“Ξεσηκωμός” στην Ινδία για την αδικαιολόγητη απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

“Ξεσηκωμός” στην Ινδία για την αδικαιολόγητη απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Κατά της απαγόρευσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην Ινδία τίθενται οι ειδικοί που προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να στερήσει στους Ινδούς καπνιστές την “επιλογή μιας λιγότερο επιβλαβούς εναλλακτικής λύσης”.  Ορισμένα κράτη της Ινδίας, όπως το Τζαμού, το Κασμίρ, η Καρνατάκα, το Πουντζάμπ, η Μαχαράστρα και η Κεράλα, απαγόρευσαν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ τα τσιγάρα καπνού παραμένουν νόμιμα.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ της χώρας, το υπουργείο Υγείας απέκλεισε πρόσφατα την αποδοχή των ηλεκτρονικών τσιγάρων με βάση τα αμφιλεγόμενα ερευνητικά ευρήματα εμπειρογνωμόνων που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν ιδιότητες που προκαλούν καρκίνο, είναι ιδιαίτερα εθιστικά και δεν αποτελούν ασφαλέστερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τον καπνό και τα προϊόντα καπνίσματος”…

Διαβάστε το σχετικό άρθρο στον ινδικό Τύπο:

Ωστόσο, ειδικοί στην υγεία υποστηρίζουν ότι μια τέτοια απόφαση δημιουργεί ένα παράδοξο. Η κυβέρνηση επιτρέπει την πώληση θανατηφόρων προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη –συμβατικά τσιγάρα- απαγορεύοντας παράλληλα μια λιγότερο επιβλαβή εναλλακτική λύση. «Κατά τη γνώμη μου, η απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ενάντια στη δημόσια υγεία. Πιστεύω ότι πρόκειται να έχει μια επικείμενη δυσμενή συνέπεια, διότι η απαγόρευση θα στερήσει από τους Ινδούς καπνιστές μια λιγότερο επιβλαβή εναλλακτική λύση», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Φαρσάλινος, ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα. «Η απαγόρευση είναι μια βιαστική απόφαση και μπορεί να είναι αντιπαραγωγική, επειδή δεν γνωρίζουμε την έκταση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή της βλάβης στην Ινδία», πρόσθεσε ο R.N. Sharan, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο North–Eastern Hill στο Shillong.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet έδειξε ότι στην Ινδία ζουν το 11,2% των συνολικών καπνιστών παγκοσμίως. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το 2015 στους συνολικά 6,4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, το 11% αυτών προκλήθηκε από το κάπνισμα ενώ σε ποσοστό 52,2% τα θύματα ζούσαν στην Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Διάφορες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδειξαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ποσοστών καπνίσματος. Πολλές χώρες όπως η Ελβετία, το Βέλγιο, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, οι οποίες παλαιότερα υποστήριζαν τις απαγορεύσεις, κινούνται τώρα προς την άρση των απαγορεύσεων για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Νωρίτερα τον Ιούλιο, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ απέρριψε τον επιδιωκόμενο κανονισμό, λέγοντας ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί πιθανώς να βοηθήσουν ένα σημαντικό ποσοστό καπνιστών να σταματήσουν το κάπνισμα και να στραφούν σε μια λιγότερο επικίνδυνη εναλλακτική λύση», τόνισε ο Δρ. Φαρσάλινος. «Το Royal College of Physicians του Ηνωμένου Βασιλείου παρότρυνε πρόσφατα την βρετανική κυβέρνηση να προωθήσει τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων (μαζί με τις συμβατικές μεθόδους υποκατάστασης νικοτίνης) όσο το δυνατόν πιο ευρέως ως υποκατάστατο του καπνίσματος», πρόσθεσε.

Μια έρευνα με περισσότερους από 27.000 συμμετέχοντες σε όλη την Ευρώπη, που δημοσιεύθηκε στο Ευρωβαρόμετρο το 2016, έδειξε ότι πάνω από το ένα τρίτο χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων σταμάτησε ή μείωσε το κάπνισμα. «Με την Ινδία να στερείται καλών συστημάτων παρακολούθησης και πλούσιων δεδομένων έρευνας, θα πρέπει αυτές οι χώρες να γίνουν πυξίδα της. Το να αγνοεί στοιχεία από άλλα κράτη και να αποφασίζει για απαγορεύσεις, μπορεί να είναι κακή ιδέα », δήλωσε ακόμη ο Δρ. Φαρσάλινος.

Ο κίνδυνος για την υγεία που οφείλεται στη μακροχρόνια εισπνοή ατμών από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι απίθανο να υπερβεί το 5% της βλάβης που προκαλείται από το κάπνισμα, αναφέρουν παράλληλα οι ειδικοί. «Ενώ δεν είναι απολύτως ασφαλές, είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβές από το τσιγάρο», επισήμανε ο Δρ. Φαρσάλινος. Και πρόσθεσε: «Δεν το συνιστούμε σε μη καπνιστή. Πάντα λέμε ότι είναι προϊόν για καπνιστές και πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του καπνίσματος»…