμένο νερό, αρωματικές ουσίες και τη νικοτίνη που θα επιλέξετε για εσάς.

Η σημασία της αναλογίας PG/VG στο υγρό αναπλήρωσης

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η αναλογία της PG με την VG είναι που κάνει τη διαφορά, σχετικά με τις ιδιότητες του υγρού αναπλήρωσης που επιλέξατε.

Από την αναλογία αυτή θα εξαρτηθεί η ποσότητα του ατμού που παράγεται από τη συσκευή σας, η αίσθηση που θα έχει η «ρουφηξιά» στον λαιμό σας, όσο και η αίσθηση της γεύσης που επιλέξατε.

Η προπυλενογλυκόλη (PG – Propylene glycol)

Η προπυλενογλυκόλη (PG – Propylene glycol) είναι μια ουσία που αξιοποιείται για διάφορες χρήσεις (όπως σε ιατρικά προϊόντα ή προϊόντα στοματικής υγιεινής, ακόμα και ομορφιάς).

Η ουσία αυτή προσδίδει το λεγόμενο «χτύπημα στον λαιμό», δηλαδή την αίσθηση που μπορεί να προσομοιάζει αυτή του καπνίσματος και η οποία είναι απαραίτητη για πολλούς πρώην καπνιστές που αντικατέστησαν τη συνήθειά τους με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Εφόσον επιθυμείτε αυτή την αίσθηση, τότε μπορείτε να επιλέγετε υγρά αναπλήρωσης με μεγαλύτερη αναλογία στην προπυλενογλυκόλη.

Επίσης, κάτι εξίσου σημαντικό, είναι ότι η PG κάνει πιο «πλούσια» τη γεύση (flavor) των αρωματικών ουσιών που περιέχει το υγρό αναπλήρωσης, άρα αν θέλετε να απολαμβάνετε στο μάξιμουμ τη γεύση π.χ. του μπισκότου που έχετε επιλέξει, και πάλι καλό είναι να προτιμάτε τα υγρά με περισσότερο PG.

Η Φυτική Γλυκερίνη (VG – Vegetable Glycerin)

Η Φυτική Γλυκερίνη (VG – Vegetable Glycerin) παράγεται από φυτικά έλαια, ιδιότητα που κάνει τα υγρά αναπλήρωσης πιο παχύρευστα. Χρησιμοποιείται κι αυτή σε ιατρικά προϊόντα, αλλά και ως γλυκαντικό, ή ακόμα και σε τρόφιμα.

Η VG, αν επιλεγεί σε υψηλότερη αναλογία, προκαλεί περισσότερο και πιο πυκνό ατμό κατά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οπότε αν τα «σύννεφα» ατμού είναι αυτά που σας αρέσουν σε αυτή τη συνήθεια, τότε σίγουρα πρέπει να παίρνετε υγρά με περισσότερη φυτική γλυκερίνη. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε πως ό,τι «κερδίζετε» σε ατμό, το χάνετε σε γεύση και σε «χτύπημα» στον λαιμό, χαρακτηριστικά που εφόσον τα επιθυμείτε, θα πρέπει να συμπεριλάβετε κι αρκετή PG στο υγρό σας.

High PG vs High VG

Οι περισσότεροι, επιλέγουν υγρά με ακριβή αναλογία PG/VG (50-50) ώστε να τα έχουν όλα, ωστόσο οι πιο έμπειροι ατμιστές ακολουθούν περισσότερο το «γούστο» τους. Αν κάποιος επιλέξει μεγαλύτερη αναλογία της μίας ουσίας έναντι της άλλης, τότε επιλέγει αυτό που λέγεται είτε «High PG» είτε «High VG».

Προσοχή στον ατμοποιητή για τους λάτρεις του High VG

Όσοι αποφασίσετε να «πειράξετε» την αναλογία αυτή για κάποιον από τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, θα πρέπει να ξέρετε ότι η VG σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να επηρεάσει τον ατμοποιητή του ηλεκτρονικού σας τσιγάρου, καθώς πρόκειται για παχύρευστη ουσία.

Αυτό συμβαίνει διότι ο ατμοποιητής υγραίνεται με μεγαλύτερη δυσκολία, ακριβώς διότι το υγρό δεν περνάει με την ίδια ευκολία στο εσωτερικό του. Για αυτό, θα πρέπει να επιλέγετε μεγαλύτερους ατμοποιητές, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα, όπως για παράδειγμα η μείωση της ζωής των αντιστάσεων. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι «δυνατοί» ατμοποιητές είναι αυτοί που βοηθούν και στη μεγαλύτερη παραγωγή του ατμού, που είναι και ουσιαστικά η αιτία που κάποιος μπορεί να επιλέξει High VG υγρό αναπλήρωσης.

Τέλος, ένας ακόμη λόγος που κάποιος μπορεί να επιλέξει υγρά αναπλήρωσης High VG, είναι μια ενδεχόμενη αλλεργία στην προπυλενογλυκόλη (PG).

Βρείτε την αναλογία που σας ταιριάζει

Πιο πλούσια γεύση; Πιο δυνατό χτύπημα στον λαιμό; Η πυκνότερα σύννεφα ατμού; Αυτό που σας συμβουλεύουμε, είναι να ξεκινήσετε με μια ισορροπημένη αναλογία και στη συνέχεια, εφόσον το επιθυμείτε, να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε τον συνδυασμό που σας ταιριάζει περισσότερο!

Η ασφάλεια και η ποιότητα των υγρών αναπλήρωσης της alter ego

Όλα τα υγρά αναπλήρωσης της alter ego παράγονται και συσκευάζονται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Ελλάδα, κάτω από αυστηρότατες προδιαγραφές σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή ρυθμιστική οδηγία. Μάλιστα, τα πρότυπα που εφαρμόζονται υπερβαίνουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Αλλά η διασφάλιση της ποιότητας των υγρών αναπλήρωσης δεν σταματά εδώ. Η alter ego εφαρμόζει το πλέον εμπεριστατωμένο πρόγραμμα ελέγχου «Quality PLUS», σε συνεργασία με το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», για όλα τα υγρά αναπλήρωσης alter ego.

Οι έλεγχοι του Δημόκριτου στα υγρά αναπλήρωσης της alter ego

Το εργαστήριο αναλύσεων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε ΔΗΜΟΚΡIΤΟΣ, διενεργεί ελέγχους:

Πρώτων Υλών: Κάθε παρτίδα πρώτης ύλης (αρωμάτων) αναλύεται από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος, με σκοπό την επιβεβαίωση της σύστασής της (κάθε παρτίδα ίδια με την προηγούμενη) και τον έλεγχο της απουσίας απαγορευμένων ουσιών (Diacetyl /Διακετύλιο, Acetyl–Propionyl /Ακετυλο-Προπιονύλιο, Αcetoine).

Τελικών Προϊόντων: Κάθε παρτίδα τελικού προϊόντος αναλύεται από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος, με σκοπό τον ποσοτικό προσδιορισμό των συστατικών της και την επιβεβαίωση της συμβατότητάς της με τις προδιαγραφές.

Στην alter ego, μπορείτε να είστε σίγουροι. Με αποδείξεις

Έτσι η alter ego, εξασφαλίζει σε κάθε πελάτη της, ότι αγοράζοντας ένα οποιοδήποτε υγρό η γεύση και η σύστασή του είναι ακριβώς η ίδια με κάθε προηγούμενο ή επόμενο υγρό αγοράσει, και τα συστατικά του, ακριβώς αυτά που αναγράφονται στην συσκευασία και έχουν δηλωθεί στους αρμόδιους φορείς.

Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας: Σε μια πρωτοποριακή κίνηση, με στόχο την καλύτερη και πιο ακριβή ενημέρωση των καταναλωτών, δημιουργήθηκε η ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα alter ego, https://www.alterego.gr/eliquid-trace, όπου ο ατμιστής-καταναλωτής εισάγοντας τον αριθμό παρτίδας που αναγράφεται σε κάθε υγρό αναπλήρωσης, βλέπει αυτόματα την ανάλυσή του και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ελέγχου Δημοκρίτου!

Επισκεφτείτε τη σελίδα, πληκτρολογήστε τον κωδικό του προϊόντος σας και δείτε μόνοι σας τι έχει να πει ο Δημόκριτος για αυτό!